Butter Chicken... Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka. Aksamitny, maślano-pomidorowy sos. Całość aromatycznie przyprawiona. Podany ze smażonym ryżem po indyjsku . Zapraszam! Składniki: Mięso i marynata: 500 g filetu z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny; 75 ml jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki garam masala(...)łyżeczki kurkumy; Łyżeczka kuminu; 2 łyżki oleju do smarowania mięsa podczas pieczenia. Sos maślano-pomidorowy: 1 1/2 łyżeczki masła; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki kardamonu; 2 goździki; Łyżeczka kolendry; Łyżeczka garam masala; Łyżeczka kurkumy; Łyżeczka chili w proszku; 200 g koncentratu pomidorowego; Łyżka soku z cytryny; 40 g masła; 150 ml jogurtu naturalnego. Sposób wykonania: Mięso
Gospodyni MiejskaKawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku. 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia SOS BARBECUE: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy(...)trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kurczak , marynata , przecier pomidorowy , sos , sos sojowy
https:KKuchniaMniamSmaczne i lekkie danie obiadowe. Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej(...)rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez
Walijskie Pichceniesyna. Przepis na te klopsiki jest bardzo uniwersalny, gdyż można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki w pikantnym sosie lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że klopsiki są bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzedstawiam kolejny dietetyczny przepis. Nawet będąc na diecie można zjeść coś smacznego i aromatycznego. To danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu - pyszne, delikatne pulpeciki w gęstym, intensywnie pomidorowym sosie. Jestem pewna, że będą smakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam! Składniki : Na pulpeciki : 500g mielonego mięsa indyczego 1 jajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)szczypta cukru szczypta cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Z mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła
Codzienne Gotowanieowalne, jednak w smaku różnią się bardzo. San Marzano mają ponad to mniej pestek, są bardziej mięsiste i przede wszystkim są słodkie bez kwaśnego akcentu. Ich smak jest intensywnie pomidorowy i słodkawy, bez jakiejkolwiek kwaśności. Są droższe od pospolitych odmian, ale warte grzechu gdy chcemy podać je na ciepło. Do tego warto zainwestować w dobrej jakości oliwę tłoczoną na zimno(...)zresztą podobnie. Najlepiej w ogóle wszystkie gatunki pomidorów kupowac z szypułkami. Zachowują wtedy aromat i najlepiej sie przechowują. Z tej odmiany- San Marzano właśnie, we Włoszech przygotowuje się bazę sosu pomidorowego Sugo od którego powstają wszystkie inne odmiany i rodzaje włoskich sosów pomidorowych. Kupując na sos nawet konserwowe pomidory w puszce, wybieraj jedynie konserwowane w całości. Warto poszukać tej odmiany
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :)PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego:Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy
kulinarnyJaPrzepyszny makaron z domowym sosem pomidorowym. Danie mega smaczne, lecz czasochłonne. Wszystko z powodu sosu pomidorowego, którego będziemy wykonywać od zera. Obiecuję Wam, że efekt końcowy jest wart wszystkich minut, które spędzimy w kuchni. Wypróbujcie sami. Składniki: * 6 dużych pomidorów * zioła prowansalskie * 2 łyżki wody * sól i pieprz * makaron Makaron gotujemy al dente. Pomidory wkładamy do garnka i zalewamy(...)przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę. Wodę i pomidory wkładamy na patelnie i dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy do smaku (Sos ten ma dość intensywny pomidorowy smak, więc prawdopodobnie trzeba będzie porządnie doprawić solą). Sos blendujemy i mieszamy z makaronem. Gotowe
Klasyka GotowaniaSmaczny i zdrowy sos pomidorowy Składniki: pomidory najlepsza będzie odmiana typu lima - ilość wg. uznania , u mnie przynajmniej 5 kg sól , cukier , świeżo zmielony pieprz świeże zioła : bazylia, oregano, tymianek , szałwia czosnek Przygotowanie: 1. Pomidory dokładnie myjemy , parzymy wrzątkiem tak by następnie łatwiej pozbawić je skórek. Kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone części. 2. Pokrojone(...)czosnku dodajemy wg. uznania. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość
Aromatyczne Podróżejuż robiłam podobne danie. Były to pulpeciki w sosie pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :) Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta(...)Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commakaron w kształcie kokardek. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę 500g dowolnego makaronu 500g mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 50-60g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 łyżki mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa -przepis(...)mięso będzie już podsmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut. Dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, następnie układamy połowę makaronu, połowę sosu pomidorowego i pozostałą cześć sosu beszamelowego. Układamy pozostałą część makaronu, sosu pomidorowego i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. C na ok. 10-15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe(...)Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto
Delusional Trinekojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy na zimno, te na bazie jogurtów czy śmietany, także smacznie harmonizują. Sami spróbujcie 😊 Składniki: 4 cukinie - moje miały wagę około(...)oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały
Codzienna kuchnia niecodziennaSos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 3 łyżeczki tymianku 3 łyżeczki oregano kieliszek białego wytrawnego sól pieprz mąka oliwa z oliwek Składniki na sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka(...)puszki. Dolewamy białego wina i przyprawiamy cynamonem, tymiankiem, gałką muszkatołową, oregano, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu
CityTaste - Przepisy