sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:138/794)

Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi(...)nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą

Smakowity Blog Kulinarny
Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 129

kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty od zawrzenia. Tutaj trzeba uważać, gdyż listki są bardzo delikatne(...)pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony. No i na koniec sos pomidorowy. Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy, leciutko solimy do smaku i gotowe. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Wieniec lasagne 105

dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży koperek Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut. Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie na mięso nakładamy 1/3 sera i również wygładzamy jego

MamaOskarka
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1244

pracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze – są smaczne. Przygotuj: ciasto francuskie filety z kurczaka ketchup lub sos pomidorowy czerwona cebula ser żółty papryka przyprawa do kurczaka jajko tymianek   Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy prostokąty, których dłuższy bok będzie długości dwóch krótszych – dzięki temu(...)smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek.   Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście

MarcinChef
Pizza hawajska 175

PIZZA HAWAJSKA Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2  szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól(...)dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.  Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko

Bon appetit mon amie
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 99

torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem(...)liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Imprezowe mini pizzerinki 213

oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru   Dodatki: papryki w różnych kolorach (po kawałku) wędliny: szynka, salami ok. 10dkg cebula ser żółty ok. 10dkg sos pomidorowy lub ketchup   *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto(...)posmarowanym olejem blacie, na grubość około 0,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wycinamy w cieście kółeczka *** *** Kółeczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy następne kółeczka *** *** Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy na kawałki *** *** Na każdej pizzerince układamy po pare kawałków wędliny *** *** Następnie układamy po kilka kawałków

Blog z Apetytem
Domowa pizza 150

PIZZA  Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2  szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże(...)dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.  Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko

Bon appetit mon amie
Pulpety chlebowe z gulaszem 155

rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg  mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule(...)jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej.  Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy. Robimy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące, kładziemy do wrzącej wody, gotujemy 15 - 20 minut. Wyciągamy łyżka cedzakową. Wersja

kgwjanczewo
PARÓWKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM 181

ziemniaków 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii olej do głębokiego smażenia 4 parówki 8 plastrów sera topionego Sos pomidorowy WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujemyj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie studzimy. Ostudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. .Każdą parówkę owijamy(...)kawałki parówki z serem, zlepiamy brzegi i formujemy niewielkie kulki.  Wrzucamy kuleczki na rozgrzany głęboki olej i smażymy około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy  z sosem pomidorowym lub surówką albo z tym i z tym :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Pizza z cukinią, pomidorkami i mozzarellą 124

Wami podzielić przepisem na pizzę z cukinią, pomidorkami i mozzarellą. Pizza w wydaniu wegetariańskim jednak niczego jej nie brakuje! Bardzo podoba mi się połączenie smakowe w zestawieniu z domowym sosem pomidorowym. To kto dzisiaj ją piecze?! Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena ( welcome_to_mycoffeeworld ) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać(...)swoją objętość. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką, dodaj sól i zagniataj około 2-3 minut. Uformuj kulkę, rozwałkuj ją i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj sos pomidorowy, pomidorki, cukinię i mozzarellę. Piecz około 13-15 minut w 250 C. Smacznego! Artykuł Pizza z cukinią, pomidorkami i mozzarellą pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
smaczna pizza... 161

Składniki: mąka tortowa 4 szklanki, drożdże świeże 5 dag, woda ciepła 1 szklanka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki DODATKI: sos pomidorowy 150 ml, przyprawa do pizzy - ile potrzeba, pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, papryka zielona 1 większa, pomidory 4 sztuki, ser mozzarella 200 gram, szynka konserwowa 12 plasterków, ser żółty 20 dag, keczup(...)minut na gładkie ciasto ciasto obsypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach z papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy pieczarki podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką kucharka, wystudzone rozłożyć na cieście, dodać plastry szynki konserwowej rozłożyć pokrojone cebule, paprykę, pomidory, mozzarellę, plastry sera, piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron ze szpinakiem i pomidorami 162

czas około25-30 minut... Na obiad, kolację..smacznie i zdrowo - Makaron bavette lub inny 80 g (waga suchego makaronu, przed ugotowaniem) - 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 2 średnie, dojrzałe pomidory - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 50 g sera feta - szczypta pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i jeden liść laurowy - 2 łyżki oleju Wstaw wodę(...)posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj szpinak, jeżeli masz mrożony , odciśnij go najpierw z wody. Po 5 minutach dodaj drobno posiekany czosnek. Posmaż kolejne 5 minut dodaj przyprawy i sos pomidorowy lub dwa sparzone i drobno pokrojone pomidory. Duś wszystko do momentu gdy odcedzisz makaron. Teraz dodaj pokruszoną fetę, makaron i zamieszaj. SMACZNEGO >CMOK

Pasje Jolki
Spaghetti 180

Najlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam. Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni(...)dodać pomidory i paprykę. W między czasie rozpuścić kostkę rosołową w 3/4 szkl ciepłej wody i zalać wszystko co znajduje się na patelni. Odczekać aż wszystko odparuje, dodać sos pomidorowy oraz przyprawy zgodnie z własnym upodobaniem- gotować na średnim ogniu ok. 10 min aż zgęstnieje i gotowe. Smacznego

Malinowe Pocałunki