sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:169/794)

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 195

kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami   pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami  bakłażan w sosie pomidorowym Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany ➤czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina pieczenie  w 1 porcji (przy podziale na 4 porcje): 213 kcal(...)kostkę.  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż cebula się zeszkli, czyli ok. 5 minut. Teraz dodaj upieczoną paprykę, passtatę pomidorową oraz przyprawy. Sos gotuj na małym ogniu przez 15 minut, następnie przełóż do miski i zblenduj na gładko.  3. W międzyczasie przygotuj warzywa - cukinie, bakłażana oraz pomidory, krojąc je na cienkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka mięsna z serkiem wiejskim 218

Jogurt naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej. Żółty ser ścieramy na tarce. Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym

WojnaNaSmaki.pl
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 216

Składniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem

Kulinarne blogowanie
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 129

paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości(...)cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew   sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku    szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki    Kapustę poszatkować

Obiad gotowy
Relish 209

dodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko nazwy się zmieniają to może być ajwar, lutenica itp . Robi się go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak może(...)nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje cebuli również kroimy, ale bardzo drobno. Paprykę, jabłka, cebule, pokrojony drobno ogórek konserwowy i rozgnieciony ząbek czosnku przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, doprawiamy solą prowansalską i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy cukier, gotujemy, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy sos oregano, wlewamy oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka z chrupiącą skórką i gotowaną kukurydzą 226

udka: 4 udka bądź podudzia kurczaka 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka sosu cajun 1 łyżka sambal oelek pół łyżeczki soli szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach  Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około

Mango Papaja
Spaghetti puttanesca 164

Spaghetti puttanesca to jeden z klasyczny włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti puttanesca powstało w Rzymie, Neapolu czy na Ischii – ale jedno jest pewne: ta odmiana makaronu była bardzo popularna wśród namiętnych kochanków, bo używane do niej składniki podobno dodają energii(...)liście bazylii. Dusić kilka minut, aż smaki się wymieszają. Dodać odcedzony makaron wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut. Podobne przepisy Keczup domowy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Makaron z klopsikami w sosie włoskim .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important

Pociąg Do Kuchni
Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 106

sposoby. Nasze ulubione smaki urozmaicać przez formę podania. Naleśniki z tym samym farszem pojawiły się na blogu już wcześniej . Znajdziecie je tu –> KLIK . Wtedy zapiekałam je z sosem pomidorowym i mozzarellą. Tym razem postawiłam na chrupiącą wersję z pysznym, pachnącym sosem z wędzoną śliwką. Myślę, że takie danie nadaje się również na święta :) naleśniki 6 sztuk: 1 szklanka(...)pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam) olej do smażenia sos z wędzoną śliwką: szklanka przecieru pomidorowego czerwona cebula łyżka oleju 10 wędzonych śliwek kilka kropel wędzonego tabasco łyżka natki pietruszki szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 6 sztuk

Mienta blog
Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów 166

sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku. Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów (Wariacja na temat(...)cebulę i czosnek, cukier, paprykę oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, solimy i dusimy i dusimy do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać (ale dalej pozostaną w kawałkach) i powstanie sos pomidorowy. Na koniec do sosu dorzucamy bakłażana, mieszamy. ‫W sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy do nich jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy do momentu, aż

Moja Mama Gotuje
Sos Ragout bolognese 174

można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego - 200 g koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora - duża cebula - olej do smażenia(...)minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę. Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą. Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso. DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz całe pomidory, to sparz je, ok. 1 kg i pokrój

Pasje Jolki
Pomidory w słoikach 196

Pomidory po wyjęciu ze słoika wystarczy przetrzeć przez sito lub zblendować wraz ze skórą i można dodawać do zup, sosów, duszonych mięs, gulaszu, czy do leczo, itp. Po zblendowaniu, można je doprawić do smaku i podać np. jako sok pomidorowy. Przepis na pomidory w słoikach znajdziecie poniżej. Składniki na ok. 8 dużych słoików (900 ml) pomidorów na zimę(...)słoiki pod przykryciem przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimą wystarczy odkręcić słoik z pomidorami i ugotować zupę pomidorową lub zrobić sos pyszny sos pomidorowy. Tak przygotowane pomidory w słoikach wytrzymują nawet do 2-3 lat. Ale ja robię partię na 1 sezon, bo nie mam zbyt dużo miejsca w piwnicy. Smacznego The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
,,Pizza z leśnymi grzybami” 149

Farsz 600 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) koło 12 plasterków ulubionej wędliny 15 dag sera mozzarela 10 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto(...)pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym

Podróż w kulinaria
Pikantne leczo ze schabem 187

samego garnka wlać niewielką ilość oliwy oraz przesmażyć ogórki i przełożyć je na talerz. Następnie przesmażyć paprykę wraz z cukinią. Warzywa ponownie przełożyć na talerz. Następnie przygotować sos: przesmażyć koncentrat pomidorowy (smażyć krótką chwilę). Do niego dodać pomidory z puszki, wlać wodę i całość przyprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Chwilę smażyć. Na sam koniec do sosu dodać podsmażone warzywa(...)dodać masło. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw oraz mięsa. Na sam koniec, leczo doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smażenie mięsa Podsmażanie warzyw Przygotowywanie sosu pomidorowego, duszenie wszystkich warzyw wraz ze schabem i ostateczny wygląd lecza Pomysł na danie  STĄD

Ugotować
,,Pizza z cukinią’’ 139

mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 pomidor żółty 20 dkg wędliny 20 dkg pieczarek 1 kulka mozzareli 1 szklanka tartego parmezanu sól i pieprz 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: Zaczyn: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką(...)plastry. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki wędliny, cukinii, pieczarek, pomidorów, mozzareli, przyprawiamy. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym

Podróż w kulinaria
,PIZZA Z AWOKADO, FIGĄ ORAZ SEREM PLEŚNIOWYM” 149

czasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się(...)sosem czosnkowym lub pomidorowym

Podróż w kulinaria

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję