oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać(...)nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami
Bullioprzygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa(...)liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika
prawdziwe jedzeniekaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok(...)dodajemy ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego! Artykuł Domowa zupa
sierotka maRysia w kuchniromantycznej kolacji podać do jedzenia? Ja stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski(...)porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI
Ostra na SłodkoJajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami(...)Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5. Ryżowa pizza z patelni 9 1. Mini protein cakes 2. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana
Czarnawisienkatalerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie(...)obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym
Kto ugości moich gości?okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie(...)łyżki sera żółtego, startego. Doprawiamy do smaku. Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/cukinia-faszerowana-miesem-cieciorka-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 200 g surowej dyni hokkaido 3 łyżki oleju rzepakowego DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której(...)średnicy ok 40 cm. W trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę, brokuły, dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić w duże kwadraty i ułożyć na warzywach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez
https:KKuchniaMniamNastępnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu(...)oliwek. Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam. Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej
potrawyregionalneKurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo(...)fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy na ciepło, w bułce, z sałatą i pomidorem. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Trzeba
Niedzielny kucharzjako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy. Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula -250 ml ciepłego mleka -2 szklanki mąki -3 jajka(...)minut. W tym czasie na patelni z olejem smażymy rybę. Placki upiekły się. Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje. Na porcje placków nakładamy rybę, polewamy sosem pomidorowym i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyktórej można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości(...)odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy klopsiki i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemgrilla " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu(...)mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw , zamykamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie , wlewamy fasolkę w sosie pomidorowym i znowu dusimy pod przykryciem około 10 minut . Gotowe , teraz można już nakładać i się delektować Post Weekendowy kociołek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypuchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia(...)łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Kuchnia MagdaLenypuchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia(...)łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Kuchnia MagdaLeny