dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu nie równa się z domowym... Do sosu(...)potrawy. Składniki: mięso wołowe mielone 500 g, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżka, sos pomidorowy: pomidory duże 7 szt, cebula pół szt, bazylia suszona pół łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie
kulinarne odsłony patizarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można go wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków , ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy Szybki sos pomidorowy Składniki: 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego majeranki(...)oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut. I gotowe. Smacznego Artykuł Szybki sos pomidorowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujespaghetti z sosem ;)) Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki: Sos pomidorowy: przecier pomidorowy cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól(...)dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę. Sos pomidorowy: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano
Czerwona PorzeczkaParmigiana di melanze to klasyczne danie kuchni włoskiej, które składa się z bakłażanów i sosu pomidorowego. Danie jest bardzo proste i szybkie Składniki / 4 porcji: – 3-4 bakłażany pokrojone wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1/2 drobno posiekanej cebuli – ok.700 ml passaty pomidorowej – posiekany pęczek świeżej bazylii – 2 mozzarelle – sól i pieprz Przygotowanie(...)średnim ogniu przez 15-20 minut. Bakłażany opłucz, dobrze osusz i grilluj na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym układaj po kolei kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów bakłażana, warstwę mozzarelli.Powtarzaj tę czynność do wyczerpania składników (3-4 razy). Wierzch zapiekanki posyp serem,skrop oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego
I LOVE LIFEDelikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpety w sosie pomidorowym . Pulpeciki wieprzowe w lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! Za każdym razem możesz je podać inaczej. Takie pulpety świetnie smakują z makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Jeśli planujesz jeszcze surówkę, to idealna będzie surówka Colesław lub moja ulubiona surówka
AniaGotuje.pljesienno-zimowe śniadanie polecam pomarańczowy – będziemy mieć odrobinę słońca w kuchni). Na wierzchu układamy po łódeczce jogurtu i ozdabiamy miętą. Zobacz także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które ... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która
Poezja smakuZapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru. 150 g makaronu penne 2 szklanki przecieru pomidorowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 100 kabanosów 3 łyżki sera żółtego 1/2 papryki żółtej sól, pieprz czubrica czerwona papryka czerwona koper i bazylia świeżą olej Makaron gotuję aldente(...)gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron, na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję pokrojoną paprykę. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 30 minut. Przed podaniem posypuję
wesoła kuchniamasła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz Lasagne 250 gr makaronu typu lasagne 4 karczochy pęczek szparagów 100 ml sosu pomidorowego 100 gr parmezanu PRZYGOTOWANIE Sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do masła dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając(...)nakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, raz karczochy, raz szparagi, sos, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu polanych sosem pomidorowym i obsypanych parmezanem. Lasagne pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocaCzas pokaże... Poza tym smak to kwestia gustu, a o gustach... Te w occie zamierzam wykorzystać jako samodzielną przekąskę. Te z wody pewnie pójdą na sos do makaronu. ------------ Podobne: Sos pomidorowy Sos pomidorowo-paprykowy Przecier pomidorowy
Weekendy w domu i ogrodzieDodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszłaskładniki :1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )puszka tuńczyka w oliwiekilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążkicebula pokrojona w piórkakilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie(...)Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec
Stare Garypodstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną szynkę, posiekane chili, pieprz syczuański, mozzarellę(...)pizzy: 1. Sos czosnkowy: - 200 ml jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Po przygotowaniu gotowy od razu do spożycia. Smacznego
SMYKWKUCHNIzdjęcia to jestem przekonana, że warto. Oczywiście od razu chcę wypróbować wszystko, a że miałam akurat dynię to na pierwszy ogień poszedł makaron z sosem jogurtowym,pieczoną dynią z cebulką, z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego i chrupiącego czosnku. Danie z cyklu bałagan ma talerzu, ciężko(...)zrobić temu ładne zdjęcie ale smak rekompensuje. Sos na bazie jogurtu to lżejsza alternatywa do śmietany, ale też wg mnie jest on o wiele ciekawszy w smaku niż sos ze śmietany, bardziej kwaskowy, nadał całości charakteru. Pieczona dynia przerosła Emilkę – jej wersja makaronu składała się ze zmieszanego sosu jogurtowego i sosu pomidorowego, i bardzo jej smakowała. Makaron w sosie
Cooking for Emilydrożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski wsypuję mąkę i mieszam(...)dokładnie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniaBardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu 500 g przecieru pomidorowego(...)majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać gorącym sosem pomidorowym, wierzch przykryć liśćmi kapusty. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Smacznego
Stare Garytaki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni(...)łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też bez niczego. Smacznego. The post Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię