Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Via Gusto Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 100 g ryżu (400 g po ugotowaniu) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa (np. do kurczaka) 1/2 łyżeczki chrzanu(...)łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej bułka tarta do obtoczenia olej lub inny tłuszcz do obsmażenia Sos: 400 g zblendowanych pomidorów 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki soli przygotowanie Ryż ugotuj – na 100 g ryżu potrzebujesz 200 ml wody (możesz też użyć wcześniej ugotowanego ryżu, np. który został Ci od obiadu ). Zmielone siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami gorącej
Via GustoMeksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym to danie, które często pojawia się na moim stole. Wyjątkowe smaczne, proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki znajdziecie w okolicznych sklepach. Idealne na obiad i wartościowy posiłek do pracy. Meksykańska zapiekanka z ryżem: Składniki Ilość porcji: 4 Mięso mielone wołowe – 250 g Brązowy(...)ryż – 100 g Mieszanka meksykańska HORTEX – 450 g Ser mozarella – 150 g Czerwona cebula – 1 szt. Świeża kolendra Oliwa z oliwek Sól i pieprz Pikantny sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu
ale Pysznieczęsto na domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę(...)listek laurowy. Sos przed gotowaniem. Dodane pomidory z puszki, zimna woda, sól i cukier. Sos zaraz po ugotowaniu i otwarciu szybkowaru. Ugotowany sos po wymieszaniu. Przepisy ze składnikiem: Sos pomidorowy
Szybko SzybkowarOryginalna sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 ziemniaki 1 bakłażan olej do smażenia Składniki (sos) 1 zielona papryka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki usmażyć na oleju. Bakłażan obrać w pionowe paski, naprzemiennie; jeden pasek (około 2 cm) ze skórką. Wymoczyć(...)czosnek i pomidory też pokrojone w kostkę. Dodać koncentrat i wymieszać. Wlać wrzącą wodę, przykryć i gotować 15min. Podlać sosem ziemniaki z bakłażanem. Artykuł ŞAKŞUKA, czyli sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisySkładniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięwymaga długiego siedzenia w kuchni. Składniki: opakowanie makaronu penne 500 g 0,5 kg mięsa mielonego marchew + groszek ze słoika puszka kukurydzy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżeczka cukru sól(...)Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie już podsmażone na patelnię wlewamy sos pomidorowy i także doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Mięso z sosem mamy gotowe. Teraz zabieramy się za sos czosnkowy. Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek
upichcicwieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula(...)przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania do sosu możemy dodać koncentrat pomidorowy (gdyby sos okazał się zbyt gęsty, bo np. dusiliśmy go na zbyt dużym ogniu - możemy do niego dodać niewielką ilość wody). Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładamy
Słodka Stronapieprz do smaku Wszystkie składniki na sos należy zmiksować blenderem i odstawić w celu „przegryzienia się” smaku na minimum godzinę – dwie. Przepis na nasz drugi sos pomidorowy, a także na najlepszy w świecie sos czosnkowy znajdziesz w tym wpisie . Jeśli chodzi o dodatki to ostatnio często robimy pizzę na słodko. Ale Ty spokojnie możesz użyć czego tylko(...)pęcherzyki powietrza. Ja tradycyjnie układam teraz pizzę na okrągłej blasze. Oczywiście wcześniej skropionej oliwą. Formuje także brzegi – niezbyt duże, bo niespecjalnie je lubimy. Ciasto dość obficie smaruje teraz sosem pomidorowym i posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozarellą albo jakimkolwiek innym żółtym serem, który akurat mam w lodówce. Układam też ulubione dodatki. Tym razem zrobiliśmy pizzę hawajską
Arbuziakiwlać nieco oliwy, ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Sos pomidorowy : Na patelni rozgrzać oliwę i roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, wsypać cukier i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przecier(...)następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem
Codzienne Gotowaniesolą i pieprzem-u mnie passata była wystarczająco doprawiona). Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty - tak, by przykryły dno, a na niej rozkładamy plastry sera. Całość smarujemy łyżką sosu pomidorowego i układamy plastry ziemniaków w ten sposób, by zachodziły na siebie, posypujemy je przyprawą do ziemniaków, tymiankiem i majerankiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wlewamy, tym razem znacznie(...)większą część sosu pomidorowego i oprószamy kaszą manną. Układamy drugą warstwę sera i kapusty - polewamy sosem, wsypujemy odsączoną fasolę i znów polewamy sosem - pozostałą częścią. Na wierzch układamy drugą warstwę z plastrów ziemniaków, tak, aby w połowie zatapiały się w sosie. Górę posypujemy przyprawą do ziemniaków, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika
Kolorowy Przepisownikpieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście. Sos pomidorowy: Dla leniwych - z torebki. Dla pozostałych - 1/2 litra wody, 3 łyżki koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić do smaku. Można zagęścić łyżką mąki. W liście nakładać farsz, zwijać(...)układać w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalać sosem pomidorowym. Piec około 90 minut. Do gołąbków podałam pieczone kartofelki i sos tzatziki. Pieczone kartofelki Ziemniaki obrać, obgotować, by trochę zmiękły. Ostudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki: 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka
kolorowotorcikowołatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous(...)gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku
codojedzeniaWitajcie Kochani! Nieoczekiwanie dostałam pomidory i nieoczekiwanie wspomniała moja mama, że ciocia robi sos pomidorowy. I że jest ponoć świetny, i że dzieciaki go uwielbiają. Na początku nie miałam ochoty go robić, no ale skoro prezent w postaci pomidorów pojawił się na stole, w mojej głowie włączył się natychmiast trybik "przetworzyć";) I tak też przetworzyłam. Co z tego wyszło, ujrzycie(...)niebawem na dołączonych zdjęciach. A tak prawdę mówiąc, sos jest rewelacyjny! W życiu nie jadałam tak pysznego sosu pomidorowego! I już teraz mogę Wam powiedzieć, że ten mój "przetwór" wcieli się w więcej ról, niż tylko ta zwykłego sosu do makaronu: A zatem rola 1: sos do makaronu - niech będzie. Angaż nr. 2: rozcieńczony - jako danie główne, czyli zupa pomidorowa
Kuchnia smakówwystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś wspólne składniki. Np. my w tym tygodniu ugotowaliśmy dużo porządnego, gęstego sosu pomidorowego, który użyliśmy jako bazy do gołąbków. Robienie menu tematycznego ułatwia robienie listy zakupów i dobór składników, bo z góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się(...)Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla 5,4 Wodorosty 9 Orzeszki ziemne 2,6 Fasolka czerwona 5 Kukurydza 5 Sos pomidorowy 2x 8 Imbir konserwowy Papier ryżowy Dodatki Sos hoi sin Sos rybny Ocet ryżowy Cukier Liść laurowy Majeranek Kmin rzymski Sos sriracha Majonez Sezam jasny Sezam czarny Olej Sól Pieprz
Niedzielny kucharzjedna z rzadkich okazji, kiedy Frank Sinatra jadł warzywa:) W naszej wersji przepisu uprościliśmy sposób przygotowania sosu. Stosujemy go od dawna i jest to sprawdzony patent na zawiesisty sos pomidorowy. Zrezygnowaliśmy też z mozzarelli, gdyż bez niej danie jest lżejsze, a sam parmezan doskonale daje radę. Przepis pochodzi ze strony Recipegoldmine . Składniki: 2 małe bakłażany lub jeden średniej wielkości(...)bakłażana. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wylej na dno naczynia do zapiekania trochę sosu tak żeby pokrył cały spód naczynia. Wyłóż na niego warstwę plastrów bakłażan. Zalej sosem pomidorowym – plastry powinny być w całości zanurzone w sosie – i posyp parmezanem. Wyłóż kolejną warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą (jeśli
Niedzielny kucharz