300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie(...)wersji spokojnie można się też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak. Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej papryki, a na koniec, zamiast mąki, zagęszczamy sos śmietaną 18%, oczywiście uprzednio go ostudzając, i po wymieszaniu podgrzewając jeszcze
Aromatyczne Podróżenaszym kraju. Wielka szkoda, bo jest bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw, zupełnie inne. Tradycyjne Kofty występują tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem. Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty(...)proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz
Fabryka pomysłówwody. Gdyby się okazało, że mięso jest za chude lub przesmażone albo przegotowane w kwaśnym sosie – grzyby ratują smak i sprawiają, że ragù dalekie jest od smaku wiórów w sosie pomidorowym Smażone partiami grzyby przekładamy do rondla z sosem, dodajemy sól i pierz, mieszamy całość i gotujemy pod uchylonym przykryciem przez 30 minut na malutkim ogniu. Szykujemy ziołową posypkę(...)startym parmezanem. SKŁADNIKI 4 porcje obiadowe 500g mięsa z udźca indyka 250g boczniaków 400g puszka pomidorów + 2/3 puszki wody lub lepiej – soku pomidorowego 100g selera naciowego 250g cebuli 3 duże ząbki czosnku 80ml białego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka soli 2/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Karo in the KitchenPyszne pulpeciki z indyka z dodatkiem cukinii, do tego sos pomidorowy z czarnuszką i ryż. Moje dzieci pulpeciki uwielbiają, wymyślam im co rusz to nowe. Młoda zaczyna już sama jeść więc ma radochę jak dostanie swój widelec i może pałaszować. Pulpeciki bardzo lubi, wcięła dwa plus ryż, którego też fanką została :-) Sos delikatny z dodatkiem czosnku, śmietanki i dla zdrowia(...)Następnie odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też kurkumę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki (będą one mięciutkie) i smażymy na oleju z obu stron. Sos: 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól pieprz suszona bazylia czarnuszka śmietanka 30 % 1. Jak pulpeciki będą usmażone, to wlewamy do nich passatę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, bazylię, pieprz, mieszamy
kruche babeczkiPastisio, czyli grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo smaczne i pożywne danie, idealne na jesienno - zimowe obiady. Aromatyczne mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu i goździków sprawia, że jest ono wyjątkowe w smaku. Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych. Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem(...)muszkatołowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos beszamelowy: 100g masła 100g mąki 500ml mleka garść startego parmezanu duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Przygotowanie sosu mięsnego: Przygotowywanie pastisio najlepiej zacząć od przygotowania sosu mięsnego, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać
Codzienne GotowanieWitajcie w Nowym Roku :-) Mam nadzieję, że humory dopisują, zdrówko też :-) U mnie dzisiaj przepis na pyszne pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowymi serem grana padano. Jako dodatek makaron :-). Pulpeciki delikatne, bo z indyka, ale mięso możecie użyć inne, jakie lubicie, czy akurat macie :-) Żeby pulpeciki były bardziej aromatyczne, do mięsa dodałam i często dodaję ketchup i musztardę(...)łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy miodowej około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju 5 łyżek bułki tartej 1 jako sól pieprz 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 750 ml passaty pomidorowej u mnie z kawałkami pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego oregano około 1/2 szklanki mleka sól pieprz 2 łyżki oliwy 1. Do większej miski
kruche babeczkiMakaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pulpety w sosie pomidorowym to ciekawa odmiana dla tradycyjnych smażonych kotletów mielonych. Ale żeby i te w sosie się nie znudziły można je za każdym razem przyrządzić w inny sposób. Tym razem dodałam do sosu kukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki(...)około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty pomidorowej * 1 nieduża cebula * sól do smaku * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki suszonego oregano (użyłam Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu
Zrób to smacznieduża łyżka koncentratu pomidorowego * łyżeczka ulubionych ziół * ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w wodzie i cukrze. Wlewam do miski z mąką , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oliwy i podsmażam cienko pokrojoną cebulkę wraz z papryką. Z koncentratu , łyżki oliwy oraz ziół robię sos(...)pizzę. Trzeba bardzo dobrze rozmieszać żeby oliwa nie oddzielała się od koncentratu. Talerz wielkości naszej patelni smarujemy oliwa i formujemy na nim pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy i stroną z sosem układamy na patelni na naszej podduszonej cebuli z papryką. Na małym gazie pod przykryciem pieczemy około 5 minut i sprawdzamy czy spód jest chrupki. Zsuwamy naszą
Magiczne Życie Martyjest gęsty i aromatyczny, swoją konsystencją przypomina koncentrat pomidorowy lub wspomniany wcześniej ketchup, ma pikantny, paprykowy smak. To kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Papryka na ten sos nie była pieczona w piekarniku tylko wraz ze skórą i resztą składników zmiksowana w blenderze, a potem duszona w garnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso Sos 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis szynka czerwona cebula pomidorki koktajlowe ser żółty Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej(...)wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około
Ala piecze i gotujezaczęła dopiero od połowy wysokości. Jedyny pomidor w którym na jednym owocu po kazała się sucha zgnilizna wierzchołkowa. Bardzo smaczna, mocno pomidorowa. Cieniutka skórka, dużo miąższu i mało nasion. Do jedzenia na surowo, na soki, sosy albo do suszenia. 2 Amethyst Jewel Pomidor z USA, hodowca Brad Gates, Wild Boar Farms. Jak wyżej – nasiona z tego samego sklepu(...)MNIE NA PRZYSZŁY ROK? Costoluto di Parma bo świetnie sprawdził się do sosów – sporą część przerobiłam do słoiczków na zimę na sos do makaronu/bazę do zupy/dodatek do innych sosów pomidorowych. Garten Perle – bo był najwcześniej podjadanym przez nas pomidorem: jest malutki, pyszny a sam krzaczek zajmuje niewiele miejsca – zmieści się Wam nawet na balkonie! Malachitowa Szkatułka będzie znowu zjadana
Karo in the Kitchenłyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą(...)kiełbasą i boczkiem. W blenderze miksujemy pomidory z puszki na gładką masę i dodajemy do fasoli razem z pozostałymi przyprawami i przecierem pomidorowym (możemy również użyć do tego domowego sosu pomidorowego ). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż fasola będzie miękka
Emcia PichciNaszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu(...)całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki. Sos umieszczamy na talerzu, układamy na tym koreczki i opcjonalnie obsypujemy natką pietruszki. Ewentualnie filety podajemy
Kolizje Smakówteraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym nie wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje(...)potrzeby można przecież dorobić porcję zalewy ) 12 dużych ,ząbków czosnku 2 łyżki cukru 1 łyżka -płaska soli zalewa ( porcja na około 4 słoiki nie z pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś
Ogrodnik w podróży