boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku(...)sosu na patelnię dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj. Przekładaj na talerze, dodaj po łyżce śmietany, posyp płatkami chilli i listkami świeżej bazylii oraz natką pietruszki. Podawaj niezwłocznie. Smacznego! Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje. e-book Kolacje, przepisy do 40 minut Kup teraz Artykuł Tortellini z pikantnym sosem pomidorowym pochodzi
nietylkopasta.plPulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg. Gotowe pulpety podałam z ryżem
Monia miesza i gotujeząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)przyprawami. 8. Cukinię przycinamy na końcach i za pomocą obieraczki przygotowujemy tagliatelle. 9. Cukinię wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka sekund. 10. Tagliatelle z cukinii podajemy z pulpetami w sosie pomidorowym. Tagliatelle z cukinii z pulpetami jest bogate w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) jako składnik budulcowy. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachhimalajska w młynku Stovit czarny świeżo mielony pieprz kilka pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup na spód Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciast drożdżowych – używam takiej) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, odrobinę oleju (około 2 łyżeczki), wlewamy ciepłą(...)odrobiną oleju, dodajemy starte ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Podrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę i ugniatając ręką formujemy w odpowiedni kształt. Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym / passatą pomidorową / ketchupem (w zależności od tego co akurat mamy). Na wierzch wykładamy podsmażony farsz. Następnie układamy plasterki kiełbasy i całość posypujemy startym serem (w przypadku braku mozzarelli). Pizze pieczemy
Słodkie okruszkiCiasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 7 g suchych 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej(...)szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu). Piec
MarciochaKucharzydomowa pizza... :D Ciasto: 0,5 kg mąki 50 g drożdży 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 0,5 szklanki gorącej wody duży ząbek czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii sól szczypta cukru Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do całkowitego(...)rękoma. Nagrzewamy piekarnik na 50 stopni i wkładamy na ok. 15 min aby ciasto wyrosło, w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy je wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem, na ser kładziemy dodatki (szynkę, pieczarki, cebulę itp.) Wkładamy pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia spodu (podważamy i podglądamy
Pelusiowa Kuchniaprosta w przygotowaniu, jednak pyszna w smaku. Jak przygotować idealna margheritę? Pamiętajcie, że podstawą są dobrej jakości składniki. Pizza ta składa się tylko z trzech podstawowych składników: ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Ciasto powinno być cienkie i chrupiące Składniki: 150 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy(...)części. Blachę do pizzy lub blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oliwy. Następnie wykładamy uformowane ciasto na blachę. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Ciasto najpierw smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górę układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Posypujemy posiekanymi ziołami. Pieczemy do czasu, aż ser się nie roztopi oraz boki pizzy będą lekko zarumienione. Pod koniec pieczenia na górę pizzy możemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków). Nam kształt cukierków nie wyszedł, więc zrobiliśmy ravioli w kształcie typowych poduszeczek :) Ravioli skradły smakiem nasze serca i na pewno często będziemy do nich wracać
Moja Delicjabułki tartej Sól morska lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do obsmażenia 2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu Dodatkowo: Sos pomidorowy do polania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić(...)stron. Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym Smacznego
Wanilia i Kardamondodatkiem ricotty, a nie ziemniaków, są po prostu przepyszne. Czosnek, parmezan i bazylia sprawiają, że danie nabiera charakteru i smaku. Aby przełamać czymś zielony akcent kluseczek, przygotowałam kwaskowaty sos pomidorowy z odrobiną cebuli, bazylii oraz śmietanki. Polecam! Zaskoczcie tych, których karmicie! Składniki: 200g świeżego szpinaku garść listków świeżej bazylii 150g sera ricotta 100g startego parmezanu 1 jajko(...)pomocą łyżeczki formować z ciasta kulki i delikatnie kłaść na wrzątek.Gotować 3-4min, aż gnocchi wypłyną na wierzch. Cedzakową łyżką wyjąć kluseczki i przełożyć na talerz. Polać sosem pomidorowym, posypać obficie parmezanem. Smacznego! Artykuł Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę(...)grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej
moj przepis namoja mama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać, aż wyrośnie. Po prostu rozwałkować wyrobione ciasto i przełożyć na przygotowane blaszki. Potem posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Dodatki należy przygotować sobie wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były w zasięgu ręki - chyba że lubicie grubszy spód, wtedy można chwilę(...)ciasto. Blachy do pizzy (ja najczęściej robię pizzę na blachach prostokątnych) wysmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować. Wyłożyć ciasto na przygotowane blaszki. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i posypać startym serem. Piec ok. 10-12 minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230 ° C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej
maniapieczeniapatisonem SKŁADNIKI: mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 kostki bulionowej drobiowej pieprz do smaku sól do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE(...)całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone patisony, mieszamy - dodajemy natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy do smaku dodając ostrą paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 wędzone szprotki ok. 10 plasterków salami ser żółty sos czosnkowy light z ogórkiem dla leniwych :) sos pomidorowy Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę, jednocześnie mieszam w taki sposób, aby wymieszać drożdże i zagarniając(...)odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym
Blondynka GotujePyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym. Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej(...)wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś 10 min i odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut
e-PrzepisyKulinarne