400g bakłażana 150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; ser Scamorza zetrzeć(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym. Smacznego
Pasta Po Polskupietruszki 1 łyżka mąki pszennej (ze zwykłej pszenicy) szczypta szafranu (namoczonego 1 łyżce ciepłej wody) 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców) szczypta soli 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa opcjonalnie, starty Parmezan Wykonanie: zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym, posypane startym Parmezanem. Smacznego i kolorowego
Pasta Po PolskuPizza z salami, papryką i bazylią – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy świeża bazylia. Pychota! W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości [...] Artykuł Pizza z salami
Pogotujmy.plprzez nasz organizm. Duże ilości białka oraz witamin z grupy D, E, K, B6, a także sporo wapnia i cynku. Żeby było jeszcze smaczniej dodajemy boczek i fasolkę w sosie pomidorowy. Na koniec odrobina szczypiorku i ostrości, jeśli ktoś lubi. Tłuste, pełnowartościowe, sycące i pyszne….. śniadanie lub kolacja! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 puszka (420 g) pieczonej białej(...)fasolki w sosie pomidorowym 50 g surowego wędzonego boczku 4 jajka pół papryczki chili szczypiorek czarny pieprz sól Przygotowanie: Boczek pokroić w plastry, wysmażyć z tłuszczu na suchej patelni, schłodzony pokroić w paski. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć fasolkę z puszki. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, oddzielić od skórki. Z każdej połówki wydrążyć nieco miąższu, tak aby po wbiciu jajka, żółtko
KierunekuchniaSkładniki: pół szklanki ciecierzycy 15-20 oliwek 150 ml sosu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy majeranek oregano bazylia Ciecierzycę zalałam zimną wodą i moczyłam cała noc. Po namoczeniu ugotowałam ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanej ciecierzycy dodałam sos pomidorowy, oliwki, ocet, oliwę i zioła. Gotowałam na wolnym ogniu ok 15 minut. Super smakuje z ryżem
nietadietawodzie z cukrem i solą, dodać do mąki , zagnieść ciasto pod koniec dodać olej i wyrobić aż przestanie kleić się do rąk. odstawić na ok pół godziny. nadzienie; sos pomidorowy ogórek pomidor kiełbasa żółty ser oliwki pieczarki przyprawa do pizzy Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości(...)Każdy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Piec w temp 220 st ok 15 min SMACZNEGO
Gotowanie jest łatwePyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy(...)czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty gr ok 3 mm, o krótkim boku troszkę większym niż plastry salami, a długim dwa razy dłuższym. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na jednym brzegu układamy po plasterku sera żółtego i salami. Ciasto zginamy w połowie i zlepiamy brzegi (robię to dociskając brzegi widelcem). Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem
e-PrzepisyKulinarnesolą, szykujemy miskę z wodą lodowata i gdy woda się gotuje formujemy wałeczki i odcinamy nasze bazyliowe kopytka. Gotujemy w wodzie, odcedzamy i jeżeli jemy zaraz to lądują w sosie pomidorowym , mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie z lodowatej do durszlaka, masujemy naoliwionymi palcami i wkładamy do lodówki. Odgrzewamy(...)gorącym sosie pomidorowym i SMACZNEGO
Pasje Jolkiprzyprawa do pizzy (oregano, zioła prowansalskie) Ciasto: (na 3 pizze) 400 g mąk szklanka wody 4 łyżki oleju/oliwy 1/2 kostki drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: pół koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła prowansalskie czy co tam macie Ciepłą wodą (np. podgrzaną 30 sek w mikrofalówce) zalać rozdrobnione drożdże(...)godziny przykryte ściereczką żeby urosło. W tym czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła (lub inny kształt w zależności od blachy i upodobania). Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy. Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy
W kuchni bez szafekSzybki i prosty przepis na chrupiące ciasto do pizzy bez drożdży ! Kilkanaście minut, podstawowe składniki, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – koniecznie spróbujcie J Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 20 minut Całkowity czas 30 minut SKŁADNIKI: 2 i ½ szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)cienki placek i wykładami nim formę. 7. Smarujemy wierzch pizzy sosem i układamy ulubione dodatki. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15-20 min. Domowy sos pomidorowy: ½ szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
Marcepanowa kuchniaKlopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz
Moja Galeria SmakuFormuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw(...)mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne są nie do przebicia. Te na dziko, są jakby ich skromniejszą wersją, odnośnie walorów smakowych. Co jednak wcale
mojewypiekiinietylkoprzygotować. Ja ją uwielbiam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 kostka sera feta (270 g) 2 puszki łososia w sosie pomidorowym ( 2 x 150 g) WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM. 1. Jajka pokrój w kostkę; 2. Fetę pokrój w kostkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i łososia oraz(...)sos pomidorowy z puszki. Wszystko razem wymieszaj. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis nadzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 7-8 minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem
Gotuj z MąkąFasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie. Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach. Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola
Codziennik KuchennyZapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz. Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Muszle podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje Marioliodstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli(...)początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki 15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie przetrzeć przez drobne sitko. Powinno się ją piec w temperaturze
The Sweet DamselMiękkie i kruche plastry schabu duszone w pomidorowym sosie z leśnymi grzybami. Schab jest soczysty dzięki temu, że moczył się wcześniej w mleku, a w połączeniu z aromatycznym i lekko kwaskowatym sosem smakuje idealnie. 4 plastry schabu ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki mleka SOS POMIDOROWY: 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych 1 cebula(...)godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bulion , grzyby leśne , koncentrat pomidorowy , kremówka , wieprzowina
https:KKuchniaMniamłyżki oliwy z oliwek solidna szczypta soli 3 większe pieczarki kilka kawałków kurczaka (u mnie w przyprawach gebab-gyros) starty żółty ser (polecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto układamy w patelni i dociskając ręką „rozciągamy” je aby pokryło cały dół. Odstawiamy jeszcze na chwilę. Następnie smarujemy sosem pomidorowym (passatą lub ketchupem). Na wierzch wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra
Słodkie okruszkifeta – bardzo greckie dodatki, które wpływają na śródziemnomorski klimat tego dania. A aby było jeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku(...)nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy. Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone
Smaczna Stronaobiad, który zagości na naszym stole niejednokrotnie. Za każdym razem przygotowywałam takie kotleciki z mięsem wieprzowym. Tym razem przewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny! Kotleciki: 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki(...)bułki tartej 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie mąka pszenna) Olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz
VioletoweKucharzeniewłaśnie poznaliśmy strombolę. Stromboli czyli zwijaną amerykańską pizzę. Wracając do początku wpisu oglądaliśmy program i tam prowadzący zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy. Strombola przepis(...)pizzę stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego 10 plasterków salami 10 plasterków szynki 1 mozzarella 10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego sól, pieprz, oregano jajko+ jedna łyżka mleka Ciasto przygotowujemy wg powyższego przepisu i cienko je wałkujemy. Na nim układamy wszystko według tego jak mamy ochotę
Kuchnia na wzgórzuosób: 150 gr polenty 100 gram pecorino lub parmezanu sól Sos pomidorowy: puszka pomidorów czosnek oliwa extra virgin oregano Zagotuj wodę i wsyp polentę, zmniejsz ogień, aby buchająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posól i wsyp pecorino ciągle mieszając. Wyłóż na talerze polewając sosem
AZgotuj!przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad(...)wymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę.Piec przez ok 25 min.Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści.Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli
Kraina Miodem Płynąca