sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:156/794)

Sos pomidorowy do pizzy 143

lutego przepada dzień pizzy. Jestem miłośniczką domowej pizzy i przynajmniej raz w miesiącu ląduje na naszym stole taka domowa pizza. Oprócz odpowiedniego ciasta na pizze również ważny jest sos pomidorowy do pizzy. Przygotowuję zawsze większą ilość i część zamrażam a potem mam bazę np. do spaghetti bolognese lub sos na pizze. Składniki:     1 cebula(...)pieprz) i bazylię (porwać ją palcami). Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodać tyle wody aby przykryła nasze składniki. Wodę zredukować. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać. Wszystko zblenderować i sos do pizzy gotowy

Amatorka kuchenna
Najszybszy sos pomidorowy 256

Masz ochotę na spaghetti, a nie masz w domu pomidorów i/lub nie chce Ci się robić tak długo tego oryginalnego sosu? Przygotuj pyszny, ale najprostszy i najszybszy sos pomidorowy! Składniki : woda 2-3 kopiaste łyżeczki koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki śmietany 18% oregano, bazylia, sól ziołowa, pieprz mielony i opcjonalnie ziołowy 1/2 - 1 łyżeczki cukru. Przygotowanie: W garnku połącz śmietanę(...)szklanki wody i koncentratem pomidorowym. Zagotuj i przypraw wg uznania. Możesz dolać jeszcze trochę wody, jeśli jest za gęsty lub wydaje Ci się zbyt pomidorowy. Dodaj cukier, żeby sos nie był za kwaśny, ale nie za dużo, by  go nie przesłodzić. Gotuj 2-3 minutki na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem, bo bardzo chlapie. Często mieszaj. Tak przygotowany

Anioszek w kuchni
Śledzie w pomidorach 163

soli  1 łyżka cukru  2 listki laurowe  3 ziarnka ziela angielskiego  2 słoiki pomidorów z cebulą  1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi Wykonanie: Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około(...)minut. Wodę zagotować  z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy słoiki ze śledziami pasteryzować przez 10 minut.  Smacznego

kgwjanczewo
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 381

Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu klopsiki duszone w pomidorowym sosie podane z ulubionym makaronem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje klopsików: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 500 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy ok. 20 równych klopsików wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Klopsiki smażymy w dwóch partiach na złoto-brązowy kolor. Wlewamy sos, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy

My Culinary Art
Trójkolorowy makaron z klopsikami 238

ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni a Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku 2 garście namoczonych we wrzątku rodzynek 1 szklankę surowego, grubego makaronu (ja użyłam(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Możemy jednego sprawdzić, czy jest dosmażony w środku, bo później, w sosie, tylko je podgrzejemy. Pieczarki kroimy w półplasterki, seler naciowy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pieczarki. Podsmażamy chwilę

Ratunku obiad
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem 641

Mięso mielone zawinięte w naleśniki i zapieczone pod pomidorowym beszamelem. Naleśniki w takim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego duża szczypta soli NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Naleśniki, gofry, placuszki , Zapiekanki Tagged: przecier pomidorowy , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem 190

odsączyć. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i usmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do bakłażana razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula zrobi się szklista, wlać przecier pomidorowy i przyprawić sos. Chwilę dusić, a jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą albo bulionem. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki. Smacznego :) Zamiast przecieru pomidorowego(...)można użyć świeżych pomidorów, ale najlepsze są w okresie letnim. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Dania z patelni , Obiad Tagged: bakłażan , kasza jaglana , pomidory , przecier pomidorowy , sos , suszone pomidory

https:KKuchniaMniam
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 143

sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków  sosu z pieczonych pomidorów , teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki(...)smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, do lekkiego zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Do podsmażonych pulpetów dodajemy sos pomidorowy, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Pulpety dusimy na małym ogniu około 30 minut. insertCookd("bbf04473036e1b5b175534dd0d0abf3d

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka szynkowa 103

jasnych kolorach, również i ta sałatka pretenduje do tego tytułu. Główną bazą jest tutaj szynka oraz jajka, dodatkowo całość zaostrza smak cebuli oraz ogórków. Wszystko wymieszane jest z sosem majonezowo-pomidorowym. Sałatka jest wyrazista w smaku, mocno szynkowa z pomidorowym akcentem. Powinna przypaść do gustu również męskiej części domowników, którzy z reguły za sałatkami nie przepadają (oczywiście mam na myśli(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Majonez łączymy z przestudzonym sosem pomidorowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia

Smaki Na Talerzu
Pizza domowa -pyszna 1488

razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Przygotowanie sosu: Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy. Przygotowanie sosu czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno(...)doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.  Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest

W kuchennym oknie Ewy
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 147

Zapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli(...)kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem ze szczyptą papryki ostrej i słodkiej aż lekko zbrązowieje, dodajemy do mięsnego wywaru. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solimy jeśli trzeba

Pani na deser
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 139

Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty(...)nieco mniej soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano i majeranku; szczypta chili 1 łyżka oleju, np. kokosowego SOS POMIDOROWY Z KOPERKIEM 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody (najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki

cool and minty
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 157

sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość dobrze zagnieść. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na tacy posypanej mąką. Sos: Do misy blendera wlać puszkę pomidorów, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, umytą bazylię i oregano, koncentrat pomidorowy, dużą szczyptę soli, odrobinę(...)pieprzu, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę chilli. Następnie wlać szklankę wody i włączyć urządzenie. Zblendowaną masę przelać do dużej brytfanny i zagotować. Pulpeciki ostrożnie ułożyć w lekko gotującym się sosie pomidorowym, nałożyć pokrywę i zostawić na około 7 minut, tak aby pulpeciki stały się stabilne i nie rozpadły przy mieszaniu. Następnie całość delikatnie przemieszać i nadal gotować pod przykryciem. Całkowity

Passions hobbies life
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 180

Tradycyjne gołąbki robi się z kaszą, ja zrobiłam z ryżem.  Zawinięte w liście młodej kapusty. Są pyszne i mięciutki, uwielbiamy je wszyscy:)  Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem, polecam:) 2 duże główki młodej kapusty  około kg mięsa z łopatki lub szynki 50 dag ryżu  2-3 cebule smalec sól  pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat(...)najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli. Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki wodą i gotuję około 30 minut, na malutkim ogniu. Osobno robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku.  Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem

Takie tam pichcenie
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym 296

łyżkę bułki tartej. Wyjąć z mięsa połówki czosnku, które zdążyło już nabrać aromatu i zużyć do przygotowywania sosu. Z mięsa  uformować nieduże pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Przygotować sos pomidorowy : Do pojemnego garnka lub głębokiej patelni wlać 3 łyżki oleju z oliwy, dodać ząbek czosnku wyjęty z mięsa, poszatkowana drobno cebulę,  papryczke chili.  Podsmażyć przez chwilę poczym(...)wlać cały przecier pomidorowy. Posolić do smaku. Doprowadzić sos do wrzenia i wkładać pulpety. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez około 15 minut od czasu do czasu delikatnie pulpety obrócić.  SMACZNEGO

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania