sobą mieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym. Sos: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę. Gdy całość stanie się grudkowata dolewamy stopniowo bulion i szybko mieszamy, aż do uzyskania(...)pożądanej konsystencji (sos nie powinien być za rzadki ani zbyt gęsty). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Na tym etapie miksujemy sos blenderem (wówczas będzie on gładki a kawałeczki cebuli nie będą w nim wyczuwalne). Na końcu sos doprawiamy solą, pieprzem i maggi
My simple kitchenDanie jednogarnkowe: mięsno-warzywne klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki(...)ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy wodą i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu *** *** Gdy ziemniaki zmiękną, do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemhamburgerów 2 burgery wołowe lub składniki na burgery opisane [ tutaj ] 1/2 cebuli białej 1/2 pomidora 2 okrągłe sery camembert garść liści sałaty 2 plastry sera żółtego 2 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego Rozgrzać piekarnik do 180C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pomidora pokroić w plastry(...)cebulę w bardzo cienki krążki. Bułki rozkroić na pół. Każdą dolną część posmarować łyżką sosu pomidorowego. Na to wyłożyć połowę liści sałaty, a później plaster sera. Potem kolejno położyć burgera, ciepły camembert wyciągnięty ze sreberka. Kolejno pomidory z cebulą, po dwa liście sałaty. Górną połówkę bułki posmarować sosem musztardowo-majonezowym i przykryć nią całego burgera. Podawać póki mięso
Czerwony Gupikwłoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska pizza to sos pomidorowy i ser. Ale ja proponuję wrócić do korzeni. U nas pizza to podsumowanie tygodnia. Daję do niej resztki, czy to pieczarek, czy sera, czy wędliny. Jeśli do tej pory(...)dawajcie tam jajka. To już naprawdę profanacja pizzy. Pizzę z owocami zniosę, ale z jajkiem? Tego już nie… Ważna jest również kolejność kładzenia składników na cieście. Najpierw sos pomidorowy, na to ser, na to cała reszta ( umiarkowana). Jeśli dacie pieczarki czy wędlinę pod spód sera, to woda i tłuszcz jaki puści wsiąknie Wam w ciasto i nie wyrośnie
Mieszam w Garnkumnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli sos pomidorowy: 2 - 3 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól(...)Gołąbki przykryć liściem kapusty i pokrywką, gotować w zależności od kapusty, w garnku 50 - 80 minut, zaś w szybkowarze 40 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić stan ich ugotowania. sos pomidorowy: Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory
Kuchcik gotujeMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów(...)dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy solą i białym pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia układamy warstwami: najpierw ziemniaki, potem mięso z sosem pomidorowym , następnie bakłażan, mięso z sosem, ziemniaki, mięso z sosem, bakłażan. Całość przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 35 minut
Oryginalny smakjuż nawet 300 lat temu. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Shepherd’s to zapiekanka, w której dolną warstwę tworzy mielone mięso, najczęściej wołowe lub jagnięce, połączone z warzywami i sosem pomidorowym, a górna warstwa to puree ziemniaczane. Z takiego połączenia wychodzi sycący obiad, który jest kwintesencją pojęcia „comfort food”. Wołowina czy jagnięcina? Oryginalny przepis na shepherd(...)cebulę, marchewkę, selera naciowego i groszek. Sos Worcestershire . Ten sos dość często wykorzystuję w moich przepisach. Nadaje on daniom mięsnym wyjątkowy smak i aromat. Oryginalny sos worcestershire jest produkowany przez firmę Lea&Perrins'. Jego oryginalna receptura opracowana w latach 30. XIX w. nie jest dokładnie znana, ale wiadomo, że do produkcji sosu wykorzystuje się ocet słodowy, ocet spirytusowy, melasę
Na-talerzu.plTunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa mielonego 700 g przecieru pomidorowego (passaty) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala (link poniżej) 100 g orzechów(...)łyżeczkę. Całość wymieszać i gotować przez około 30 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na suchej patelni podprażyć orzech. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować na spodzie. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów, mięsa i sos, na wierzch ułożyć ostatnią warstwę bakłażanów, orzeszki
KuchniaWeDwoje.plciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (mieszamy). Odstawiamy na kilka(...)oprószony mąką (lekko) blat i wałkujemy je na pożądany kształt. Następnie przekładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, który posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek). Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy farsz. Pizzę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy starty ser. Znów wkładamy
Słodkie okruszkiciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (mieszamy). Odstawiamy na kilka(...)oprószony mąką (lekko) blat i wałkujemy je na pożądany kształt. Następnie przekładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, który posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek). Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy farsz. Pizzę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy starty ser. Znów wkładamy
Słodkie okruszkigratulacje! :D ) i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nastawionego na 40-50 stopni. W tym czasie przesiać mąkę i przygotować sos pomidorowy – wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i odstawić, żeby się nieco przegryzł, moja mieszanka ziół to: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra oraz mieszanka przyprawowa z pomidorów, czosnku(...)drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej więcej na 12-14 kawałków i z każdego uformować placek (trochę jak na mini pizzę). Placek posmarować sosem pomidorowym, zostawiwszy ~1cm czystego brzegu i na połowę wyłożyć dowolną ilość składników w dowolnej konfiguracji oraz proporcjach. Tutaj niestety miałam mały kłopot, bo ciast o jest dość delikatne i przy
Przepysznik - BLW i nie tylkoProste i efektowne danie - makaron z krewetkami usmażonymi na maśle z czosnkiem i chilli z dodatkiem domowego sosu pomidorowego. Danie, które można przygotować na szybką kolację ale też świetnie się sprawdzi kiedy mamy w domu gości. Z mojego doświadczenia - z owocami morza im prościej tym lepiej i tak właśnie jest w tym przypadku. Krewetki, pomidory, czosnek i chilli(...)cztery podstawowe składniki tego dania, do tego chlust białego wina i właściwie nic więcej nie potrzeba. Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym 4 porcje SOS: 2 puszki krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 papryczka chilli ½ łyżeczki soli ¼ kieliszka białego wina opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano 0 false
Smaczny zeszytlodówce. Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii. Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę(...)dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru. Składniki na beszamel: - 75 gram masła - 50 gram mąki - 650 mililitrów mleka - 1 rozkłócone jajko
Życie zamknięte w smaku