sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:150/794)

WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 212

romantycznej kolacji podać do jedzenia? Ja stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski(...)porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI

Ostra na Słodko
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 224

Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2.  Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami(...)Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5.  Ryżowa pizza z patelni 9 1.  Mini protein cakes 2.  Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3.  Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana

Czarnawisienka
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 156

talerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie(...)obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 118

okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie(...)łyżki sera żółtego, startego. Doprawiamy do smaku. Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/cukinia-faszerowana-miesem-cieciorka-pieczarkami/ BosowKuchni   Artykuł Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienna pizza z dynią 175

PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 200 g surowej dyni hokkaido 3 łyżki oleju rzepakowego DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której(...)średnicy ok 40 cm. W trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę, brokuły, dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić w duże kwadraty i ułożyć na warzywach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez

https:KKuchniaMniam
ZUPA Z CIECIERZYCY 175

Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym            Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu(...)oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej

potrawyregionalne
Co zamiast fast food – menu na tydzień 119

Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo(...)fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy na ciepło, w bułce, z sałatą i pomidorem. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Trzeba

Niedzielny kucharz
Morszczuk argentyński na placku warzywnym 141

jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy.     Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula -250 ml ciepłego mleka -2 szklanki mąki -3 jajka(...)minut. W tym czasie na patelni z olejem smażymy rybę. Placki upiekły się. Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje. Na porcje placków nakładamy rybę, polewamy sosem pomidorowym i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 110

której można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości(...)odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy klopsiki i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Weekendowy kociołek 222

grilla " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu(...)mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw , zamykamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie , wlewamy fasolkę w sosie pomidorowym i znowu dusimy pod przykryciem około 10 minut . Gotowe , teraz można już nakładać i się delektować   Post Weekendowy kociołek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 112

puchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia(...)łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym

Kuchnia MagdaLeny
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 112

puchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia(...)łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym

Kuchnia MagdaLeny
Piątek: Calzone z warzywami 99

cieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde(...)mąką, chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulkę i podziel na cztery części, z których utocz cztery kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem i sklej mocno, dociskając widelcem, lub robiąc warkocz, sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto nie rozklei się

Niedzielny kucharz
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 142

stołach pojawiły się rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne dania. W mojej jesiennej kuchni królują warzywa! Tym razem przygotowałam roladki z bakłażana nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych(...)ułożyć na każdym kawałki mozarelli, szynkę parmeńską i zawijamy w roladki. Można je spiąć wykałaczkami, ale trzeba pamiętać, aby je wyjąć przed podaniem. Roladki stawiamy w sosie pomidorowym. Na każdej kładziemy odrobinę mozarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Na koniec dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu, który jeszcze bardziej "podkręci" smak dania

Kulinarne Inspiracje
Szybka pizza na dużą blachę 172

pszenną, pizza miała fajne ciasto) szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży 4-5 pieczarek sos pomidorowy lub passata pomidorowa 1 cebula kilka plasterków ulubionej kiełbasy lub szynki mozzarella (najlepiej) lub opcjonalnie inny ser Będziemy potrzebować jeszcze: dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju Przygotowanie(...)Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy naszym sosem pomidorowym lub passatą pomidorową, następnie posypujemy cienką warstwą sera, układamy przygotowane składniki, a następnie posypujemy całość resztą sera. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około

Słodkie okruszki