Blueberry Corner by "jagodzianka" Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie podaję z kluskami śląskimi, bo według mnie tak smakują najlepiej. Żeberka ze względu na krótkie … Przeczytaj cały artykuł Post Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermięsa mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę zetrzeć(...)sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiksować za pomocą blendera, aż powstanie jednolity sos. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą rurkę makaronu nadziać farszem, układać ciasno obok siebie. Makaron zalać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° i piec przez 35 minut. Po tym czasie posypać resztą sera, a na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec
magiczna kuchnia Kasipietruszki, odrobina do dekoracji 6 czubatych łyżek parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania 1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę 2 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka pieprzu ½ l pomidorowego sosu, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 10 dużych ziemniaków 50 g cheddar świeży rozmaryn do posypania 3 łyżki oliwy sól morska do smaku Ugotuj pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw
codojedzeniamakreli, w słoikach zostały mi dwa ogórki oraz odrobina majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem. składniki: 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal 200 g tofu 2 małe ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku Do miski przełożyć makrelę razem z sosem pomidorowym. Kawałki ryby rozdrobnić łyżką. Następnie
Monia miesza i gotujeWybrałam wino które najlepiej pasuje do makaronu Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona bazylia, pieprz, sól, mielony kminek Składniki na makaron: - 300 gr mąki(...)solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni ze wszystkich stron dopóki się nie zrumienią. W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się
Kuchenne WariacjeMorza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min 1 większa cukinia 1 większy bakłażan 2 duże pomidory(...)zmięknie dolewamy passatę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, brązowym cukrem, octem balsamicznym i oregano, zagotowujemy i odstawiamy z ognia 5. Na formę żaroodporną o średnicy ok 30 cm wykładamy sos pomidorowy, na wierzchu układamy plastry warzyw i mozzarelli, na zmianę, oprószamy suszonym oregano, solą i pieprzem, skrapiamy całość oliwą 6. Pieczemy danie
Słodki Kompromistartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków - wszystkie składniki(...)brytfanny możemy wyłożyć plasterkami boczku lub niewykorzystanymi liśćmi kapusty. * pomiędzy gołąbki możemy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Krok 6. Kiedy gołąbki będą gotowe, polewamy je sosem pomidorowym, dusimy jeszcze 30 minut. Smacznego
Moja Książka Kucharskapaprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej(...)kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie). Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy. Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów szynki pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki musztardy 1 łyżka sosu pomidorowego papryka słodka gałka muszkatołowa pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy i przekrój na pół (patrząc na dłuższy bok). Posmaruj je sosem musztardowym wymieszanym z sosem pomidorowym, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki szynki, starty
Zasmakuj Kuchnimoja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki(...)kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Śledzie mieszam z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia Kasimięsa mielonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do mięsa mielonego 3-4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 średnie cebule ok. 20 plasterków salami sól, zioła prowansalskie Sos pomidorowy: puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie
Simply FoodSzakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, w dosłownym znaczeniu oznacza "wielki bałagan". To całkiem trafne określenie, bo w tym daniu może znaleźć się dosłownie wszystko, ale bazą jest zawsze sos pomidorowy oraz jajka. Reszta dodatków zależy od Waszej wyobraźni. U mnie jak zawsze na bogato! Dodałam kiełbasę, paprykę, seler naciowy, ser feta, a na koniec danie podsypałam chrupiącym szczypiorkiem. Pyszny pomysł(...)przyozdobienie szakszuki dodatkami. Użyjcie tyle jajek na ile macie ochotę lub ile zdołacie zjeść. My zdecydowaliśmy się na 4 duże wiejskie jajka. Jajka rozbijamy delikatnie i równomiernie rozkładamy w sosie pomidorowym. Solimy je i pieprzymy. Całość smażymy pod przykryciem do ścięcia białek przez mniej więcej 3-4 minuty. Pomidorki kroimy na połówki, fetę w kostkę, siekamy szczypiorek. Posypujemy szakszukę dodatkami
Cooking MonsterPrzekąska z serii Graal po raz kolejny. Dziś dodatkiem są... Tadam!!! Filety ze Śledzia w sosie pomidorowym Nie wiązałam z tym daniem wielkich nadziei, ale ku mojemu zaskoczeniu była to kolejna uczta podniebienia:) Do stołu podano... Pizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie(...)przemieszać i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Dla lepszego uformowania ciasta na blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się je rozciągało. Ponakłuwać dużo dziurek. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym własnej roboty. Do małego garnka włożyłam ok. pół słoiczka przecieru pomidorowego, dodałam trochę wody do rozcieńczenia, bazylię (idealna do pomidorów), sól, pieprz i trochę oleju. Podgotowałam to wszystko
Ukojenie Podniebieniaaromatyczny obiad. Właściwie kilka składników i gotowe! W sam raz do lampki czerwonego wytrawnego wina, które...w tym daniu będzie nam akurat potrzebne! Składniki makaron penne butelka lub dwie,sosu pomidorowego najlepiej w wersji RUSTICA garść świeżej bazylii opcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)oleju kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę. Smażymy delikatnie, następnie dodajemy chlust czerwonego wina.Zamykamy pokrywkę i dusimy. Kiedy alkohol wyparuje dodajemy bazylię i zalewamy sosem pomidorowym. Solimy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy około 1 godziny. Jeśli pomidory wydają nam się za kwaśne ( można to wyczuć już na początku) , to dodajemy
Z Kuchni Do Kuchniżółtym serem to przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni. Świetny pomysł na codzienny obiad. Składniki: 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki Przygotowanie: Ugotować makaron al dente(...)dodajemy posiekaną pióra cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mi ę so zbrązowieje wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy przyprawami ( sól, pieprz, oregano i bazylia) i dusimy przez około 10 minut. Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć
Smaczne Potrawy