Całość może wydawać się bardzo pracochłonna – szczególnie podczas nadziewania makaronu. Polecam wykonać to szprycą do kremów lub ręką. Oczywiście wcześniej myjemy ręce, zakładamy rękawiczkę ochronną (zapobiega również farbowaniu od sosu pomidorowego) Składniki na dużą blachę – 12 porcji mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu (u mnie 12% tłuszczu) – 1 kilogram 5 marchewek 3 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości cebule(...)dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie. Całość zalej pomidorami wymieszanymi z wodą (100ml
wysmienitycienkie paski; 4 posiekane dymki; 1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek; 1 łyżeczka startego imbiru świeżego; 3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 3 łyżki miodu; 1 łyżka mąki kukurydzianej; 1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz(...)sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ananasa i przesmażamy jeszcze
MiksturownikPrzy niedzieli zdradzę Wam pomysł na niecodzienną wersję racuchów. Nie będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi. RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA Składniki : racuchy: 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g szpinaku baby sól i pieprz oliwa do smażenia(...)sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 18% Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy w paski, a następnie obsmażamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, a potem mąkę i ostudzony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy racuchy. sos: Mąkę rumienimy na maśle,a następnie dodajemy mleko i mieszamy aby nie powstały
Bon appetit mon amiejedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny(...)patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut (do czasu, aż sos beszamelowy ładnie się zarumieni. Sos beszamelowy
W kuchni Katiepichcenie. Postanowiłam poeksperymentować z pulpetami i przygotować aromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti i niebiański obiad gotowy. I choć może wydawać się, że przy przepisie jest dużo roboty, to jest zupełnie inaczej. Szybko i smacznie, a tak lubię najbardziej(...)Sos marinara: 0,7 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 spory ząbek czosnku 1 spora gałązka świeżej bazylii sól szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy
Cooking Monsterwłoskiej mieszanki warzyw, trochę dyni. Do tego miałam zachomikowaną ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Pomyślałam więc dlaczego by tego wszystkiego nie połączyć. I tak powstała potrawka z ciecierzycy z warzywami w sosie pomidorowym. Składniki można modyfikować do woli, tak więc ruszajcie na przegląd Waszych lodówek! PRZEPIS WEGETARIAŃSKA POTRAWKA Z CIECIERZYCĄ Ugotowana ciecierzyca (można również wykorzystać tą z puszki) Zielony groszek Włoska mieszanka(...)warzyw (brokuł, czerwona papryka, kukurydza, marchewka) Dynia pokrojona w drobną kostkę Pół puszki pomidorów Passata pomidorowa Natka pietruszki Cebula czerwona Odrobina miodu i sosu sojowego Przyprawy: czubryca zielona, płatki chili, wędzona i słodka papryka, odrobina cynamonu i kuminu, kolendra Nie podaję ilości wykorzystanych składników, bo tak naprawdę zależy to od tego co macie akurat pod ręką i jakim smakiem chcecie
HealthyCreationsosób: 2 papryki 60g ryżu 200g chudego, gotowanego mięsa 1 mała cebula Kilka gałązek świeżej pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego #Pudliszki 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka domowego bulionu ¾ szklanki wody ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego #Pudliszki Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)usuwamy gniazda nasienne. Przygotowanym farszem nadziewamy papryki, przykrywamy daszkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Sos: Na rozgrzanej oliwie rumienimy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodajemy domową bulionetkę i zalewamy wodą. Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i zalewamy przygotowane wcześniej papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 15 minut, po czym skręcamy temp
Kuchnia w czekoladziehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pomidorowy sos do pizzy :) Sos do pizzy ? Nic prostszego ! Oto najłatwiejszy przepis jaki może być ! Potrzebujemy: 1 puszkę całych pomidorów 2 ząbki czosnku ½ cebuli Oregano i bazylię Keczup Koncentrat pomidorowy Wykonanie: Pomidory
Bonapetit2xMzawsze. Tym razem zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu śmietankowy na bazie creme fraiche. Do tego dwa rodzaje sera, wyrazisty cheddar i śmietankowa mozzarella. Całości dopełnia niezastąpiona salami i czerwona cebula. Pizza ta jest mięciutka i puszysta , ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica(...)uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej 00) 2,5 dag drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Na sos: 200 creme fraishe 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatki: 200 g sera cheddar 150 g sera mozzarella 100 g salami 1 czerwona cebula
Krylowa Kuchniazajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować! Składniki: 250 g makaronowych muszli - ok 30 szt. (można użyć także canelloni) pierś kurczaka (nieduża) - zmielona jajko łyżeczka oliwy(...)oliwek ząbek czosnku pół papryki czerwonej pół papryki pomarańczowej papryczka chili do smaku gałązka selera naciowego łyżka posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut w osolonej wodzie. Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie
Kulinarne Inspiracjetrawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego(...)chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy
Mango Papajajest w wyposażeniu każdego piekarnika) Na ciasto: 3 szklanki mąki (400g) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 25g drożdży 3 łyżki oleju Na sos: 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny) 3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz Dodatki: 2 średniej wielkości cebule około 200g szynki konserwowej(...)ścieramy na tarce.* *oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-) 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchniGotowane pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa na podanie mięsa mielonego inaczej. Smakują dobrze z ryżem, kaszą, makaronem ale też i z ziemniakami. Polecam je Wam jako szybki obiad :) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu * 5-6 przecieru pomidorowego * mąka(...)mące.W garnku zagotować bulion, do gotującego się dodać klopsy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze gotować około 10 minut. W razie potrzeby sos zaklepać mąką wymieszaną z wodą
Zrób to smacznieNaszła mnie ochota na klopsiki w mocno kremowym sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek(...)sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżeczka jajko kasza manna 1 łyżka olej do smażenia Sos: pomidory w puszce 1 puszka przecier pomidorowy 3 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka śmietana kwaśna 3 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda
Kuchnia PaulettesCzas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1/2 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta chili1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki cukrusólzmielony czarny pieprzSos(...)Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały tłuszcz który pochłonęły przy smażeniu.*Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory
kulinarnyJa