gotuje się sam. Czas : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Kurczak pod parmezanem jest klasycznym włoskim daniem bardzo łatwym do zrobienia, bo wystarczy mięso zalać dobrym sosem pomidorowym, posypać parmezanem i mozzarellą i zapiec na złoto. Zamiast mięsa drobiowego możecie wykorzystać schabowego lub polędwiczki. Kurczaka możecie przed usmażeniem zapanierować klasycznie w jajku i bułce, będzie smaczniejszy, ale bardziej(...)ostatnią opcję:) Składniki: 6 filetowanych udek z kurczaka (bez kości) 4 łyżki mąki 1 szklanka tartego parmezanu 1 kulka mozzarelli (250 g) Sól i pieprz do smaku Sos 2 opakowania passaty pomidorowej (po 400 gr) 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 1 łyżka masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zrób sos. Wlej passatę
Niedzielny kucharzdania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę w mleku(...)pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały dodaję pastę pomidorową, czosnek, oregano, pieprz ziołowy i zagotowuję, sos zagęszczam albo sosem pomidorowym/pieczeniowym z torebki lub dwie łyżki mąki rozrabiam w małej ilości zimnej wody wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję
Na moim talerzuwege kotlety na przykład takie na bazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować lub posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche 2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne(...)wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut Zapiekanki – połączone z warzywami, zalane sosem pomidorowym lub jogurtowym, posypane serem i zapieczone, pycha! Ugotowaną kaszę można połączyć z jajkami i warzywami i stworzyc pożywne śniadanie, możecie zainspirować się moją jajecznicą z kaszą kuskus , każda inna
HealthyCreationsUdka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis. ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki(...)szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne. Krok 2. Oczyszczone i umyte udka kurczaka układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia. Krok 3. Naczynie
Moja Książka Kucharskasposób na to jak zupełnie zaskoczyć waszych gości i zaserwować coś co wyglądem w ogóle nie przypomina składników, które są użyte w cieście na tacosy. Sos lekko pikantny na wzór meksykańskiej salsy pomidorowej, dodatki podobne choć nieoczywiste. Do sosu użyłam mocno skoncentrowanego przecieru od #Pudliszki, który podbija całość swoją wyrazistą słodyczą. W sklepie znalazłam(...)fioletową marchewkę, którą również uprawiam amatorsko w przydomowym ogródku. Smakuje ja ta zwykła pomarańczowa ale to co ją odróżnia to oczywiście kosmiczna barwa. Moje tacosy zestawiłam z pikantnym sosem pomidorowym, piklowaną marchewką, czarną fasolą, ogórkami konserwowymi, pomidorami, kukurydzom, oraz czerwoną sałatą radicchio i rukolą. Łapcie przepis bo majówka już za kilka chwil. Na ciasto
vaniliowoczekoladowaduże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera do tostów - 1 czerwona cebula - 8 plastrów boczku - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ząbki czosnku - suszony majeranek lub bazylia po pół łyżeczki 1. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze startym czosnkiem i suszonymi ziołami. 2. Bułkę kroimy na połowę, smarujemy łyżką oliwy, następnie sosem pomidorowym. Układamy warstwami boczek, ser, cebula i pomidorki. 3. Gotowe pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C na ok. 10 minut. Smacznego
Apetyczna babeczkaKlopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci. Skład: Klopsiki: - mięso wołowe (500 g) (zmielone) - otręby pszenne - 4 łyżki(...)wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut. Sos: - świeże pomidory - 5 sztuk - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki - mleczko kokosowe (160 g) - 1 opakowanie - bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej) - zielona pietruszka, pieprz - mąka orkiszowa - 2 łyżki Pomidory obieramy ze skórki
Fit-aminaświeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek(...)ciepłe miejsce. Możemy ją postawić np. przy rozgrzewającym się piekarniku, który ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Teraz ciasto musi rosnąć. W tym czasie możemy się zająć sosem i dodatkami. Koncentrat pomidorowy przekładamy do niewielkiej miseczki. dodajemy wodę, zioła, czosnek, sól i cukier. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Sos jest zdecydowanie lepszy, jeśli odstoi przynajmniej 15 min. Dodatki
Ratunku obiadtakże kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i szklimy, następnie wrzucamy pomidory. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy aż zrobi się gesty sos. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego, dolewamy ok 3/4 szkl. wody, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Ser ścieramy(...)tarce. Z mięsa formujemy małe kotleciki, nieco większe od orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy chwile z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około 25- 30 min. Pieczemy w temp, 180C. Kilka minut przed końcem posypujemy startym serem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku 4 listki świeżej bazylii(...)drobno posiekane 4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartoninku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: około 200 g makaronu cannelloni 1 kulka mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy
My Culinary Artpyszny placek ziemniaczany z wyśmienitym sosem z mięsa mielonego, pomidorów i ogórków kwaszonych. Jak dla mnie, jest nawet smaczniejszy niż placek po węgiersku, może dlatego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe. Ponadto, dodatek mięsa mielonego sprawia, że robi się go o wiele krócej niż zwyczajowy gulasz do placków, gdyż nie trzeba czekać tak długo, aż mięso się udusi i będzie(...)czosnkiem i cebulą. Po jakiś 15 minutach, kiedy wszystkie składniki będą podsmażone dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Po następnych 5 minutach całość zalewamy passatą pomidorową. Można również dodać 1/3 szklanki wody, jeśli chcemy, żeby sos był trochę rzadszy (ja tak zrobiłam). Sos dusimy jakieś 10-15 minut, na koniec dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy jeszcze
e-PrzepisyKulinarnericotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską. Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech. Gnocchi alla Romana Składniki: Gnocchi: 120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu(...)cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony
Mania Gotowaniadodać pokrojone parówki i chwilę razem podsmażać, aż parówki delikatnie się zarumienią. Następnie wlać przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu). Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać w trakcie gotowania makaronu
Gospodyni MiejskaGołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania są idealne(...)wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie Kapustę
e-PrzepisyKulinarne