zatem wykorzystać je w całości i upiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół(...)ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzietamtej pory często z niego korzystam. Pewnego letniego popołudnia przyrządzałam na obiad pizzę. W momencie, gdy ciasto miałam już rozciągnięte na blaszce, zorientowałam się, że nie przygotowałam sosu pomidorowego! A ugotowanie naszego ulubionego zajmuje co najmniej 20 minut. Nie miałam zamiaru czekać, więc zmiksowałam soczystego pomidora malinowego z kilkoma plasterkami suszonych pomidorów z ziołami. W zasadzie nie musiałam już nawet(...)łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Miksujemy z suszonymi pomidorami i olejem. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Ekspresowy sos pomidorowy (do pizzy, zapiekanek, makaronu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdrobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Na dużej(...)patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania
Mój pomysł naCIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM to jedno z klasycznych dań kuchni... Artykuł Ciecierzyca w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEodrobina przygotowania (zamoczenie ciecierzycy poprzedniego dnia wieczorem w wodzie) i organizacji (ugotowanie ciecierzycy jest w sumie czasochłonne, ale wcale nie musimy nad nią stać). CIECIERZYCA, GRZYBY, CUKINIA I SOS POMIDOROWY. Artykuł Ciecierzyca z pieczarkami i cukiną w sosie pomidorowym. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOgryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan
More food, love and dreamswłasnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie(...)odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Pieczoną kiełbasę pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzu. Polać dość obficie sosem pomidorowym, tak aby każdy kawałek kiełbasy był w niej obtoczony. Następnie posypać curry do smaku. Ja swojego currywursta podałam z frytkami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od serca suszone pomidory i oliwki, bo kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny
Zasmakuj Kuchnikraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym, danie które w naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Wykładamy na nią pomidorowy sos
Kulinarne przygody GatityZapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym Składniki: 1 bakłażan 2 małe cukinie albo 1 duża 1 garść oliwek 1 gałązka rozmarynu 2 gałązki tymianku 1 garść startego drobno parmezanu 2 garści startego na dużych oczkach sera mozzarelli Czosnkowy sos pomidorowy: 500 g pasty pomidorowej typu passata 6-8 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół(...)czosnek, zioła, lekko podsmażyć. Dodać słodką paprykę, cukier, karmelizować, następnie dodać pastę pomidorową, przyprawić solą, pieprzem. Chwilę poddusić do połączenia się smaków. Cukinię pokroić w plastry i na przemian z przygotowanym bakłażanem ułożyć warstwowo w formie do pieczenia wraz z oliwkami, Każdą warstwę należy polać przygotowanym sosem oraz oprószyć startym parmezanem. Na wierzchu posypać jeszcze całość startą mozzarellą wraz
Wino Francja KuchniaJest to bardzo wygodny sposób, nie trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki. 500 g mięsa mielonego, ok 100 g kaszy jęczmiennej, 1 cebula, sól, pieprz, jajko, cała kapusta. Sos pomidorowy - składniki: puszka pomidorów, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka oliwy(...)sól, pieprz, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, łyżka mąki pszennej. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym - sposób przygotowania. 1. Z kapusty wycinam głąb i wkładam ją do garnka. Jeśli mam młodą kapustę to zalewam ją wrzątkiem i pozostawiam na chwilę. Jeśli przygotowuję gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście. 2. Kaszę
Pani domowarodzinne spotkania, przyjęcia. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt… No cóż, ja przeważnie muszę przygotowywać chwilę później drugą pizze Moją familijną pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Duża, cienka pizza z pysznymi dodatkami. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. U mnie szybki sos: mieszam przecier pomidorowy ze startym ząbkiem czosnku, szczyptą suszonej bazylii, łyżeczką oleju, całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty
Słodkie okruszkidużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również(...)delikatnie skropiłem oliwą. Smażyłem je na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ich delikatnego przyrumienienia, przez około 2 minuty z każdej strony. Na spód naczynie żaroodpornego dodałem niewielką ilość sosu pomidorowego, a na nim ułożyłem warstwę plastrów bakłażana. Następnie polałem bakłażana niewielką ilością sosu i ułożyłem kolejną warstwę plastrów, a następnie układałem kolejne warstwy sosu i bakłażana, aż do wyczerpania plastrów
Wyprawy kulinarnepiekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić, po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną. Via Gusto
Via Gusto