sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:78/794)

Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową 159

drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY:  W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Na dużej(...)patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania

Mój pomysł na
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 266

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM to jedno z klasycznych dań kuchni... Artykuł Ciecierzyca w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ciecierzyca z pieczarkami i cukiną w sosie pomidorowym. 127

odrobina przygotowania (zamoczenie ciecierzycy poprzedniego dnia wieczorem w wodzie) i organizacji (ugotowanie ciecierzycy jest w sumie czasochłonne, ale wcale nie musimy nad nią stać). CIECIERZYCA, GRZYBY, CUKINIA I SOS POMIDOROWY. Artykuł Ciecierzyca z pieczarkami i cukiną w sosie pomidorowym. pochodzi z serwisu MODA

MODA NA BIO
Kilka pomysłów na... 120

gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D  tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan

More food, love and dreams
Currywurst 213

własnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym,  a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką.  Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie(...)odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać.  Doprawić do smaku solą. Pieczoną kiełbasę pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzu. Polać dość obficie sosem pomidorowym, tak aby każdy kawałek kiełbasy był w niej obtoczony. Następnie posypać curry do smaku. Ja swojego currywursta podałam z frytkami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Salsa mexicana, sos z pomidorów 102

przyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od serca suszone pomidory i oliwki, bo kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny

Zasmakuj Kuchni
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 161

kraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z  Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym,  danie które w  naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanej  oliwie. Wykładamy na nią pomidorowy sos

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym 238

Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym Składniki: 1 bakłażan  2 małe cukinie albo 1 duża 1 garść oliwek 1 gałązka rozmarynu 2 gałązki tymianku 1 garść startego drobno parmezanu 2 garści startego na dużych oczkach sera mozzarelli Czosnkowy sos pomidorowy: 500 g pasty pomidorowej typu passata 6-8 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół(...)czosnek, zioła, lekko podsmażyć. Dodać słodką paprykę, cukier, karmelizować, następnie dodać pastę pomidorową, przyprawić solą, pieprzem. Chwilę poddusić do połączenia się smaków. Cukinię pokroić w plastry i na przemian z przygotowanym bakłażanem ułożyć warstwowo w formie do pieczenia wraz z oliwkami, Każdą warstwę należy polać przygotowanym sosem oraz oprószyć startym parmezanem. Na wierzchu posypać jeszcze całość startą mozzarellą wraz

Wino Francja Kuchnia
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. 143

Jest to bardzo wygodny sposób, nie trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas  obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki. 500 g mięsa mielonego, ok 100 g kaszy jęczmiennej, 1 cebula, sól, pieprz, jajko, cała kapusta. Sos pomidorowy - składniki: puszka pomidorów, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka oliwy(...)sól,  pieprz, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, łyżka mąki pszennej. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym - sposób przygotowania. 1. Z kapusty wycinam głąb i wkładam ją do garnka. Jeśli mam młodą kapustę to zalewam ją wrzątkiem i pozostawiam na chwilę. Jeśli przygotowuję gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście. 2. Kaszę

Pani domowa
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 147

rodzinne spotkania, przyjęcia. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt… No cóż, ja przeważnie muszę przygotowywać chwilę później drugą pizze Moją familijną pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Duża, cienka pizza z pysznymi dodatkami. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. U mnie szybki sos: mieszam przecier pomidorowy ze startym ząbkiem czosnku, szczyptą suszonej bazylii, łyżeczką oleju, całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty

Słodkie okruszki
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 154

dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również(...)delikatnie skropiłem oliwą. Smażyłem je na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ich delikatnego przyrumienienia, przez około 2 minuty z każdej strony. Na spód naczynie żaroodpornego dodałem niewielką ilość sosu pomidorowego, a na nim ułożyłem warstwę plastrów bakłażana. Następnie polałem bakłażana niewielką ilością sosu i ułożyłem kolejną warstwę plastrów, a następnie układałem kolejne warstwy sosu i bakłażana, aż do wyczerpania plastrów

Wyprawy kulinarne
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 228

piekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić, po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną. Via Gusto

Via Gusto
Naleśniki a'la pizza 162

pizza :D Ale co ja zrobię, że tak bardzo lubię smak pizzy :) Składniki: - naleśniki 3 szt. - ser ok 200 g  - salami ok 25 g - keczup lub sos pomidorowy  Na blaszkę wykładam papier do pieczenia a na niego pierwszego naleśniki. Polewam keczupem lub sosem pomidorowym    (z tym, że w przepisie jest duża porcja. Zmniejsz ją jeżeli planujesz(...)pierwszym. Na ostatnim naleśniku układam dodatkowo jeszcze salami. Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 200 st aż przypiecze się ser i salami. Przypominam kolejny raz o sosie czosnkowym , o którym ja nigdy nie zapominam jedząc takie pyszności :) Smacznego

Kuchnia Viki
Spaghetti z klopsikami po włosku 309

Spaghetti z klopsikami po włosku... Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti. Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu. Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym. Prawdziwie włoska uczta!  Bon appetit! Składniki: Klopski: 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duże jajo lub 2 małe; 3 czubate łyżki bułki tartej; 1 ząbek czosnku; 2 płaskie łyżki suszonego(...)oregano; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 1 duża cebula; 1000 ml przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki suszonego oregano; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka masła; 2 łyżki oliwy z oliwek; 150 ml mleka; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti; 5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu; Kilka listków bazylii. Sposób

Gospodyni Miejska