sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:130/794)

Środa: Lasagna z cukinii 88

mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego 2 duże lub 3 małe cukinie 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem ½ cebuli czerwonej (lub białej) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 100 g ricotty lub opakowanie serka jogurtowego (typu Almette) 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok(...)mniejsze kawałki aż mięso przysmaży się i zbrązowieje. Wtedy dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku, świeżą bazylię i marchewkę z groszkiem. Przemieszaj całość i smaż ze 2 minuty. Wlej szklankę sosu pomidorowego, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Posól i popierz do smaku. Krok 2 Umyj cukinie i ostrym nożem pokrój je w podłużne cienkie płaty

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 115

zawiesistym sosie pomarańczowym z kaszą gryczaną Wtorek: Stek poivre panierowany w pieprzu w sosie pieprznym z koniakiem i musztardą Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona z krewetkami w sosie pomidorowym Czwartek: Provencale tian, czyli ratatouille z Prowansji Piątek: Zupa ziemniaczana Vischyssoise Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać już tradycyjnie codziennie rano. Ile czasu to zajmuje Nasi wierni czytelnicy wiedzą(...)dzień – zwykle w niedzielę. Od pewnego czasu wprowadziliśmy pewne modyfikacje, np. niektóre składniki przygotowujemy w sobotę wieczorem. W tym tygodniu zrobiliśmy z wyprzedzeniem sos pomarańczowy do kaczki i sos pomidorowy do ratotouille. Czasem tak robimy, żeby ułatwić sobie robotę w niedzielę. Druga innowacja jest taka, że nie gotujemy osobnego obiadu na niedzielę, tylko jemy po troszeczkę wszystkiego co ugotowaliśmy

Niedzielny kucharz
Obiad na niedzielę: Diavola, diabelnie dobra pizza 132

idealną pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata albo szpinak Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową(...)półkę i nagrzewaj przez godzinę. Krok 2 Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano. Krok 3 Przełóż pizzę na blaszkę lub kamień do pieczenia

Niedzielny kucharz
LASAGNE - pyszna, a kalorie mam w nosie! 163

Składniki: 9 płatów lasagne 0,3 kg sera żółtego Sos beszamelowy: - masło - kosteczka około 3x3 cm - mąka - 2 łyżki - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna - mleko - około 1,5-2 szklanki Sos mięsno-pomidorowy - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie kto lubi) - koncentrat pomidorowy - cebula - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Płaty lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie - około(...)kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody - i już przyprawiać nie trzeba. Chyba, że ktoś woli bardziej słone czy pikantne. Dla mnie w sam raz. Sos beszamelowy gotowy! Sos pomidorowy: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się cebula zeszkli, dorzucamy mięso mielone. Smażymy. Gdy już mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 133

szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody - Dodać kurkumę, cynamon, cukier i sól; gotować przez minutę - Dodać kawałki szparagów (zostawić te z górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować(...)przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) 264

szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: ok. 100 g salami (lub inne dowolne składniki na pizze) Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - Sposób przygotowania: Drożdże(...)brzegów. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka tak aby ser znalazł się w środku rantów. Dokładnie zlepiamy ciasto aby ser nie wyciekł podczas pieczenia. Na środek pizzy wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki salami (lub inne ulubione składniki). Pizze pieczemy

Słodka Strona
Zapiekane jajka po włosku 143

świetny pomysł na śniadanie. W 25 minut przygotować możecie zapiekane jajka po włosku. Ważnym elementem potrawy jest prosty sos marinara, czyli sos pomidorowy. Śniadanie nie powinno być zwyczajne. Dwie kanapki, jajko na twardo i ewentualnie ciepła parówka. To zdecydowanie nie fajne śniadanie. Już nawet kubańscy pracownicy na Florydzie jedli lepsze danie – kanapkę kubańską. Nie bójmy się eksperymentować, szczególnie(...)sól szczypta cukru olej albo olej kokosowy w sprayu – tu macie ten produkt Przepis – Zapiekane jajka po włosku Nasz przepis zaczynamy od przygotowania sosu marinara, czyli sosu pomidorowego. Jest on o tyle fajny, że można go przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Użyć go można wtedy w każdej chwili. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na patelni

Kuchennyviral.pl
Pizza (zdrowsza wersja) / Pizza (healthy version) 115

Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut(...)pepperoni pizza , but the type of pizza is a matter of taste. Ready pizzas, we are put in a hot oven (200 degrees) and bake for 15 minutes. Sos pomidorowy / Tomato sauce: Składniki /  Ingredients: 1 puszka pomidorów / 1 can of tomatoes ząbek czosnku / clove of garlic 1 łyżeczka octu balsamicznego / 1 teaspoon of balsamic vinegar 1 łyżeczka bazylii

