Pulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku(...)Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Na talerzach rozkładamy makaron spaghetti, nakładamy porcję pulpecików z sosem pomidorowym, całość posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z sałatą, lub rukolą skropioną sokiem z cytryny i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka Kucharskaszybko i bezproblemowo przygotować. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na makaron z kalafiorem w aromatycznym sosie pomidorowym. Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu 500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2 ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz(...)łyżeczki przecieru pomidorowego i kilka listków bazylii . Sos doprawiamy sol ą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie r óżyczki kalafiora gotujemy na parze a makaron we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany na parze kalafior
La grande e la piccola cuocakotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański(...)taka genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Toskański makaron z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkmeksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności(...)naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi. Gotowe naleśniki możemy polać zrobionym sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchenne WariacjeMakaron spaghetti z gęstym sosem pomidorowym Dzisiaj prosty obiad ale kto z nas nie uwielbia spaghetti? Sos pomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :) Przepis Składniki makaron spaghetti 2 puszki po 400 gram pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano 50 g startego(...)parmezanu lub żółtego sera Wykonanie 1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając czekamy aż sos zacznie gęstnieć. ( W zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać tyle musimy czekać - u mnie trwało to 20 min) Gdy sos zgęstnieje zostanie go około 500 ml. 2. 2 ząbki czosnku siekamy
Mój pomysł namąki 1 jajko 15 dkg masła 1/3 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Nadzienie: 10 dkg sera (dowolny żółty ser) 2 jajka 150 ml śmietany 18% 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego(...)łączyć wyjąć z miksera i zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Nadzienie: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać do nich ser, śmietanę, sos pomidorowy, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać. Po upływie godziny ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem naczynie do pieczenia. Na wierzch ciasta połozyć papier a następnie wysypać groch
mecooksszpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15 dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera(...)odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Sos Boloński - Bolognese - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy(...)wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Moje posty
Słodka Stronaniedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki(...)czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę
Passions hobbies lifeSos pomidorowy z aromatycznymi pieczarkami, cebulą, czosnkiem i czarnymi oliwkami. Idealny dodatek do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco z parmezanem i natką. Jeśli chcecie dodać nieco ostrości dodajcie posiekaną papryczkę chili. Posiekana w kostkę cukinia lub bakłażan też będą świetnym dodatkiem do sosu. Będzie pysznie!Zdarza się, że do sosu wsypuję 2 łyżki kukurydzy konserwowej
Zasmakuj KuchniKarkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa). "Składanie" zapiekanki: - podsmażone mięso, - pieczarki wraz z cebulą - ogórki kiszone i sos pomidorowy
Ugotowaćdrożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego oregano łyżka oliwy Dodatki 5 mini cukinii 4 łyżki sosu pomidorowego pół cebuli opakowanie mozzarelli mini w zalewie łyżeczka suszonego oregano sól Drożdże rozpuścić w 100 ml wody. Dodać cukier. Wymieszać. Powierzchnię posypać szczyptą mąki. Odstawić do rozmnożenia drożdży. Mąkę(...)ciasto w koło o grubości do 1 cm (warto zrobić wyższy rant dookoła placka) na blacie posypanym mąką lub papierze do pieczenia. Ciasto przełożyć na kamień lub blachę. Posmarować sosem pomidorowym i posypać suszonym oregano. Na sosie rozrzucić cebulę i kulki mozzarelli. Rozłożyć promieniście połówki cukinii. Cukinie posypać solą i oregano. Pizzę piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodzieryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 3 suszone pomidory 1/2 cukinii 1/2 chili sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk(...)zależności jaką ostrość chcę uzyskać. Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję cukinię i suszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek
Zasmakuj Kuchnizrobić z pomidorami, a szkoda by się zmarnowały na krzakach, to zachęcam do włożenia ich do słoików. Można je włożyć w całości (przepis wkrótce) lub zrobić z nich stuprocentowy sos pomidorowy. Warto przy tym zwrócić uwagę na odmianę pomidorów, o czym można przeczytać na dole postu. Niektórzy nazywają taki sos z włoska passatą , choć z tym włoskim wyrobem(...)włożyć ściereczkę kuchenną; wstawić do garnka słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek; doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 12 - 15 minut. Na sosy pomidorowe najlepsze są odmiany mięsiste, z małą ilością soku i często małą ilością nasion. Z moich kilkudziesięcioletnich doświadczeń z pomidorami mogę szczerze polecić odmiany typu: San Marzano - włoska odmiana podłużnego
Weekendy w domu i ogrodziezatem wykorzystać je w całości i upiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół(...)ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzie