strony gazet po trzęsieniu ziemi kilka lat temu. Wcześniej była znana ze swojego flagowego dania – makaronu z boczkiem, pomidorami i serem. To taka carbonara dla osób, które lubią sos pomidorowy. Pyszota! Zwykle przygotowuje się to danie z makaronem spaghetti, bucatini lub rigatoni, ale dziś będzie wersja dla osób, które lubią zdrowsze wersje niezdrowych dań – z makaronem gryczanym soba(...)potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą. Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem. Podawać od razu. Sałatka Cobb z bekonem Klasyka
Ugotowane pozamiatanezapiekania. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut. Kiedy warzywa się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałą połówkę cebuli kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smażmy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę(...)Dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut. Podpieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 200 stopni. Warzywa mieszamy i odstawiamy na minutę. Wlewamy sos pomidorowy i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wegańskie leczo z cukinią podajemy na gorąco posypane natką pietruszki
My Chcemy JeśćIndyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą to jedna z moich propozycji na szybki, pyszny, zdrowy obiad z jednej patelni! Tak lubię 😉 Do przygotowania użyłam warzyw, którymi dysponowałam w domu. Część miałam mrożone, ale z powodzeniem sprawdzą się też takie z puszki,… Artykuł Indyk(...)warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikłyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki). Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy, podsmażyć obrane i przepołowione ząbki czosnku, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez(...)międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka szparagowa / lub pieczone ziemniaki z parmezanem
KUCHNIA POLSKApomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki dekoracyjnie przyciąć tworząc kapelusiki i wydrążyć środki. Kaszkę zalać wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i przestygnie, przełożyć do miseczki. Do kaszki dodać część wydrążonych środków, pokroić , drobno posiekaną cebulę, łososia razem z sosem pomidorowym, i jedno drobno
Gotowanie jest łatweSkładniki -200 g mąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka(...)tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut. Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie
Z Kuchni Do Kuchnijesz. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : sos pomidorowy , grillowana cukinia, plasterki chorizo, tarty ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli(...)oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie Martyzalewie naturalnej Leśne Skarby (ilość wg upodobań) kawałek wędzonego boczku pokrojony w kosteczkę 1/4 cebuli 200 g tartego sera (polecam mozzarelle, można również użyć inny dobrze topliwy ser) sos pomidorowy lub passata pomidorowa do wysmarowania spodu pizzy opcjonalnie 2 szczypty ulubionych przypraw Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski(...)Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (można użyć też passaty), następnie całość posypujemy startym serem, układamy pokrojony w kosteczkę boczek i kurki odsączone z zalewy. Całość można dodatkowo po wierzchu poprawić ulubionymi ziołami. Tak przygotowaną
Słodkie okruszkiBędąc na wakacjach gotowałam w sumie normalne obiady. Jednym z nich były pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej kuchenki elektrycznej. Na jednym palniku gotował się ryż, na drugim robiły się (właściwie same) tytułowe pulpety. Jeżeli chodzi o mięso, jeżeli już mam je jeść z przyjemnością, to właśnie w takiej formie. Gotowane(...)kaszą. Ja najbardziej jednak lubię z ciemnym ryżem. Polecam też do nich (poza wcześniej wspomnianą kapustą kiszoną) surówki z dodatkiem jogurtu lub śmietany. Artykuł Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyJeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych(...)się zredukuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami. Podziel ciasto na 3 części i każdy kawałek rozwałkuj podsypując lekko mąką. Wyłóż na blaszkę natłuszczoną olejem. Nałóż sos pomidorowy a następnie pozostałe składniki. Piecz około 15-20 minut w 200ºC
wysmienityKlasyczna pizza posmarowana sosem pomidorowym z tartą mozzarellą i ziołami. Udekorujcie ją listkami świeżej bazylii, a dodatkowo jej wygląd zachęci niejednego smakosza;D Składniki: ciasto: 250 g przesianej mąki pszennej 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej przegotowanej wody płaska łyżeczka cukru szczypta soli łyżka oliwy z oliwek sos: puszka pomidorów bez skórki krojonych 1,5 łyżki oliwy z oliwek(...)pizzę dzielimy na dwie części, rozpłaszczamy na kształt pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką, aby nie zeschło. Po tym czasie rozsmarowujemy na pizzy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą, układamy na każdej po równo pomidorki koktajlowe. Możecie je przekroić na pół, ja zostawiłam je w całości lekko je nakłuwając, by nie "wybuchły" od temperatury
Zasmakuj Kuchniuformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy . Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma(...)wałkiem i utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd. Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13 minut, ja piekę
Smaczne Zdrowepodsypania spodu pizzy * szczypta różowej soli himalajskiej * pół kostki świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * ulubione dodatki np. duszone z cebulą pieczarki , salami , czerwona papryka * sos pomidorowy * ulubione zioła * tarty żółty ser Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Wlewam do miski z mąka oraz otrębami. Dodaję sól do smaku oraz oliwę i zagniatam(...)ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto i podsypać spód kaszą manną. Wyłożyć na blaszkę. Dodać sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Posypać ziołami oraz startym serem. Piec 10 minut. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie MartyŚwiętach mam ochotę na coś lżejszego. Na jeden z obiadów do pracy przygotowałam pieczone pulpeciki w piekarniku. Do lunchbox’a zapakowałam je razem z prostym sosem pomidorowym oraz kaszą jęczmienną. PS. Pulpeciki są wieprzowe (konkretnie z łopatki), ale możecie z powodzeniem przygotować je z mięsa drobiowego. *Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Bentomania.pl Składniki : Pieczone pulpeciki w piekarniku(...)łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml przecieru pomidorowego 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru Wykonanie: Cebulę
Pasja Smaku