Pomidory po wyjęciu ze słoika wystarczy przetrzeć przez sito lub zblendować wraz ze skórą i można dodawać do zup, sosów, duszonych mięs, gulaszu, czy do leczo, itp. Po zblendowaniu, można je doprawić do smaku i podać np. jako sok pomidorowy. Przepis na pomidory w słoikach znajdziecie poniżej. Składniki na ok. 8 dużych słoików (900 ml) pomidorów na zimę(...)słoiki pod przykryciem przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimą wystarczy odkręcić słoik z pomidorami i ugotować zupę pomidorową lub zrobić sos pyszny sos pomidorowy. Tak przygotowane pomidory w słoikach wytrzymują nawet do 2-3 lat. Ale ja robię partię na 1 sezon, bo nie mam zbyt dużo miejsca w piwnicy. Smacznego The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFarsz 600 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) koło 12 plasterków ulubionej wędliny 15 dag sera mozzarela 10 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto(...)pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariasamego garnka wlać niewielką ilość oliwy oraz przesmażyć ogórki i przełożyć je na talerz. Następnie przesmażyć paprykę wraz z cukinią. Warzywa ponownie przełożyć na talerz. Następnie przygotować sos: przesmażyć koncentrat pomidorowy (smażyć krótką chwilę). Do niego dodać pomidory z puszki, wlać wodę i całość przyprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Chwilę smażyć. Na sam koniec do sosu dodać podsmażone warzywa(...)dodać masło. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw oraz mięsa. Na sam koniec, leczo doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smażenie mięsa Podsmażanie warzyw Przygotowywanie sosu pomidorowego, duszenie wszystkich warzyw wraz ze schabem i ostateczny wygląd lecza Pomysł na danie STĄD
Ugotowaćmała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 pomidor żółty 20 dkg wędliny 20 dkg pieczarek 1 kulka mozzareli 1 szklanka tartego parmezanu sól i pieprz 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: Zaczyn: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką(...)plastry. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki wędliny, cukinii, pieczarek, pomidorów, mozzareli, przyprawiamy. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym
Podróż w kulinariaczasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się(...)sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariatortilli Fanex 0,5 kilograma mięsa mielonego 200 gram pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka Mała puszka czerwonej fasoli Mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka suszonego oregano Słodka i ostra papryka Sól Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę(...)momentu aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano. Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu
Bajeczna KuchniaMakaron, sos paprykowo-pomidorowy i krewetki. Brzmi dobrze, prawda? A do tego kieliszek dobrego, białego wina. To propozycja na całkiem wykwintną, domową kolację lub obiad. Taki makaron z sosem i krewetkami to danie dość proste, a jednocześnie wyrafinowane. Myślę, że każdy z Was da radę je przygotować. Miło jest gotować specjalnie dla kogoś, miło kiedy to dla nas ktoś(...)gotuje. Miło razem posiedzieć i zjeść razem coś pysznego. Z jakiejś wyjątkowej okazji albo tak bez okazji. Bo każdy dzień może być naszym małym świętem. Lubię makaron, krewetki i sos pomidorowy - byłabym bardzo zadowolona gdyby ktoś przygotował takie danie specjalnie dla mnie. Z jakiejś okazji albo bez okazji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaProsty, bardzo smaczny, a przede wszystkim ciekawy sposób na rybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje(...)bazylią, słodką papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem PłynącaPieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch i wydrążyć(...)Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cukinia , grzyby
https:KKuchniaMniamwszystko ;) Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 50 g drożdży Składniki na sos: 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 1 łyżka masła sól pieprz oregano zioła prowansalskie W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże(...)Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni, po tym czasie wyciągamy, dokładamy dowolne składniki i pieczemy kolejne 15-20 minut. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymożna szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle wystarczy, by stworzyć podstawowy sos pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka(...)ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek
Cooking Monsterzawsze będzie dla mnie pieczona cukinia faszerowana . Tutaj jako farsz posłużył solidny kawałek mięsa mielonego oraz soczysta żółta papryka . Wszystko to okraszone aromatycznymi przyprawami i sosami . Zwłaszcza ostry sos pomidorowy madziarów od FOLWARK z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, rewelacyjnie się w takich nadziewanych cukiniach sprawdza :) Składniki dla 2 osób: 2 młode cukinie - średniej wielkości 250g(...)tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu. Następnie dosypać wszystkie przyprawy oraz dolać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w soku pomidorowym - lub wodzie . Dodać sos sojowy, sos worcestershire oraz sos madziarów . Nie przesadzać tu z sosem madziarów , gdyż jest on dość ostry z dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez
Grunt to przepis!cienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto 50 dag mąki 3 łyżki oleju 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kolejno salami, paprykę i kukurydzę. Posypujemy serem i posypujemy ziołami. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez ok . 20-25 min. źródło: przepis własny Ilość porcji
Pobite gary BarbaryZawsze kiedy robię faszerowane papryki, cukinie, kabaczki lub gołąbki w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami(...)kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem. Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje. Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchninamową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką jak się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju koncentrat pomidorowy lub ketchup oregano, bazylia(...)papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy 2 ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki wody 1/2 - 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 1/2 małej cebuli oregano, bazylia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku W rondelku
Piekielna Kuchnia Pati