smakach do głowy od razu przychodzi mi makaron. Wszelkie dania makaronowe uwielbiam i nie potrafię im się oprzeć, więc jest to niejako odruch bezwarunkowy;) Przygotowałam więc makaron tagliatelle w pomidorowym sosie, gdzie smak pomidorowy dodatkowo podkręciła jeszcze obecność pomidorków koktajlowych. Do tego lekko podsmażone prosciutto oraz kawałki mozzarelli. Zdecydowałam się na wersję light, która w porównaniu do klasycznej wersji(...)drobno posiekane liście bazylii. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją na minimalnej ilości oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę. Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym pomidorowym sosem. Wykładamy na talerze. Posypujemy podsmażoną szynką,pomidorkami oraz mozzarellą. Wierzch dekorujemy osuszoną rukolą
Smaki Na Talerzuporcji. :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2 i pół szklanki dowolnego makaronu 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów krojonych słoik sosu pomidorowego ( u mnie Napoli) 150 gram pieczarek pokrojonych w plasterki 2 kulki mozarelli pokrojone w kosteczkę sól i pieprz do smaku po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich Przygotowanie(...)oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami, gdy wszystko poddusimy przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy jedną pokrojoną mozarelle, pomidory w puszce oraz sos pomidorowy całość dokładnie mieszamy, na wierzch posypujemy drugą mozarella oraz ziołami pieczemy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera ok 45 min Smacznego!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Studencka Michadrobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu , następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę - po 2 minutach dorzucamy cebulę, a na koniec cukinię, gdyż najszybciej nam zmięknie i przyprawiamy warzywa sola(...)morską; - gdy warzywa zmiękną - dodajemy je do sosu i następnie smażymy pieczarki, które dodajemy potem do sosu pomidorowego. Gdy sos mamy gotowy podgrzewamy na patelni placki tortilli i na środek nakładamy farsz, który posypujemy serem - następnie tortillę składamy na pół - gdy jedna strona się podpiecze w drugiej kolejności smażymy drugą stronę placka. Nasze burrito jest już gotowe! :) Danie podajemy
MintTastewieprzowe lub wieprzowe-wołowe 1 paczka ryżu jajko 1 cebula przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej) łyżka masła sos pomidorowy Przygotowanie: Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę z wcześniej wyciętym głąbem – możemy już w czasie tego procesu oddzielać zewnętrzne(...)stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów). Artykuł Pieczone gołąbki pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...które są aromatyczne i intensywne w smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Możemy podać go również na zimno. Na ciepłe naleśniki nakładamy gorące nadzienie i równomiernie je rozprowadzamy. Naleśnika składamy na pół i podajemy z sosem pomidorowym ciepłym lub zimnym
Kuchnia MagdaLenyktóre są aromatyczne i intensywne w smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Możemy podać go również na zimno. Na ciepłe naleśniki nakładamy gorące nadzienie i równomiernie je rozprowadzamy. Naleśnika składamy na pół i podajemy z sosem pomidorowym ciepłym lub zimnym
Kuchnia MagdaLenypodwojenia objętości, przykryte ściereczką. Może to potrwać od pół godziny do 2,5 godziny (ja ten etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól(...)uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
moj przepis naDlatego dzisiaj u mnie słynne spaghetti z pulpecikami mięsnymi, tylko w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną . W praktyce jest to spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa wołowego i sosem pomidorowym. Proste acz urzekające. No i jakie smaczne! Muszę przyznać, że okrąglutkie pulpeciki mają w sobie dużo więcej uroku niż nasze rodzime mielone. Albo to popkultura przeze mnie przemawia(...)takie nieśmiertelne trio, które nigdy się nie znudzi. Te smaki perfekcyjnie wręcz do siebie pasują. Czy to w postaci cukinii faszerowanej czy kotletów mielonych ze startą cukinią w sosie pomidorowym czy też właśnie w postaci dzisiejszej propozycji, czyli keto spaghetti z cukinii z pulpecikami. Do tego jeszcze kieliszek czerwonego wina i idealna kolacja gotowa… Mam nadzieję, że się zgodzicie
Modern Cave Girloliwy, podsmażam lekko posiekaną cebulę i czosnek (uwaga, by się nie przypaliło, często mieszam). Dodaję pomidory z puszki, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy sos pomidorowy odstawiam na bok. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce, zagniatam do połączenia. W razie potrzeby delikatnie podsypuję mąką, ale nie za dużo, z wyczuciem. Ciasto wkładam(...)oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na kształt pizzy. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, posypuję tartym serem żółtym i mozzarellą i układam dodatki. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Podaję do kieliszka czerwonego wina. Taka pizza w dobrym towarzystwie
Zasmakuj Kuchnisposobów To by było tyle na temat spodu. A wierzch? No tutaj musicie dać się ponieść swojej wyobraźni… Ja postawiłam na prostotę i na mojej pizzy znalazł się jedynie sos pomidorowy , szpinak i ser mozzarella. W planie jest już następna wersja z salami i czerwoną cebulą, czyli moja ulubiona. Możliwości są wręcz nieskończone. Hawajska, capricciosa, a może quattro fromaggi? Istnieje(...)łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka wody ciepłej 2 łyżki oliwy Dodatki – według uznania 1 puszka pomidorów w puszce lub sosu pomidorowego ok. 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej
Modern Cave Girlpodsypywania 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gumy guar ok. 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów (polecam całe, z których usuwam szypułki i inne niedoskonałości i siekam je) 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia (dużo ziół) odrobina cukru(...)palcami rozpłaszczyć po całej powierzchni blachy. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni. 10. Po tym czasie smarujemy obficie ciasto sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Mozarellę kroimy w kosteczkę. 11. W ten sposób pieczemy około 12 minut (z termoobiegiem). 12. Następnie otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę
Kawa z mlekiemręcznie) spody na pizzerinki, pozostawiając szersze brzegi (ciasto należy rozwałkować na grubość nie większą niż 1 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdą porcje smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy szczyptą: oregano, bazylii, tymianku, pieprzu, czosnku, odrobinę solimy. Następnie wykładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą.Pieczemy ok. 10-15 minut w 210 stopniach.Moje posty
Słodka Stronaciepłe miejsce. Blaszkę na pizze smarujemy delikatnie olejem, wykładamy ciasto i ugniatamy tak, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 15 minut (przykrywamy ściereczką). Następnie smarujemy domowym sosem pomidorowym lub ketchupem. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka lub drobniej, a schab (lub inną wędlinę) w paseczki. Pieczarki, paprykę i cebulę można wcześniej(...)Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowane składniki (pieczarki, paprykę, cebulę, plasterki schabu (wędliny) i kukueydzę, posypujemy wiórkami mozzarelli. Znów wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Pizze podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego i sosu czosnkowego. S macznego
Słodkie okruszkiłyżki oleju kopiasta łyżeczka przyprawy sambar 2 marchewki 4 ziemniaki 1 średnia pietruszka 400 ml mleka kokosowego kawałek (ok.12 cm) pora suszone lub świeże chili puszka krojonych pomidorów lub sosu pomidorowego 3 spore różyczki brokuła sól Warzywa obrać. Marchewki pokroić w talarki lub półtalarki. Pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki. Soczewicę płukać w kilku(...)przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować do miękkości brokułów. Zupę zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą. Dwa lata lat temu przeczytałam " Zaplątaną miłość
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na "gryczanki" poleciła mi koleżanka. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka(...)bułce tartej. Kuleczki usmażyłam na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier
Kuchenne zapiski Edyty