sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:122/794)

Sos do pizzy 188

sos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci(...)suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła i dobrej jakości pomidory, kolokwialnie mówiąc, robią robotę. Sos pomidorowy wychodzi delikatny, ale bardzo aromatyczny. Poza pizzą świetnie sprawdzi się również z makaronem czy kopytkami z batatów . Jest naprawdę bardzo uniwersalny. Czy coś można dorzucić? Jak widać po poniższym

Blendman
Wegetariańska pizza 181

robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić(...)paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym. 9. Piec przez 15 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z pomidorów 72

łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej(...)przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować

cucinare
Zupa krem z pomidorów 74

łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej(...)przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować

cucinare
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 133

usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu starty parmezan do posypania Składniki na beszamel(...)średnim ogniu do miękkości. Następnie dodaj kiełbasę, podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym dodaj wołowinę i smaż przez kilka minut, aż odparują jej soki. Dodaj kolendrę, pieczarki i sos pomidorowy i gotuj przez 25 do 30 minut. Dopraw solą i pieprzem i cukrem do smaku. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając

karmelowy
Ravioli z bakłażanem, Ricottą i serem Scamorza. 66

400g bakłażana  150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku  oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; ser Scamorza zetrzeć(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym. Smacznego

Pasta Po Polsku
Bardzo kolorowe ravioli z ricottą, szafranem i cytryną. 61

pietruszki 1 łyżka mąki pszennej (ze zwykłej pszenicy) szczypta szafranu (namoczonego 1 łyżce ciepłej wody) 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców) szczypta soli 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa opcjonalnie, starty Parmezan Wykonanie: zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym, posypane startym Parmezanem. Smacznego i kolorowego

Pasta Po Polsku
Pizza z salami, papryką i bazylią 97

Pizza z salami, papryką i bazylią – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy świeża bazylia. Pychota! W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości [...] Artykuł Pizza z salami

Pogotujmy.pl
Pieczone awokado z fasolką, jajkiem i boczkiem 164

przez nasz organizm. Duże ilości białka oraz witamin z grupy D, E, K, B6, a także sporo wapnia i cynku. Żeby było jeszcze smaczniej dodajemy boczek i fasolkę w sosie pomidorowy. Na koniec odrobina szczypiorku i ostrości, jeśli ktoś lubi. Tłuste, pełnowartościowe, sycące i pyszne….. śniadanie lub kolacja! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 puszka (420 g) pieczonej białej(...)fasolki w sosie pomidorowym 50 g surowego wędzonego boczku 4 jajka pół papryczki chili szczypiorek czarny pieprz sól Przygotowanie: Boczek pokroić w plastry, wysmażyć z tłuszczu na suchej patelni, schłodzony pokroić w paski. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć fasolkę z puszki. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, oddzielić od skórki. Z każdej połówki wydrążyć nieco miąższu, tak aby po wbiciu jajka, żółtko

Kierunekuchnia
Sos z ciecierzycą i oliwkami 87

Składniki: pół szklanki ciecierzycy 15-20 oliwek 150 ml sosu pomidorowego  2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy majeranek oregano bazylia Ciecierzycę zalałam zimną wodą i moczyłam cała noc. Po namoczeniu ugotowałam ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanej ciecierzycy dodałam sos pomidorowy, oliwki, ocet, oliwę i zioła. Gotowałam na wolnym ogniu ok 15 minut. Super smakuje z ryżem

nietadieta
Pizzerinki 131

wodzie z cukrem i solą, dodać do mąki , zagnieść ciasto pod koniec dodać olej i wyrobić aż przestanie kleić się do rąk. odstawić na ok pół godziny. nadzienie; sos pomidorowy ogórek pomidor kiełbasa żółty ser oliwki  pieczarki  przyprawa do pizzy  Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości(...)Każdy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Piec w temp 220 st ok 15 min SMACZNEGO

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe kieszonki z salami i serem 141

Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz   Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy(...)czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty gr ok 3 mm, o krótkim boku troszkę większym niż plastry salami, a długim dwa razy dłuższym. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na jednym brzegu układamy po plasterku sera żółtego i salami. Ciasto zginamy w połowie i zlepiamy brzegi (robię to dociskając brzegi widelcem). Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem

e-PrzepisyKulinarne
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 102

solą, szykujemy miskę z wodą lodowata i gdy woda się gotuje formujemy wałeczki i odcinamy nasze bazyliowe kopytka. Gotujemy w wodzie, odcedzamy i jeżeli jemy zaraz to lądują w sosie pomidorowym , mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie z lodowatej do durszlaka, masujemy naoliwionymi palcami i wkładamy do lodówki. Odgrzewamy(...)gorącym sosie pomidorowym i SMACZNEGO

Pasje Jolki
Pizza i sos czosnkowy 212

przyprawa do pizzy (oregano, zioła prowansalskie)   Ciasto: (na 3 pizze) 400 g mąk szklanka wody 4 łyżki oleju/oliwy 1/2 kostki drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli   Sos pomidorowy: pół koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła prowansalskie czy co tam macie Ciepłą wodą (np. podgrzaną 30 sek w mikrofalówce) zalać rozdrobnione drożdże(...)godziny przykryte ściereczką żeby urosło. W tym czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła (lub inny kształt w zależności od blachy i upodobania).  Smarujemy sosem pomidorowym.  Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy.   Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy

W kuchni bez szafek
PIZZA BEZ DROŻDŻY 459

Szybki i prosty przepis na chrupiące ciasto do pizzy bez drożdży ! Kilkanaście minut, podstawowe składniki, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – koniecznie spróbujcie J Czas przygotowania  10 minut Czas pieczenia  20 minut Całkowity czas  30 minut SKŁADNIKI: 2 i ½ szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)cienki placek i wykładami nim formę. 7. Smarujemy wierzch pizzy sosem i układamy ulubione dodatki. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15-20 min. Domowy sos pomidorowy: ½ szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano  1 łyżeczka suszonej bazylii  1/2 łyżeczki czosnku w proszku  1/2 łyżeczki cebuli w proszku

Marcepanowa kuchnia