sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:84/794)

Pieczony kurczak w sosie barbecue 366

Kawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku. 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia SOS BARBECUE: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy(...)trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kurczak , marynata , przecier pomidorowy , sos , sos sojowy

https:KKuchniaMniam
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 190

Smaczne i lekkie danie obiadowe.  Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :)  Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej(...)rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez

Walijskie Pichcenie
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 249

syna. Przepis na te klopsiki jest bardzo uniwersalny, gdyż można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki w pikantnym sosie lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że klopsiki są bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 136

Przedstawiam kolejny dietetyczny przepis. Nawet będąc na diecie można zjeść coś smacznego i aromatycznego. To danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu - pyszne, delikatne pulpeciki w gęstym, intensywnie pomidorowym sosie. Jestem pewna, że będą smakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam! Składniki : Na pulpeciki : 500g mielonego mięsa indyczego 1 jajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)szczypta cukru szczypta cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Z mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła

Codzienne Gotowanie
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 159

owalne, jednak w smaku różnią się bardzo. San Marzano mają ponad to mniej pestek, są bardziej mięsiste i przede wszystkim są słodkie bez kwaśnego akcentu. Ich smak jest intensywnie pomidorowy i słodkawy, bez jakiejkolwiek kwaśności. Są droższe od pospolitych odmian, ale warte grzechu gdy chcemy podać je na ciepło. Do tego warto zainwestować w dobrej jakości oliwę tłoczoną na zimno(...)zresztą podobnie. Najlepiej w ogóle wszystkie gatunki pomidorów kupowac z szypułkami. Zachowują wtedy aromat i najlepiej sie przechowują. Z tej odmiany- San Marzano właśnie, we Włoszech przygotowuje się bazę sosu pomidorowego Sugo od którego powstają wszystkie inne odmiany i rodzaje włoskich sosów pomidorowych. Kupując na sos nawet konserwowe pomidory w puszce, wybieraj jedynie konserwowane w całości. Warto poszukać tej odmiany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 125

Dziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach.  Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :)PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego:Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy

kulinarnyJa
Makaron z naturalnym sosem pomidorowym 163

Przepyszny makaron z domowym sosem pomidorowym. Danie mega smaczne, lecz czasochłonne. Wszystko z powodu sosu pomidorowego, którego będziemy wykonywać od zera. Obiecuję Wam, że efekt końcowy jest wart wszystkich minut, które spędzimy w kuchni. Wypróbujcie sami. Składniki: * 6 dużych pomidorów * zioła prowansalskie * 2 łyżki wody * sól i pieprz * makaron Makaron gotujemy al dente. Pomidory wkładamy do garnka i zalewamy(...)przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę. Wodę i pomidory wkładamy na patelnie i dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy do smaku (Sos ten ma dość intensywny pomidorowy smak, więc prawdopodobnie trzeba będzie porządnie doprawić solą). Sos blendujemy i mieszamy z makaronem.  Gotowe

Klasyka Gotowania
Sos pomidorowy 101

Smaczny i zdrowy sos pomidorowy Składniki: pomidory najlepsza będzie odmiana typu lima - ilość wg. uznania , u mnie przynajmniej 5 kg  sól , cukier , świeżo zmielony pieprz świeże zioła : bazylia, oregano, tymianek , szałwia  czosnek  Przygotowanie:  1. Pomidory dokładnie myjemy , parzymy wrzątkiem tak by następnie łatwiej pozbawić je skórek. Kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone części.  2. Pokrojone(...)czosnku dodajemy wg. uznania.  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików.  5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut.  Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość

Aromatyczne Podróże
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 157

już robiłam podobne danie. Były to pulpeciki w sosie pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :)  Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta(...)Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kokardkowa zapiekanka makaronowa 485

makaron w kształcie kokardek. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę 500g dowolnego makaronu 500g mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 50-60g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 łyżki mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa -przepis(...)mięso będzie już podsmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut. Dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, następnie układamy połowę makaronu, połowę sosu pomidorowego i pozostałą cześć sosu beszamelowego. Układamy pozostałą część makaronu, sosu pomidorowego i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. C na ok. 10-15 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Obiadowe Dania Wegetariańskie 133

serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe(...)Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto

Delusional Trine
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 164

kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy na zimno, te na bazie jogurtów czy śmietany, także smacznie harmonizują. Sami spróbujcie 😊 Składniki: 4 cukinie - moje miały wagę około(...)oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? 493

Sos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Moussaka 116

ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 3 łyżeczki tymianku 3 łyżeczki oregano kieliszek białego wytrawnego sól pieprz mąka oliwa z oliwek Składniki na sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka(...)puszki. Dolewamy białego wina i przyprawiamy cynamonem, tymiankiem, gałką muszkatołową, oregano, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu

CityTaste - Przepisy
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 132

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym         Klopsiki w sosie pomidorowym to smaczne, lekkie danie idealne zarówno dla wszystkich osób dbających o "linię" oraz dla dzieci.  Składniki:   - mięso z piersi z indyka (zmielone) - 200 g  - bulion warzywny - 1 litr  - otręby pszenne - 2 łyżki  - jajko - 1 sztuka  - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki(...)dodać koperek, otręby oraz jajko. Uformować okrągłe klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną na 1 łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę, mąkę orkiszową oraz koper. Sos przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w nim klopsiki, gotujemy około 10 minut.  Smacznego

Fit-amina
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 194

jedna z moim propozycji podania makaronu muszli. Moja ukochana szynka parmeńska i trzy ulubione sery… pycha J Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami       Składniki: Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów z puszki 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego(...)oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie) garść świeżej rukoli   Przygotowanie: Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory

Mania Gotowania