Składniki: sos pomidorowy- użyłam gotowego salami czarne oliwki mozarella w kulce ser gouda lub edamski mozarella w kawałku Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy(...)miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem. Brzegi pizzy zawijam wkładając do środka paseczki pokrojonej mozzarelli. Zaklejam mozzarellę. Piekę na formie do pizzy przez około 20 minut (piekarnik nagrzany
MojaQchnia.plpomidorów 2 małe papryki (zielona i czerwona) 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki 1 szklanka startego ostrego sera (np. cheddar) 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano szczypta chili 1/2 szklanki sosu pomidorowego do pizzy lub keczupu 1/2 szklanki startej mozzarelli kilka plasterków salami (najlepiej pepperoni) opcjonalnie kapary i oliwki sól olej do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie: Makaron ugotować al dente(...)kawałki i podsmażyć na oleju. Kawałki pomidorów odsączyć na sitku z zalewy. Warzywa oraz zioła wymieszać z makaronem i dosolić do smaku. Wierzch zapiekanki wyrównać i posmarować sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą i ułożyć na niej plasterki salami (oraz innych ulubionych składników). Zapiekać około 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
zadanie-gotowaniewielbiciele gołąbków? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na gołąbki z kapustą pekińską zapiekane w piekarniku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania tradycyjnych (jak dla mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez obwiązywania sznurkiem. Składniki(...)koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem gołąbki polać sosem pomidorowym. Przygotowywanie farszu na gołąbki Zwijanie i smarowanie koncentratem pomidorowym Ugotowane gołąbki
Ugotowaćpatyczki szynkowe TRADYCYJNE JADŁO -zioła Małgorzaty SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać i zalać czystą wodą. Ugotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oliwie. Wyręczył mnie robot(...)ziół . Dusiłam. Pokroiłam w plasterki patyczki szynkowe. Dodałam do całości. Międzyczasie, kiedy to wszystko powoli sobie pyrkało, pokroiłam na kawałki pieczarki i podsmażyłam. Usmażone dodałam do grochu. Następnie wlałam sos pomidorowy i natkę pietruszki, wcześniej poszatkowana drobno. Trochę pieprzu, soli. Jeszcze lekkie gotowanie i…najlepiej nie jeść od razu, ale poczekać ,aż się przegryzie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimnie pół na pół pszenna i orkiszowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 50 gram salami 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę(...)formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKlopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowo - ziołowy 3/4 szklanki dobrego sosu pomidorowego (nie kwaśnego) 1 szklanka bulionu wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano olej do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać(...)klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać bulion, sos pomidorowy oraz przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez około 15 minut. Podawać z ryżem
Jadło i czytadłoskładnikach to jak dla mnie idealnie gdy na pizzy (za wyjątkiem sosu) są maksymalnie dwa składniki i to tylko „do smaku”, bo niejednokrotnie wystarcza mi tylko sos i płatki drożdżowe. Moim zdecydowanym numerem jeden jest pizza neapolitańska . Tradycyjna pizza neapolitańska jest posmarowana tylko sosem pomidorowym z czosnkiem, oregano i oliwą. W środku jest cieniutka, a brzegi są mocno(...)zrobić, chociaż ostrzegam, że później już nie ma odwrotu! Poniżej znajdziecie przepisy na obie opcje na najbardziej tradycyjne ciasto na pizzę . Do tego nie potrzeba wiele, bo wystarczy sos pomidorowy, który wystarczy przygotować z krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego ugotowanego z czosnkiem, oregano, solą, oliwą i chili lub pieprzem. A jeśli chcecie spróbować czegoś innego to polecam też na przykład
rabarbarowoSzybka pizza z patelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki: Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście(...)spód ciasta). Zimną patelnię lekko przesmarować oliwą, na niej ułożyć ciasto. Podsmażać ciasto na małym płomieniu d czasu, aż spód się zarumieni. Następnie ciasto obrócić na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, posypać serem mozzarella. Następnie położyć przesmażony wcześniej farsz, na wierzch posypać odrobiną sera. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć pizzę na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Gotową
Zrób to smaczniemięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku ) pieprze, sól do smaku 1 łyżka cząbru suszonego 2 łyżki masła Cebulę obrać i posiekać w piórka, czosnek obrać pokroić drobniutko(...)cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić i podawać. Smacznego ! Inny przepis z ciecierzycą. Ciecierzyca pieczona
Kuchnia na wzgórzuwięc jeśli nie macie pomysłu na obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki : 2 cukinie 200g żółtego sera 400g sera riccota pieprz, sól paczka świeżego szpinaku słoik sosu pomidorowego arrabiata (najlepiej domowej roboty) Przygotowanie : Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę (inaczej zapiekanka zrobi się(...)układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nią nakładamy połowę masy serowej (wymieszaną riccotę, pieprz i żółty ser starty na tartce) , na to nakładamy kolejną warstwę cukinii, następnie przykrywamy je sosem pomidorowym i znowu kładziemy warstwę cukiniową na wierzch układamy resztę masy serowej i pieczemy ok 40-45 minut. Smacznego
zdrowa vege kuchniazużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso(...)przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego
MarciochaKucharzyswoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon. Wystarczy nagrzać piekarnik, a w tym czasie posmarować chlebki sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Wystarczy kwadrans i możemy cieszyć się wspaniałą, domową pizzą. W tym czasie to nawet nie dowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem(...)słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!Sam naan to płaski drożdżowy
Food Squarekaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie na talerz wyłóż rukolę, pieczonego buraka oraz upieczone tofu. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Obiad: Tagliatelle w sosie pomidorowym [537 kcal / W: 73,5 g / B: 22,5 g / T: 15,5 g] 140 g makaronu tagliatelle (wstążki) razowy orkiszowy (bezjajeczny), 1 duża, długa marchewka(...)malin Do słoiczka (lub kubeczka) wsyp nasiona chia, następnie zalej je mlekiem kokosowym, całość wymieszaj dokładnie. Potem gotowy pudding odstaw na parę godzin. Podawaj z malinami. Obiad: Tagliatelle w sosie pomidorowym [537 kcal / W: 73,5 g / B: 22,5 g / T: 15,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Krem marchewkowy z soczewicą [495 kcal
365 dni dookoła kuchnisuszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ksylitolu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 200 gram piersi z kurczaka 100 gram sera żółtego Pół czerwonej papryki Pół czerwonej papryki Sos pomidorowy lub ketchup Przyprawa gyros Olej do smażenia Forma aluminiowa 23 cm. Gosia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na kilka godzin(...)wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchniacukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki. Posypujemy przyprawą do pizzy. Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy
Wanilia i Kardamondzisiejszym moim stole zagościła tym razem pizza z salami, pieczarkami, cebulą, serem mozzarella, serem żółtym, sosem pomidorowym, całym mnóstwem ziół i odrobiną liści szpinaku i roszpunki. Pizzą zajadają się również bohaterowie książki "Password" Mirjam Mous. "Siedzieli w trójkę przy wielkim stole w dużym pokoju. Dexter zamówił pizzę. Stefan zaczął już jeść drugi kawałek. Jego mama nie miała(...)Mirjam Mous "Password", str.241 W książce nie zostało sprecy zowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej
Passions hobbies lifebiałym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać(...)mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzypodwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami
Słodka Strona