nafaszerowane tortille pokazała mi moja mama i był to strzał w dziesiątkę – jest to moje ulubione danie z wykorzystaniem pszennych placków, wypakowanych soczystymi warzywami i zapieczonymi pod prostym sosem pomidorowym. Zawsze przygotowuję tę zapiekankę w dużym naczyniu, na dwa dni, bo można łatwo ją odgrzać – dzielimy pozostałą zapiekankę na porcje, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folia aluminiową i podgrzewamy(...)porcji): 16 małych, pszennych tortilli 2 średnie cukinie 2 średnie czerwone papryki 2 średnie cebule puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku 150g żółtego sera 2 łyżki oleju Na sos pomidorowy: 1 litr pomidorowej passaty 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru Cukinię i paprykę dokładnie myjemy, po czym kroimy w drobną kostkę
Smaczna Stronawięcej widzę, że są takie dania, które Ona uwielbia i niestety dla Niej samej są to dania mięsne. Jednym z takich przysmaków moich córek są pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami. Jak więc podjąć odpowiedzialną decyzję na temat żywienia skoro w domu czają się takie pokusy? Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami składniki: 500 g mielonego
Przysmaki Karolkipomidory 1 duża cebula 2 - 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia 75 g startego żółtego sera sos pomidorowy Przygotowanie: Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, smażyć jeszcze(...)przez 5 minut. Pod koniec dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościlodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień(...)pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach
Niedzielny kucharzPulpety z makaronem w sosie pomidorowym Zapraszam na proste, szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam do 30 minut Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym – danie jednogarnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do tego ser grana padano i mozzarella. Sos doprawiony moimi ukochanymi paprykami Kamis – słodką i ostrą. Moja rodzina kocha ten obiad. Wy również go pokochacie! Ps. Żeby zwiekszyć ilość porcji, wystarczy dodać więcej kluseczek(...)sosu. Następnie dodaj ser grana padano i mozzarellę, mieszaj do momentu aż sery się rozpuszczą. Patelnię zdejmij z ognia. Udekoruj listkami bazylii i tymianku. Smacznego! Artykuł Gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakumieszając. Dokładnie wyrób ciasto, do momentu kiedy nie będzie się już przyklejało do rąk. Podziel na dwie części. Odstaw do lodówki zamknięte w pojemnikach na minimum 1 dzień. Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy: Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż krótko na małym ogniu na oliwie. Uważaj aby go nie przypalić, bo szybko robi się gorzki. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, ziołami(...)rękami twórz okrąg. Możesz delikatnie użyć wałka, ale starając się by nie niszczyć pęcherzyków powietrza. Kształt pizzy z łatwością robi się w formie do pieczenia pizzy. Następnie posmaruj sosem pomidorowym ciasto. Posyp startym serem i rozłóż ulubione dodatki. To ulubiony etep moich chłopaków bo każdy może zrobić taką pizzę jaka najbardziej mu odpowiada. A wiadomo samodzielnie wykonane potrawy smakują najlepiej
Arbuziakipieczenia. Formuj z masy niewielkie kulki - mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, i układaj na blaszce. Piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i przesuszone. Można podawać z sosem pomidorowym, z makaronem, lub ryżem. My bardzo lubimy włożone w bułkę i polane sosem pomidorowym i/lub majonezem. Nadmiar można spokojnie zamrozić, a przed użyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej i podgrzać
Lejdi of the housepuszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej na sos Kurczaka pokroić(...)kilka minut. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odrobinę mleka dla złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić. Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki
Kuchnia Ellieorzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrednicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki: 2-3 łyżki sosu pomidorowego 15g żółtego sera 30g szynki suszone pomidory szczypiorek prażona cebulka Dodatkowo: ulubiony sos (polecam sosy Folwark ) Pieczywo rozmoczyć w mleku, odcisnąć i wyrobić z jajkiem. Doprawić do smaku. Masę przełożyć(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami
Di gotujedomowa pizza, lubimy na cienkim cieście. Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem. Uwielbiamy ją wszyscy. Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna. Ciasto na pizze 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)ciepłej wody 100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć
Takie tam pichceniezawinięte w pyszną, mięciutką domową tortillę. Zapraszam! Składniki: 2 ugotowane na twardo jaja 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 20 g fety 2 łyżki sosu słodkiego chilli 1 łyżeczka sosu pomidorowego Domowa tortilla Przygotowanie: Jaja obieramy i kroimy w plasterki. Środek tortilli smarujemy sosem chili i sosem pomidorowym na to układamy jaja, pomidor, ogórek, pokruszoną fetę i zawijamy kopertą
Kuchnia ŁukaszaLubimy piwo, więc używamy go także do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są fenomenalne w smaku – a w wersji zapiekanej z mięchem i pomidorowym sosem to już mega szama. Wystarczy, że umiecie usmażyć naleśniki, a całość pójdzie gładko. Warto zrobić jak mamy więcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro(...)jeszcze w piekarniku. 8. PIEKARNIK: czas nastawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 9. UKŁADANIE NALEŚNIKÓW (5 min): każdy naleśnik smarujemy na środku ok. 2 łyżkami sosu pomidorowego. Na tym układamy kilka kawałków kurczaka i zwijamy w rulon lub tak jak pokazane na zdjęciach (boki do środka, a później rolujemy od siebie). Ciasno układamy każdy naleśnik obok drugiego
Nerds Kitchen