Dzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli
Wyprawy kulinarneminutach. Formowanie gołąbków: na liściu umieścić czubatą łyżkę farszu, zawinąć w kolejny liść lub dwa, tak uformowane układać w formie do zapiekania, której dno delikatnie wysmarować olejem. Sos : sok pomidorowy doprawić łyżeczką soli, cukru(...)pieprzu. Przygotowane gołąbki zalać sosem do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 35-40 minut na środkowej półce. Smacznego! Artykuł Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfNiezwykle proste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym , to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej(...)czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach. -Smażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. -Usmażone pulpeciki odsączyć z tłuszczu i przełożyć do gotującego się sosu. -Gotować przez kilka
Zakamarki mojej kuchniDziś zapraszam na gołąbki bez zawijania w smacznym sosie pomidorowym, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty(...)Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce łączymy bulion oraz przecier pomidorowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec gotowania całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Do małej miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę
Smakowite DaniaZostało mi trochę ryżu z poprzedniego dnia i chciałam go jakoś wykorzystać. Dodałam go do zmielonej piersi kurczaka, a żeby nie było nudno, dołożyłam jeszcze utarta marchewkę. Do tego sos pomidorowy i powstał pyszny obiad. Kiedyś, dawno temu, kiedy mój synuś był mały, robiłam podobne pulpety, tyle, że z mięsa wieprzowego. Pamiętam, że bardzo je lubił. Myślę, że Wasze dzieci(...)pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpety
Agusiowe smakołykibył to dla mnie jakiś wyjątkowy przysmak. Do czasu, aż spróbowałam sposobu od Eryka z Ervegan na mielone tofu , ale poszalałam tu z własną mieszanką przypraw. Do tego sos pomidorowy i razowy makaron - jakie to jest pyszne - koniecznie spróbujcie! Ps. Do sosów i zup zawsze dodaje marchewkę cebule i seler naciowy, ale akurat nie miałam tego ostatniego i dodałam kalarepki
Plate of Joypaprykowy z mięsem mielonym podobnie jak sos pomidorowy często przygotowujemy na obiad. My lubimy tego typu potrawy. A zimą warto przygotowywać rozgrzewajace dania. Ten paprykowy sos jest na bazie pysznej pasty paprykowej , oraz sosu sweet chili które przygotowałam latem do słoików na zimę. Warto robić samemu przetwory do słoików, zimą nie tracimy pienię dzy na drogie warzywa. A papryka jest(...)Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem mielonym i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Sos paprykowy z mięsem mielonym appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschabu bez kości 2 marchewki 300-400 g kapusty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 papryka, np. żółta Garść siekanej pietruszki 1 jabłko 1 por 500 g koncentratu pomidorowego domowego lub z kartonika 2 szklanki wody Przyprawy do kapusty: sól, pieprz czarny mielony, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu jabłkowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, kurkuma(...)stopni C i piec 65-70 minut. W trakcie zapiekania, przemieszać od czasu do czasu, aby górna warstwa się nie spaliła. Smacznego!!! Schab-na-szybko-z-warzywami-w-sosie-pomidorowym Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepisy Babciprzyszedł ten dzień gdy postanowiłam zrobić najprawdziwsze gołąbki. Składniki: główka kapusty, 1,5 kg mięsa, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy. Przygotowanie: Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę. W gorącą wodę wkładamy kapustę i trzymamy ją tam ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, oddzielamy zmięknięte liście, a pozostałą część kapusty wkładamy(...)nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama
Państwo Wojtczuk gotujątego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest, by sos nie był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak. Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree(...)gotować około 45 minut domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby wodą z gotowania gołąbków i zagotuj. Dodaj 1-2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego. Gdy używasz pomidorów z puszki na końcu zblenduj, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubisz możesz zabielić sos kwaśną śmietaną lub jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowanie: Namoczony i wypłukany słonecznik zblenduj na idealnie gładka masę z około 200 ml wody. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj śmietankę i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem, nałóż makaronu, który przemieszaj z sosem. Na wierzchu rozłóż klopsiki. Wstaw całośc(...)piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut. Podawaj posypane ulubionym zielskiem. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Zapiekany makaron z sosem pomidorowym i klopsikami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf500g mąki 3 łyżki posiekanych świeżych liści pokrzywy 5 dag drożdży 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii dodatki: kilka plasterków kiełbasy cukinia ser mozzarella Jak zrobić pizze(...)mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na pizze. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami kiełbasy i cukinii, oprószamy oregano. Pieczemy ok 15 min w 220st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę aż ser się rozpuści. Artykuł Pizza z cukinią pochodzi
Dorota Smakuje500g mąki 3 łyżki posiekanych świeżych liści pokrzywy 5 dag drożdży 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii dodatki: kilka plasterków boczku wędzonego ser mozzarella Jak zrobić pizze z pokrzywą(...)mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy niezbyt cienko na mini pizze. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami boczku, oprószamy oregano. Pieczemy ok 15 min w 200st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę aż ser się rozpuści. Artykuł Pizza z pokrzywą pochodzi z serwisu
Dorota SmakujePasta al pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym, to włoska klasyka w najlepszym wydaniu. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu i składników potrzeba, aby otrzymać pełen uzależniającego smaku posiłek. Zapewniam Was, że choć bezmięsny, posmakuje nie tylko wegetarianom. Sekretem tego prostego dania jest użycie dobrej jakości pomidorów z puszki oraz dodanie do sosu masła i wody z z gotowania makaronu. SKŁADNIKI
cool and mintyciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli, sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu chili, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego(...)średnicy 35 cm, przekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą
Moniki Smakołyki