sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:173/794)

Sos do pizzy / baza 142

Podstawą dobrego smaku pizzy oprócz ciasta jest sos pomidorowy. Najlepiej taki sos zrobić samodzielnie. Jak dla mnie musi być gęsty i bardzo aromatyczny. W moim sosie wyraźnie czuć czosnek, oregano i bazylię, które idealnie podkreślają smak pomidorów. Sos jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie(...)spróbujcie. SOS/ BAZA do PIZZY Składniki: 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka i  gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody. Sos musi być gęsty. Następnie dodajemy koncentrat i wszystko miksujemy blenderem. Jeśli

Bon appetit mon amie
Wegańska pizza 137

wody. Dzięki dodanemu olejowi ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk, a później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli

Bananowe Pole
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1224

Udka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej(...)rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY: 2 cebule 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę

https:KKuchniaMniam
Żeberka z sosem orzechowym 220

żeberek wieprzowych 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyka octu winnego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Żeberka umyć, podzielić n porcje., posolić. Zrobić marynatę. Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej i ocet - połączyć razem. Marynatą zalać żeberka i wetrzeć marynatę w mięso. Odstawić na 2 godziny. Żeberka przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni

kolorowotorcikowo
Pikantna salsa paprykowa 197

Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba(...)oraz miód wielokwiatowy. Doprawiamy solą morską, utłuczonym zielem angielskim oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortille z kurczakiem i warzywami 184

obiad czy wczesną kolację. Kolorowo, dzięki sałacie, pomidorom, papryce, ogórkom i czerwonej cebuli (aż dziwne, że to się tam wszystko zmieściło;) Do tego delikatnie smażony kurczak w przyprawach i sosie pomidorowym słodko - kwaśnym. Takie tortille świetnie smakują z dodatkami różnych sosów, np. guacamole, salsą pomidorową, pikantnym dipem pomidorowym z chilli. Zdarzało mi się podjadać nawet zimne z dodatkiem sosów, więc

Zasmakuj Kuchni
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 175

młodej kapustki. Dziś w trochę innej odsłonie zamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę!  Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz(...)ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek Wykonanie: Ostrym nożem wycinany w kapusty głąb. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut, do momentu, aż będzie można ściągać z niej liście. Wody od gotowania kapusty nie wylewamy

Walijskie Pichcenie
Pizza na cienkim cieście 146

kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno  (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu  lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy w robocie. Ciasto odkładamy najlepiej na 2 h do lodówki(...)pizzy smarujemy olejem a jeśli nie mamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy ze spodów smarujemy sosem np ja posmarowałam z tego przepisu . Na wierzch jednej pizzy położyłam kilka plastrów szynki, całość posypałam pieczarkami i pokrojoną w piórka cebulą oraz garścią kukurydzy. Na drugim spodzie ułożyłam salami, pokrojoną

Piekielna Kuchnia Pati
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 95

lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze(...)papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się

Kuchnia MagdaLeny
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 95

lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze(...)papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami 298

woda już odparuje wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko duś pod przykryciem, aż papryka stanie się miękka, Następnie dodaj pomidory z puszki , koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Na talerz ułóż makaron , polej przygotowanym sosem i posyp startym żółtym serem. Smacznego. Artykuł Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU 172

smaczny jest i zdrowy :)  I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia .  Do tego puszysta otoczka ryżu  ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej? Składniki: Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka kaszy manny sól pieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy(...)ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu  ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety

Walijskie Pichcenie
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 116

Pyszne, miękkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające się w ustach.  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki) 2 małe cebule 1 ząbek czosnku odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć) 1 czerstwa bułka pszenna 1 jajko sól(...)zmielić za pomocą blendera).  4. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, następnie przesmażyć posiekaną cebulkę. Gdy lekko zmieni kolor do garnka wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy.  5. Gdy sos zacznie wrzeć, pojedynczo wkładać przygotowane kulki wieprzowe. Gotować na małym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor, do garnka wlać rozmieszane mleko i śmietanę 30%. Gotować jeszcze parę minut. Posmakować

Ugotować
Pieczone arabskie pulpety 160

cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach(...)dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak na przykład moim numerem jeden jest faszerowany bakłażan, zapiekany z sosem pomidorowym, parmezanem i świeżymi ziołami. Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1928

Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz(...)100g koncentrat pomidorowego 200g passaty pomidorowej 50g śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Wykonanie: 1. Sos: Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny