nich, które już lada moment przestaną być dostępne, czyli bakłażana oraz cukinię. Do tego postanowiłam dołożyć świeżego pomidora i aby ożywić całość złocistą, słodką kukurydzę. Dno naczynia posmarowałam sosem pomidorowym, który w połączeniu w rozpływającym się serem mozzarella stworzył super sos, którym polałam kawałki zapiekanki. Spróbujcie koniecznie ! Składniki: 2 małe bakłażany, pokrojone w plastry 1 duża cukinia, pokrojona w plastry(...)duże jędrne pomidory, pokrojone w plastry 1 kulka sera mozzarella, pokrojona w plastry 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy sos pomidorowy: mały słoiczek przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, pół posiekanej małej cebuli Przygotowanie: Bakłażana oraz cukinię przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym
Życie ze smakiemMięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut. 5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmożna skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup lub dowolny sos pomidorowy Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy warstwami plasterki sera żółtego, plasterki wędliny i pokrojoną w piórka cebulę (składniki układamy na całości
IMPRESJA SMAKUCukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym Czas na cukinie. Składniki: 2 cukinie 200 g pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 szalotka sól morska 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne oliwa oregano 150 g mozzarelli Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ(...)rozgrzanej oliwy (2-3 łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować
Wino Francja Kuchniazapiekania można na dno naczynia wlać niewielką ilość wody. Dzięki temu upieczone papryki i farsz nie będą suche. Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym. sos: 4-5 dojrzałych pomidorów (np. malinówek) ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka
bistro mamasalami. Składniki: Mozzarella Listki świeżej bazylii Salami Gorgonzola 3 sery Składniki: Feta Gorgonzola Mozarella Listki świeżej bazylii Z papryką Składniki: Czerwona papryka Mozzarella Gouda Szynka gotowana Listki świeżej bazylii Sos pomidorowy Z jajkiem i kukurydzą Składniki: Jajko Kukurydza z puszki Mozzarella Sos pomidorowy Listki świeżej bazylii Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytczęsto bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis, gwarantuję uzyskanie naprawdę smacznej fasolki o głębokim smaku... Składniki: 1 kg fasolki jaś (dużej) 3 duże cebule słoik koncentratu pomidorowego 30-40 dkg kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki stołowe mąki sól, pieprz, maggi, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego Fasolę namaczamy w wodzie(...)potrzeby doprawiając do smaku. Na samym końcu, po zdjęciu fasolki z ognia i przestudzeniu odrobinę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. SMACZNEGO!:) p.s. my oprócz koncentratu dodajemy jeszcze słoiczek sosu pomidorowego z przetworów własnej produkcji, wtedy fasolka jest jeszcze smaczniejsza:) Przepis na sos pomidorowy również do znalezienia na naszym blogu
Aromatyczne Podróżepuszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml śmietanki 30% Kiedy zobaczyłam składniki tego(...)dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę. Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę pogotować na średnim ogniu. Śmietanę połączyć z mąką i niewielką ilością bulionu z rondla (około 1/2 szklanki). Wymieszać całość
Świat Domowej KuchniJEDEN NA RYBĘ! Pudliszki - Pomidorowe inspiracje! W ramach akcji kulinarnej - PUDLISZKI- POMIDOROWE INSPIRACJE!- zapraszam cieplutko na przepyszny obiad, gdzie w roli głównej flądra- podana na sposób toskański, tj. z sosem pomidorowym z dużą ilością dorodnych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i cebulki, podana z młodymi zapiekanymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem! PALCE LIZAĆ! MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA RYBĘ! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI(...)obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem
SMYKWKUCHNIZapraszam Was na szybką i smaczną kolację. Tortille z kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym i majonezowym Składniki: opakowanie tortilli pierś z kurczaka papryka czerwona papryka zielona cebula pomidor oliwki zielone Kurczaka kroimy na długie paseczki smażymy na patelni w przyprawie do gyrosa. Warzywa kroimy w paseczki. Na środku tortilli układamy w/w składniki, zwijamy lub składamy jedna strona otwarta(...)przygotowane 2-3 minuty grillujemy na grillu by były chrupiące! Sos pomidorowy: - pomidory z puszki miksujemy dodajemy sól i pieprz, łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy Sos majonezowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z limonki Smacznego
SMYKWKUCHNIgryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo(...)ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka pomidorów 2 czerwone cebule łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano
Kulinarne InspiracjeGeneralnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 szkalnki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml wody, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (rafinowanego), 1/3 szklanki passaty pomidorowej(...)łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. W międzyczasie kroimy warzywa i przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto smarujemy sosem i układamy na nim warzywa, posypujemy oregano. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut
Jeść, by żyć w zdrowiudelikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki(...)kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną
kruche babeczkiwyrabiamy i dzielimy na 2 części. Na blaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze. Sos pomidorowy: ok. 0,5 l passaty pomidorowej 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ok. 0,5 łyżeczki cukru sól i pieprz oliwa z oliwek(...)kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem, zazwyczaj robimy jedną dwusmakową pizzę. Na ciasto wykładamy połowę porcji sosu pomidorowego i równomiernie rozsmarujemy je po pizzy zostawiając ok. 1,5 cm od brzegów. Sos posypujemy serem (ilość zależy od Waszych upodobań), następnie kładziemy wędlinę i wszystkie warzywa. Całość ponownie
Cooking Monsterwymaga wielu składników, a mimo to pozostaje zdrowe, pełnowartościowe i sycące. Czyli obiad idealny :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu razowego 100 g piersi z kurczaka 150 ml sosu pomidorowego (w składzie tylko pomidory!, użyłam TEGO ) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie 1 łyżka(...)lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i przypraw. W razie potrzeby podlej odrobinką wody. Kolejno dodaj sos pomidorowy i jeszcze chwilkę zostaw na ogniu. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej przygotowanym sosem i posyp szpinakowym proszkiem
Zdrowie na języku :PBiała kiełbasa w sosie pomidorowym – to pyszna propozycja nie tylko na Wielkanoc. Takie danie to również super przepis na białą kiełbasę na obiad. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej wykonania będzie Wam potrzebna tylko jedn The post Biała kiełbasa w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMakaron z sosem pomidorowym i anchois Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie. Składniki: (2 porcje) - makaron pełnoziarnisty (wstążki) - 100 g - pomidory z puszki - 400 g - 1 opakowanie - anchois 50 g - 1 puszka(...)oraz kapary. Całość dusić około 10 minut, na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, drobno posiekaną bazylię, pieprz Cayenne oraz oregano. Całość dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron polać sosem, na wierzchu ułożyć anchois, posypać listkami świeżej bazylii. Smacznego
Fit-aminaalbo jednopatelniowe ;) Przeważnie jadam kasze, ale ostatnio naszła mnie ochota na makaron. Wybrałam bezglutenowy -spaghetti, który jest bardziej żółty od tradycyjnego i bardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem pomidorowym. Ten sos świetnie sprawdzi się również w towarzystwie ryżu lub kaszy, co również przetestowałam. Doskonale smakuje zwłaszcza z kaszą bulgur lub jaglaną. Na wierzch podałam posiekany szczypiorek, ale można(...)przez około 5 minut na średnim ogniu. Dorzucić cukinię i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wlać passatę pomidorową, wrzucić usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub kaszą
Healthy food explorermielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Parmezanu 5-6 listków bazyli 4 duże pomidorki koktajlowe 20 dkg ciecierzycy z puszki 500 ml sosu pomidorowego 5 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 łyżki oliwy (tej z suszonych pomidorów) 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 12 płatów makaronu lasagne (24 dkg) Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki(...)tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone suszone pomidory, oliwę, sól, pieprz i sos pomidorowy. Dusić przez 10 minut. Po 10 minutach dodać ciecierzycę oraz drobno krojone listki bazyli. Kontynuować duszenie przez następne 10 minut. Sos beszamel : Do garnka wsypać mąkę i dodać masło. Podgrzać
mecooksrozgrzaną patelnię nakładamy wcześniej uformowane i doprawione (papryką, pieprzem ziołowym, solą) mięso (ja akurat smażyłam na patelni grillowej); - 2 pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego; - liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną cebulę; - przekrojone bułki podgrzewamy w piekarniku na termoobieg ok.100 stopni, aby były chrupiące. Przygotowanie sosu pomidorowego
MintTaste