ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli, sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu chili, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego(...)średnicy 35 cm, przekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą
Moniki SmakołykiSkładniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę) Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy . Cukru dodajemy tylko dla ładniejszego koloru przecieru, jeśli używamy pomidorów czerwonych. W moim(...)pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii
Weekendy w domu i ogrodziekremowe tiramisu . Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody(...)gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej koperek do dekoracji * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np. kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej
Ugotowaćdodajemy czosnek – chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory (do puszki po pomidorach wlewamy niewielką ilość wody, potrząsamy, zbierając sos ze ścianek puszki, wlewamy do rondelka). Sos pomidorowy gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy szczyptę oregano, sól, pieprz, około 1 łyżeczkę cukru oraz posiekane
Smaki Na Talerzuwraz z pestkami, chwilę przesmaż i dolej passatę pomidorową. 4. Sos przypraw papryką wędzoną, solą, pieprzem. Świeżą kolendrę posiekaj i dorzuć do całości. 5. Gotowe mięso przełóż do sosu, a na patelnię na której smażyło się mięso wrzuć czerwoną fasolę i chwilę ja przesmaż, po czym również dodaj do sosu. 6. Serwuj na kaszy bulgur, z posiekaną dymką i świeżą(...)oliwy przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie miękka dodaj posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili wraz z pestkami, chwilę przesmaż i dolej passatę pomidorową. Sos przypraw papryką wędzoną, solą, pieprzem. Świeżą kolendrę posiekaj i dorzuć do całości. Gotowe mięso przełóż do sosu, a na patelnię na której smażyło się mięso wrzuć czerwoną fasolę
globuskulinarnyEksperymentuję z kompozycjami przypraw . Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się. Czas: 45 minut Składniki: 25 dag mielonego mięsa z indyka(...)mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku 1/2 litra przecieru pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego 3,5 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cebula lub 3 małe szalotki 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda
Buniabaje w kuchniMakaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. Zapraszam do zapoznania(...)łyżki mąki i mieszamy aby powstał ładny złocisty kolor, dodajemy przecier pomidorowy mieszamy po czym zaczynamy stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki
Mój pomysł nasię z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzsię z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzomowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową(...)długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną. Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego. Polecamy :) Deseczki: MeryLu handmade Porcje: 14 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów, 500 g dyni, 350 g białej cebuli, 150 g suszonych śliwek
SzczyptaSmaQsól- szczypta oliwa - 2 łyżki FARSZ: udka z kurczaka - 40-50 dag przyprawa do drobiu olej papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1/2 szt mozzarella - 20 dag SOS: koncentrat pomidorowy - 20 dag oliwa - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki sól -szczypta pieprz- szczypta cukier - szczypta bazylia suszona - szczypta tymianek suszony - szczypta oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać(...)usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły placek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec
Camilla w kuchnicebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego(...)zalewamy nim gołąbki. Całość stawiamy na gazie i pod przykryciem gotujemy przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka
Be Fit Be Strongwieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić(...)foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też
W Mojej Kuchni Lubiętartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się(...)pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem. 5. Całość delikatnie posypujemy tartym parmezanem. 6. Smacznego! Artykuł Papardelle primavera pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaugotowanego białego ryżu „al dente” 1 łyżka suszonego majeranku 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz Sos: 30 g masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 500 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde(...)przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje
kuron.com.pl