PIZZĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 12,5 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI DO PIZZY: 1/2 szklanki sosu pomidorowego 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do gyrosa 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 125 g sera mozzarella 1/2 żółtej papryki rukola Drożdże rozprowadzić(...)rozgrzanej patelni. Smażyć krótko, aby się mięso lekko ścięło. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, ale już krótko. Rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście sos pomidorowy i wyłożyć kawałki aromatycznego kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę i mozzarellę w plasterki. Ułożyć na pizzy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez
https:KKuchniaMniamktóra może wchodzić w skład Sylwestrowego menu. Pizza caprese to taki finger food, na 2-3 kęsy. Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Jesli szukasz więcej pomysłów na Sylwestra, to polecam wpis Sylwestrowe menu top lista. Składniki(...)Przykrywamy ciasto miską na ok. 15 minut. Ciasto rozwałkujemy na placek i wykrawamy z niego małe, okrągłe placki, które układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym lub paprykowym i wstawiamy blachę do gorącego piekarnika nastawionego na 220 stopni na 5 minut. Wujmujemy blachę na cieście układamy połowki mini mozzarella i połowki pomidorków koktajlowych. Blachę ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakiego długiego spaghetti nie jadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy. Makaron got ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Do sosu pomidorowego w łożyć pulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut. Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu na łożyć około kilka pulpetów , polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość
MarciochaKucharzymnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty ketchup lub sos pomidorowy do wysmarowania spodu pizzy mozzarella wiórki lub starty żółty ser szczypta bazylii Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski(...)wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy niewielką gęstym ketchupem lub sosem pomidorowym. Następnie całość obsypujemy cienką warstwą sera i układamy nasze składniki (w dowolniej kolejności): kawałki wędzonego kurczaka (grubsze a la plastry), plasterki kiełbasy (można pominąć), plasterki pieczarek, pokrojoną czerwoną paprykę
Słodkie okruszkisłodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane w sosie pomidorowym , Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami . Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 100 g kaszy jęczmiennej 30 dag pieczarek 12 dag żółtego sera(...)papryki ułożyć wiórki margaryny i wlać 1/2 szklanki wody na dno naczynia. Papryki piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podawać np. z sosem pomidorowym
My simple kitchenjednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor. Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:)) Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła d o poprawy pamięci i wzroku. Roślinę wykorzystywano również(...)fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki na sos pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz
mojej kuchnijednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor. Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:)) Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła d o poprawy pamięci i wzroku. Roślinę wykorzystywano również(...)fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki na sos pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz
w mojej kuchniFaszerowane cukinie w pikantnym sosie pomidorowym L ubicie faszerowane warzywa? Ja bardzo. Papryki, bakłażany, pieczarki, pomidory, cebule i cukinie- wszystkie można napchać jakimś pysznym farszem i zapiec. I wszystkie będą smakować obłędnie. Ameryki tym przepisem nie odkrywam, ale tak nam te cukinie zasmakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem- może się komuś przyda, w przypadku braku(...)piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zmienić opcję na grill. Należy pilnować, aby ser się za bardzo nie przypiekł. Podawać na gorąco. Smacznego! Artykuł Faszerowane cukinie w pikantnym sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingłyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać(...)temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami. Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Zajadamy póki ciepłe, smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkałyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć(...)miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość
Monia miesza i gotujecienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła(...)małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek
OstryKęscienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła(...)małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek
OstryKęsPrzepis na błyskawiczną pizzę w 10 minut pochodzi z tasty.co Składniki: Mąka samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką(...)część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Przełóż placek na blaszkę do pieczenia lub foremki na tartę. Posmaruj delikatnie sosem pomidorowym, połóż na wierzchu pozostałe składniki pizzy, posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika. Jeśli nastawisz piekarnik na 260 stopni i będziesz nagrzewać przez minimum
Niedzielny kucharzsos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i trzeba dodawać cukru lub miodu aby nadać im smak. Co prawda jeszcze zimy nie ma, a my już zużyliśmy jeden słoiczek wiec warto zrobić ich nieco więcej – my koniecznie musimy dorobić Przy okazji to obecna cena pomidorów(...)kosteczkę i wrzucamy do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut. Nasz sos wyszedł gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki
Kuchenne Wariacjeszynką i mozzarellą Składniki : 250g mąki typ 00 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 łyżki kefiru 25g drożdży 2/3 szklaki wody opcjonalnie 1/2 łyżeczki oregano dodatki: sos pomidorowy około 150-200 g szynki 200-250 g mozzarelli Przygotowanie : Przygotowujemy zaczyn: do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki(...)stopni, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec - wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą) Nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę. Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia mięsa(...)patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePizza jest daniem kuchni włoskiej składającym się z placka drożdżowego, sosu pomidorowego, ziół oraz… startego sera. Wypieka się ją w bardzo mocno nagrzanym piecu i podaje w wersji parującej na talerzu lub okrągłej desce. Czy pizza może nie zawierać sera? Z pewnością tak. Jednak czy w takim wydaniu można ją wciąż nazywać tym mianem? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie(...)drożdżowy z sosem i warzywami także można nazwać pizzą – jednak to właśnie ser jest nieodłącznym jej składnikiem na całym świecie. Jak widać ten tłusty i sycący składnik to po prostu klasyka. Warto podkreślić, że istnieje nawet pizza, która składa tylko z placka oraz 4 rodzajów sera. Takie danie to Pizza Quattro Formaggi i zawiera najczęściej tylko sos pomidorowy oraz przykładowo
sierotka maRysia w kuchniwłaściwie to Gnocchi di polenta, czyli kluski z mąki kukurydzianej. Intensywnie żółte kluseczki doskonale smakujące z sosem pomidorowym. Najdłużej w całym procesie zajmuje gotowanie polenty, więc nie jest to przepis ekspresowy, ale nie wymaga wielkiego zaangażowania i umiejętności kucharskich. Bardzo ekonomiczne danie, może być podawane jako danie główne lub dodatek do niego. Przepis pochodzi z bloga Moja Toskania . Liczba porcji(...)woda w rondlu zacznie się gotować wrzucać kluski. gdy wypłyną na powierzchnię jeszcze gotować je około pół minuty, następnie wyciągnąć łyżką cedzakową. Gotowe kluski podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym. marcelina
Czerwony Gupikmnie mąka z ciecierzycy) 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżka nasion lnu 3 łyżki ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki octu jabłkowego Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka(...)pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Sos pomidorowy W małym garnku podsmażamy na oliwie 3 ząbki czosnku oraz cebulę drobno pokrojoną. Dodajemy przecier pomidorowy podgrzewamy całość, dodając sól, pieprz. Na koniec dodajemy niewielką ilość pieprzu cayenne. Dodatki
Moja Mama GotujeGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz
Kto ugości moich gości?