blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę z puszki(...)dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę
Karo in the Kitchendoprawiam. Naczynie w którym będę układała i zapiekała gołąbki, smaruję niewielką ilością oleju. Z tak przygotowanej masy formuję dłońmi gołąbki o kształcie kuli i układam w naczyniu. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę(...)doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Zapiekanie gołąbków: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam przez 30 minut. Następnie gołąbki polewam całym sosem pomidorowym i zapiekam jeszcze około 60 minut. W sumie gołąbki zapiekam około 90 minut – gołąbki są gotowe. Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujekoniec wsyp max 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Dobrze wymieszaj. Dodaj cukinię, wymieszaj i przykryj garnek. Duś sos na małym ogniu do miękkości cukinii, co jakiś czas mieszając. Możesz pod koniec dodać 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy pomidorowy(...)smak, dodaj koncentrat pomidorowy w takiej ilości, aż uzyskasz zadowalający efekt. Dodatkowo zagęści on sos. Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha
Anioszek w kuchniZrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym Dziś pomysł na mięsne roladki, czyli zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym. Są bardzo proste w przygotowaniu, sprawdzą się na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowym ze śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe znacznie szybciej(...)pozbawionej skórki, kilka małych ogórków kiszonych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy, opcjonalnie kilka plastrów szynki lub boczku na sos: ok. 2 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, łyżeczka koncentratu pomidorowego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku), 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej przyprawy do smaku: sól
Lekcje w kuchniPieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków... Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie. Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka. Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g pieczarek; 4 średnie ziemniaki; 2 białe cebule; 2 ząbki czosnku; 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego; 1 łyżka musztardy; 3 czubate łyżki kwaśnej(...)podsmażać razem przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone
Gospodyni MiejskaDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajko * sól i pieprz do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku * mąka do obtoczenia mięsa * olej do smażenia * 3-4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego Na sos pomidorowy: * 3-4 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru pomidorowego * woda do podlania sosu Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego(...)Zasmażkę podlać wodą (ilość według uznania, to zależy czy sos ma być rzadszy czy bardziej gęsty). Sos należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Do gotującego się sosu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Podsmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić naczynie z mięsem (naczynie
Zrób to smacznieMakaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki „Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań
Zasmakuj KuchniPyszny pomysł na makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów :) My uwielbiamy takie proste dania - a Wy? SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 528 kcal) 400
Moje Kuchenne Rewelacjepełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę(...)łatwiej się łączy zimny płyn z taką "nienarodzoną" zasmażką). Gęstą miksturę łączymy z gotującym się sosem (mieszamy stale). Czynność tą powtarzamy aż uzyskamy zadowalającą nas gęstość sosu. Dodajemy przecier pomidorowy, sos worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę
Right Behind The KitchenKażdy z nas ma ulubiony przepis na pizzę. Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie sosu do posmarowania pizzy. Nie z koncentratu, po prostu z pomidorów
IzaGotujeBardzo smaczny, uniwersalny sos pomidorowy. Długo gotowany z octem jabłkowym, syropem klonowym, suszonym oregano i czosnkiem. Dzięki temu nabiera zdecydowanego smaku i gęstej konsystencji. Idealny do makaronu, zapiekanek i pizzy. Świetny do zawekowania. Duże znaczenia ma tutaj sposób i długość gotowania sosu. Najpierw pod przykryciem, aby smaki dobrze się połączyły, a następnie bez przykrycia, aby zredukować i zagęścić całość. SKŁADNIKI(...)rumienimy. Dolewamy pulpę pomidorową, dodajemy syrop klonowy, ocet jabłkowy, suszone oregano oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10-20 minut (w zależności od gęstości pomidorów), często mieszając, aż płyn odparuje, a sos się zagęści. Po lekkim
cool and mintylaurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian z sosem pomidorowym Śledzie po kaszubsku najlepsze będą następnego dnia, kiedy wszystkie smaki i aromaty z sosu i matiasów wzajemnie się wymieszają. Smacznego. przepis na śledzie po kaszubsku Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smaku