Projekty ze smakiem
Muszle makaronowe z mięsem mielonym, pomidorem i kukurydzą zapiekane w sosie pomidorowym 89

wyklaruje i będzie w końcu cieplutko. Ja mam dziś dla Was propozycję na obiad. Są to muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, suszonym pomidorem i kukurydzą. To wszystko zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne są, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: muszle makaronowe około 24 sztuki 300 g mięsa mielonego u mnie z indyka kilka suszonych pomidorów 1/2 puszki kukurydzy pęczek(...)się nam zagotuje, to taki sos przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać muszle. 6. Łyżką nabieramy porcje farszu i nakładamy w nasze muszle, które układamy na sosie pomidorowym. Na końcu na każdą nakładamy pokrojone kulki mozzarelli. 7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nasze muszle zapiekamy około 20 minut. Smacznego

kruche babeczki
Pasta z czerwonej soczewicy 69

Pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku kawałek selera sól pieprz majeranek oregano bazylia oliwa z oliwek 4 łyżki sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam do miękkości. Powinna wchłonąć wodę, jeśli tak się nie stanie, należy ją przecedzić przez sitko. Cebulę, czosnek i seler obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a seler starłam(...)dużych oczkach.  Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek i seler. Do miski przełożyłam soczewicę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i selerem. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera

nietadieta
Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy 87

szklanka zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika sól majeranek oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a marchewkę i pietruszkę starłam na dużych oczkach.  Na rozgrzanej(...)oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika. Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera

nietadieta
Fasola w sosie pomidorowym po grecku 81

zupach, sałatkach oraz potrawkach, czasami także używa się jej jako dodatek do dan mięsnych. Jednym z takich dań z wykorzystaniem dużej fasoli jest potrawka w aromatycznym pomidorowym sosie. Fasola w sosie pomidorowym po grecku Składniki:  400g ugotowanej fasoli jaś (użyłam z puszki) 2 cebule 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano duża szczypta tymianku(...)koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200ml wody, dodać cukier, większą część natki pietruszki (zostawić nieco do przybrania), doprawić sporą ilością soli i pieprzu i zagotować.  Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub kilku indywidualnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut lub do czasu aż fasolka na wierzchu lekko się przypiecze, a sos skarmelizuje

Codzienne Gotowanie
Szakszuka, czyli jajka w pomidorach 133

puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. 3. Następnie wrzucamy na patelnię odrobinę liści szpinaku (opcjonalnie), rozbijamy jajka na sos pomidorowy ( tak jak na sadzone ), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie ( aby przyspieszyć ten proces można przykryć patelnię pokrywką ). Szakszukę najlepiej przygotowywać(...)małych patelenkach - wtedy każdy je bezpośrednio z patelni. Jeśli nie macie takich małych patelni to po prostu z dużej patelni delikatnie przekładamy jajka z sosem pomidorowym na talerz. Do tego kromka świeżego pieczywa z masłem i… i nic więcej nie trzeba ;) Udanego dnia

W kuchni Katie
Restauracja Indus Tandoor 132

warzywnym i kurczakiem. Do tego trzy sosy. Naprawdę pali. Radzę też uważać na sosy! Dania główne: Lamb Malai Methi. To danie, które zamówiłam. Stopień ostrości: średni. Danie na bazie sosu pomidorowego z cebulą i śmietaną, liśćmi kozieradki, kurkumą, zieloną papryką oraz indyjskimi przyprawami. Nieskromnie przyznam, że według mnie było ono najlepsze. Mięso wspaniale przygotowane i podane. Rozpływające się w ustach(...)Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo. Ich wybór także padł na jagnięcinę. Balti Indus Lamb. Co wybrała mama? Jagnięcinę! Poziom ostrości: średni. Potrawa przygotowana na bazie sosu pomidorowego z orzechami nerkowca. Podawana w tradycyjnym naczyniu "Balti". Mama oczywiście stwierdziła, że jej danie jest najlepsze. Do dań zamówiliśmy pieczywo indyjskie: maślane, z dodatkiem czosnku, z dodatkiem mięty

Karola gotuje
Szakszuka, czyli jajka w pomidorach 229

puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. 3. Następnie wrzucamy na patelnię odrobinę liści szpinaku (opcjonalnie), rozbijamy jajka na sos pomidorowy ( tak jak na sadzone ), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie ( aby przyspieszyć ten proces można przykryć patelnię pokrywką ). Szakszukę najlepiej przygotowywać(...)małych patelenkach - wtedy każdy je bezpośrednio z patelni. Jeśli nie macie takich małych patelni to po prostu z dużej patelni delikatnie przekładamy jajka z sosem pomidorowym na talerz. Do tego kromka świeżego pieczywa z masłem i… i nic więcej nie trzeba ;) Udanego dnia

W kuchni Katie
Pizza orkiszowa z brokułem i serami 180

brokuł 1 kulka mozzarelli 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach ( 150 g ) 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy 200 g sera żółtego, u mnie gouda i cheddar sos pomidorowy 3-4 mięsiste pomidory, u mnie lima 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól,pieprz oregano cukier Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić. Pomidory(...)małe kulki mozzarelli. Ciasto między kulkami zawinąć do środka tworząc taki wyższy brzeg aby kulki były opatulone ciastem i  żeby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć plastry mozzarelli oraz kawałki pokruszonego sera pleśniowego. Na serach ułożyć różyczki brokuła. Całość posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec

Monia miesza i gotuje