wierzch) 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy (do posmarowania na spód) puszka pomidorów bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początku robimy rozczyn do ciasta. W tym celu rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, a następnie(...)farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy na placki sos pomidorowy. (Aby go przyrządzić, najprościej jest zmiksować pomidory z puszki, z dodatkiem przypraw, tj. oregano, bazylia, czosnek, sól i pieprz i poddusić je na małym ogniu, do odparowania wody
Pyszny Duetfaszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym. 3 porcje: 3 papryki 200 g mięsa mielonego z indyka 120 g jarmużu 150 g kaszy kuskus 1 szklanka sosu pomidorowego ser gouda do posypania, ok. 30 g 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno. Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy(...)kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części. Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu. Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas. Porcja ma ok. 330 kcal
KucharzycaSkładniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora 1 opakowanie sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek estragon kminek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę(...)czosnek. Warzywa pokroiłam i dodałam do fasoli. Następnie dodałam pokrojoną kiełbasę w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, majeranek i estragon. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, natkę pietruszki, selera i por. Całość gotowałam ok 1 godz. smacznego
nietadietarękawiczki. Tak jak my to wcześniej robiłyśmy. A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni... Risotto z dynią, boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia(...)około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry. Polewamy na koniec sokiem z cytryny. Sos pomidorowy - na rozgrzaną oliwę dodajemy pomidory. Dusimy przez około 5 - 10 minut. Przetrzyj przez sito żeby usunąć skórę. Wstaw z powrotem na patelnię i duś przez następne 3 minuty
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoproblemu dostosować smak dania do własnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej kapusty 1 kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować
Pyry na Gazkostkę lub paseczki 100 g smalcu ze skwarkami 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion gorczycy 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe Wykonanie: Sos pomidorowy: przetarte pomidory wlać do dużego garnczka, wlać bulion i wrzucić do nich liście laurowe oraz zmiażdżone w moździerzu na gładko ziarna gorczycy i ziela angielskiego. Jeśli nie w moździerzu, można(...)jest już bardzo miękka dodać do niej paprykę i cukinię. Zamieszać i dusić przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. Leczo podałam z białym pachnącym ryżem Pandan
Sztuka gotowania w/g SamiryCiasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej(...)letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy
VioletoweKucharzeniepizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie
My Chcemy Jeśćmakaronu pełnoziarnistego 100 g piersi z kurczaka 1/2 małego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 150 g sosu pomidorowego 100% (użyłam TEGO ) ziarenka Piekło-Niebo 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni(...)oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody). Po tym czasie dodaj ugotowany makaron, wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników
Zdrowie na języku :Pnapis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie potrawy. Zapraszam CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. KOTLECIKI Z CUKINIĄ PRZEPIS TUTAJ Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku kotleciki z mięsa(...)rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono. ZAPIEKANKA Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne danie z mięsnymi kuleczkami i mnóstwem warzyw zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego. LECZO Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS TUTAJ Gęsta i sycąca potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym. Można ją podawać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem
Blog z ApetytemBakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą Szybka i gorąca przystawka z bakłażana i cudownych włoskich serów. Zapraszam. Składniki: 1 duży bakłażan 100 g sosu pomidorowego do pizzy 2 łyżki startego Pecorino Romano 2 garści startej Mozzarelli kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia 1 garść oliwek sól morska pieprz 1 łyżka oregano Wykonanie: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić(...)plastry i każdy z osobna lekko ponacinać, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Nałożyć na każdy upieczony plaster sos pomidorowy, oprószyć startym pecorino, następnie ułożyć w kolejności ser mozzarella oraz oliwki. Przyprawić oregano oraz skropić oliwą. Piec 10 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionymi sałatami oraz bagietką
Wino Francja Kuchniasuszonymi pomidorami. Zapraszam Was więc na kolejny pyszny obiad z mielonego . Uwielbiam mielone z kurczaka , bo szybko się je przyrządza. Jak już robię mielone z kurczaka to koniecznie z pomidorowym sosem i makaronem. Tak lubią moje dzieci. Wcinają aż im się trzęsą uszy! Nie znam chyba dziecka, które by nie lubiło mielonych. Specjalne danie dla niejadków. Moje dzieci tak lubią(...)kurczaka 1 jajko 100 ml śmietanki 100 g feta, oryginalnej 2 dymki ze szczypiorem 6 suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Sos pomidorowy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 3 łyżki pomidorowego przecieru 250 ml bulionu z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 4 łyżki śmietanki
codojedzeniaroku! Bez sera nie ma pizzy, tostów i wielu innych pysznych dań. Bez sera nie ma też mojego ostatnio ulubionego obiadu, czyli muszli zapiekanych z serem w sosie pomidorowym. W całym daniu najważniejszą rolę odgrywa właśnie ser. Najlepiej jest użyć co najmniej 2 jego rodzajów. Ja użyłam sera Cheddar Wyke Mature oraz Camembert Royal, które idealnie ze sobą(...)kawałeczki. Mieszamy. Passatę podgrzewamy w rondelku z bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą oraz solą. Ugotowany makaron lekko studzimy. Nadziewamy mieszanką serów. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muszle zapiekamy przez ok. 25 min. Smacznego. #MiędzynarodowyDzieńSera #temar #ŚwiatSerówTemar
Czarnawisienkacyklu: "Mniej mięsa, więcej strączków" - burgery z fasoli. Z sosem pomidorowym - rewelacja :). Wg pomysłu Ewuni. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej) 2 marchewki 1 pietruszka mała cebulka ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy) 2-4 łyżki oleju pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny(...)ząbki czosnku (duże) łyżka majeranku 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatki: bułki do burgerów , sos pomidorowy, dowolne warzywa (u mnie rukola, pomidor i czerwona cebula) Jak zrobić domowe burgery? Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno). Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch
Rodzinka w kuchniwspomniałem przy okazji przepisu na śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej(...)rozmiękczyć ich ości. Następnie poodcinałem śledziom ogony oraz płetwy grzbietowe i wyfiletowałem ryby, obcinając mięso z obu stron wzdłuż kręgosłupa. Filety ze śledzi pokroiłem w około dwucentymetrowe kawałki. Gotowy sos pomidorowy po jego ostygnięciu przełożyłem do miseczki i dodałem do niego kawałki śledzi. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryb. Obficie doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłem
Wyprawy kulinarnepół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki; 1,25 szklanki wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę(...)objętość. Przygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni
In my kitchen