sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:143/794)

Pizza z porem na dyniowym spodzie 174

łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1 duży pomidor 1/2 pora 2 łyżki śmietany 18% podsmażone kawałki kurczaka 20 gram sera mozzarella sos pomidorowy Piekarnik rozgrzać do 170 C. Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać solą. Poczekać aż się rozpuszczą, czasem mieszając. Mleko w tym czasie podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Porcjami dolewać(...)półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę, dać pora i zeszklić go. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze potrzymać na palniku. Pomidora pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na to wyłożyć pora, pomidory i mięso. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 30 minut w 170 C (dolna grzałka). Po tym czasie wysunąć pizzę, posypać serem i zapiekać

Czerwony Gupik
Kotleciki brokułowe z makaronem 116

łyżka pestek z dynii – 1 łyżeczka kolendry – ½ ząbka czosnku – ½ łyżeczki ostrej papryki – 1-2 łyżeczki cząbru i oregano – szczypta pieprzu i soli – ok. 200 g ulubionego makaronu spaghetti – sos pomidorowy np. z tego przepisu Przygotowanie: Przygotuj brokuły, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj soczewicę ( ale uważaj, żeby nie była za miękka ale bardziej zbliżona do al dente). Wrzuć(...)usmażyły się ze wszystkich stron na złotobrązowo. Odsącz na papierowych recznikach.Przygotuj sos z tego przepisu  (1/2 porcji) i ugotuj makaron al. dente. Brokułowe kotleciki podawaj z makaronem i sosem pomidorowym. Smacznego. Artykuł Kotleciki brokułowe z makaronem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pizza. 203

wsypać mąkę i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty) 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu bo domowy się skończył) 1 ząbek czosnku 1 plaska łyżeczka oregano sól,pieprz Keczup i przecier(...)spłaszczyć, Delikatnie wysmarować olejem i rozciągać rękoma do wielkości blachy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Możecie też ciasto rozwałkować, ja wolę rozciągać :) Na tak przygotowane pizze wyłożyć sos pomidorowy, na to utarty ser i pokrojone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
Faszerowany bakłażan 177

łyżeczki świeżo zmielony kminek1 łyżeczka mielonego cynamonu½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska)duża szczypta pokruszonych suszonych chilli500 g  jagnięciny mielonej6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki)100g sera np chedara, grubo startegosól i świeżo zmielony czarny pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 st.C.Przeciąć każdy  bakłażan wzdłuż na pół(...)przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż  mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut .Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. Wymieszać

Stare Gary
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 168

mleka (lekko ciepłego) 15 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 6 łyżki sosu domowego sosu pomidorowego (wcześniej zredukowanego) 80 g bresaoli 60 g rukoli 150 g sera dojrzewającego (z czarnuszką) parmezan (Parmigiano Reggiano) Z wody, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej zrobić zaczyn. Odstawić(...)papierze do pieczenia rozciągnąć ciasto na rozmiar 21 cm x 36 cm. Boki lekko zawinąć. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wysmarować ciasto sosem pomidorowym, następnie posypać serem i wyłożyć bresaolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec przez ok. 15-20 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypać rukolą i świeżo startym parmezanem

Delicious Titbits
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3200

jest bardzo soczyste i kruche, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam! NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Zawijane naleśniczki z mięsno-warzywnym farszem zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego i żółtego sera. Bardzo smaczne danie. TORCIK MEKSYKAŃSKI Z TORTILLI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska w kształcie tortu, z tortillą, warzywami i mięsem mielonym. ROLADKI NALEŚNIKOWE(...)stole. MUSZLE NADZIEWANE SERKIEM, ŁOSOSIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Smaczna, zdrowa i elegancka przekąska. Polecam! NALEŚNIKI O SMAKU PIZZY PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym i zapiekane z żółtym serem. Sałatka Big Mac PRZEPIS TUTAJ – Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina

Blog z Apetytem
Pizza z frytkownicy beztłuszczowej 590

beztłuszczowej potrzebujemy: 300 g mąki pszennej (o jak najniższym typie) 160 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 10 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli a także dodatki: sos pomidorowy ser cebula gotowany kurczak pomidorki koktajlowe i to, na co macie ochotę! Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe.  Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy(...)części formujemy kulkę i przekładamy do miski do ponownego wyrośnięcia. Przystępujemy do przygotowywania naszych pizz do pieczenia. Kulkę ciasta rozciągamy w dłoniach i układamy na dnie koszyka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim nasze dodatki według gustu, pamiętajac jednak, że pizza nie lubi przesady :) Frytkownica beztłuszczowa Freat posiada teflonową powłokę, dlatego też nie wymaga ona smarowania powierzchni tłuszczem

MamaOskarka
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 137

mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki  -trochę vegety  -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta do obtaczania kotlecików -olej do smażenia SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany Makaron gotujemy,odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany i odcedzony makaron siekamy w malakserze(...)Odstawiamy na chwilę. Na talerzyk dajemy troszkę bułki tartej ,formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor. Całość podajemy polaną dowolnym sosem,w moim przypadku był to sos pomidorowy :-) I gotowe.  Jak mi się ładnie uformował na tym zdjęciu dym :P serduszko :-)  Kotleciki są wspaniałe , bardzo Wam je polecam :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mini pizze z chlebków naan 92

drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika. W misce wymieszać wszystkie(...)przykryciem na ok. 10 minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą 226

kiszonych ogórków. Pycha! Składniki: ciasto: 1o0ml ciepłej wody 90 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 350g przesianej mąki pszennej tortowej szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy dodatki: gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy) 150g wędzonego boczku 2-3 ziemniaki Ser mozzarella oregano kiszone ogórki lub sałatka szwedzka rukola Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą(...)kroimy w plastry. Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych

Pyry na Gaz
Pizza domowa 140

chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (sos neapolitański) Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz(...)drożdży 1 szklanka mleka Odrobina oleju ½ łyżeczki cukru Szczypta soli 20 dag pieczarek 1 cebula Puszka kukurydzy 1 papryka 20 dag wędliny 20 dag sera żółtego Ketchup lub koncentrat pomidorowy Zioła (oregano, majeranek) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże

Tradycyjna Kuchnia
Panzerotti 148

mąki z pszenicy durum łyżeczka cukru pół kostki drożdży 2 łyżki oliwy łyżka soli 300 ml ciepłej wody łyżka ziół włoskich olej do smażenia Składniki nadzienie: 250 ml sosu pomidorowego (lub passaty pomidorowej) 2 kulki mozzarelli oregano, bazylia sól, pieprz Sposób wykonania: Do miski rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz 3 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszaj(...)ponownie przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj nadzienie: ser pokrój w drobną kostkę, przełóż go do miski, dodaj sos pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, następnie każdą z nich rozwałkuj, aby kształtem przypominała koło. Na środku każdego koła umieść łyżkę

365 dni dookoła kuchni
Pizza ze świeżymi i suszonymi pomidorami inaczej + domowe sosy do pizzy 114

świeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn(...)Całość posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim. Sos pomidorowy: Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty

Mango Papaja
Pizza na owsianym spodzie 157

nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) oliwki pokrojone w krążki (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy(...)oczkach tarki, a obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry, a ananasy i kukurydzę odcedzamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku i pozostałe składniki w dowolnej kolejności (Uwaga: nadzienie powinno składać się z waszych ulubionych składników, więc potraktujcie naszą listę jako

Lamarida.pl
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 257

ilość na 2 blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki(...)części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety mój piekarnik jest słaby

Ale Proste

Proponowane wyszukiwania