końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce zostały schowane: cebulka, fasola czerwona, słodkie pomidory i kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej(...)dodajemy do warzyw. Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, paprykę słodką, przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Dodajemy fasolę czerwoną z kukurydzą w sosie pomidorowym, 2 łyżki kuskusu, paprykę wędzoną, posiekany koperek i dopiero doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Już
Moniki Smakołykisycąca, tak jak lasagne. Zupa lasagne 10 płatów makaronu lasagne 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym, dodałam połamane płaty lasagne, doprawiłam pieprzem i bazylią wraz z oregano. Zamknęłam pokrywką i zostawiłam włączony wolnowar na opcję high na 4 godziny. Po tym czasie spróbowałam
Kuchnia na wzgórzupomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona 30 oliwek czarnych 1 garść rukoli bazylia świeża 1 łyżka przyprawy do pizzy 250 ml sosu pomidorowego 8 suszonych pomidorów sól, pieprz Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki
wesoła kuchniaProstota i klasyka. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu. Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym. Składniki: 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów pół łyżeczki cukru sól pieprz 8 - 10 dużych listków bazylii 240 g makaronu spaghetti (2 porcje) Wykonanie: Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około(...)porwane w palcach lub poszatkowane listki bazylii. Gotujemy około 15 - 20 minut. Sos musi się trochę zagęścić. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Spaghetti polewamy sosem pomidorowym. Można je ozdobić listkami bazylii. Smacznego :) Przepis dołączam do akcji kulinarnej
Smak mojego domuszklanki maki pszennej (najlepiej tortowej) 3/4 szklanki cieplej wody 1/2 szklanki kaszy manny 35 g drożdży łyżka oliwy z oliwek łyżka miodu szczypta soli ponadto: sos pomidorowy przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprz ulubione dodatki do pizzy mozzarella Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem(...)wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem. Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy. Moje posty
Słodka Stronamama zrobiła je pierwszy raz od razu zdobyły moje serce - a właściwie mój żołądek. Najbardziej smakują mi zaraz po upieczeniu polane keczupem. Ale z sosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne. Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić(...)obsmażyć na oleju, przełożyć do brytfanki. Zalać 1,5 szkl. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Dusić przez 1,5 godziny w 180 st.C. Podawać z sosem pomidorowym. przed pieczeniem po upieczeniu
Pasja Smakuoregano, bazylia, tymianek) sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 marchewka 1 papryka 50 g makaronu spaghetti 500 ml sosu pomidorowego 600 ml wody sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku Przepisy Thermomix. Zupa spaghetti z klopsikami. Wykonanie: Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem(...)marchewkę (ja marchewki nie dodałam tylko pokroiłam na talarki i taką dodałam do naczynia). Siekamy czas 15s/obr.4 . Dodajemy masło i podduszamy czas 5min/Varoma/obr.1 wsteczne . Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sos pomidorowy. Gotujemy czas 10 min/Varoma/obr. 1 wsteczne . Dodajemy połamany makaron (makaron łamiemy dlatego, że wygodniej nalewa się i je zupę), klopsiki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.Soft wsteczne . The post
Themo przepisyjeszcze tego przepisu na blogu Ale nic straconego, dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej w sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Kotleciki w tym wydaniu smakują nieziemsko pysznie i cieszą się dużą popularnością wśród mojej rodziny i znajomych. Mięso jest bardzo soczyste(...)typu gouda, ale to nie ten sam smak. Koniecznie wypróbujcie przepis jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety smażone w panierce Post Kotleciki drobiowe w serowej panierce z sosem pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka 100 g goudy lub ementalera 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz z młynka odrobina natki pietruszki i sosu pomidorowego do dekoracji (ewentualnie) Z liści selera odłożyłam kilka najmłodszych i najładniejszych do dekoracji. Następnie wszystkie warzywa, oprócz marchewki, pokroiłam na małe kawałki, podsmażyłam lekko na łyżce masła. Bulion zagotowałam(...)ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo gorąca, inaczej ser się zbije w niezbyt apetyczne kulki! Ta zupa bierze udział w akcjach
Kuchnia Prezydentowejczosnku ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 3 łyżki oleju 45 dag mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej ½ puszki ananasa 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka cukru trzcinowego 1 szklanka sosu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu ryżowego 1 puszka pędów bambusa Przyprawa do dań chińskich do smaku Ryż basmati do podania Sposób wykonania: Kurczaka(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć aż mięso przestanie być surowe w środku, dodać mrożoną warzywną mieszankę chińską , pokrojonego ananasa,starty imbir, doprawić sosem sojowym, octem ryżowym, wlać sos pomidorowy wymieszany z cukrem trzcinowym, sokiem z ananasa oraz ketchupem, dodać osączone z zalewy pędy bambusa , chwilę smażyć na dużym ogniu mieszając, warzywa mają pozostać jędrne
Wanilia i KardamonSkładniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę(...)lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, zagotowałam i gotowe
nietadietapostaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi(...)nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą
Smakowity Blog Kulinarnykapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty od zawrzenia. Tutaj trzeba uważać, gdyż listki są bardzo delikatne(...)pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony. No i na koniec sos pomidorowy. Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy, leciutko solimy do smaku i gotowe. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajdzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży koperek Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut. Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie na mięso nakładamy 1/3 sera i również wygładzamy jego
MamaOskarkapracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze – są smaczne. Przygotuj: ciasto francuskie filety z kurczaka ketchup lub sos pomidorowy czerwona cebula ser żółty papryka przyprawa do kurczaka jajko tymianek Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy prostokąty, których dłuższy bok będzie długości dwóch krótszych – dzięki temu(...)smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek. Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście
MarcinChefPIZZA HAWAJSKA Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól(...)dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko
Bon appetit mon amietorebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem(...)liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj
Kuchnia Bon Appetit