sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:77/794)

Żeberka w sosie pomidorowym 144

Żeberka w sosie pomidorowym Pomyślałam sobie dzisiaj, w ten chłodny poranek, że przydałoby się zjeść coś konkretnego na obiad, nie tracąc dużo czasu na jego przygotowanie. Jeszcze lepiej , żeby był to obiad dwudaniowy. Wybór padł na żeberka w sosie pomidorowym, które podam razem z surówką a do sosu ugotuję makaron i będzie jako pierwsze danie. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało(...)celu wykorzystuję szybkowar, w którym gotuję żeberka przez 15 minut. Szybko prawda ? Do ugotowanych żeberek dodać cały przecier pomidorowy, uzupełnić sól i gotować przez następne 15 minut (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty. SMACZNEGO

zielonacukinka
Pyszny kurczak w sosie, na obiad 104

przygotowuje się bardzo prosto. Kilka składników i już jest ! Pyszny kurczak w sosie 1 cały kurczak ( każde jego części będą dobre ) 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili 3/4 szklanki wina białego wytrawnego 2 kawałki selera naciowego 1 litr wody 2 nieduże cebule 1 litr sosu pomidorowego pieprz, sól do smaku świeży tymianek, świeży rozmaryn Oliwa + 3 łyżki masła(...)kostkę cebulę i selera naciowego i wino oraz zioła. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Jeśli potrzeba dolewamy wody, tak aby zrobił nam się sos. Po chwili dolewamy sos pomidorowy i całość podgrzewamy aż sos się zagotuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.   Pyszny kurczak w sosie, na obiad

Kuchnia na wzgórzu
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 141

mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie oczarowani, tak jak my :-) Sposób na gotowanie fasoli zapożyczyłam z bloga Olgi Smile ->   klik(...)passatą pomidorową, która jest zbyt gęsta, więc trzeba całość rozrzedzić około szklanką wody, bywa że wody trzeba dolać więcej. Czasem też dodaję marchew pokrojoną w kostkę, która łagodzi kwaśność sosu pomidorowego. Dodajemy szczyptę cukru, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu.  4. Dodajemy bardzo dużo majeranku, około 2 łyżki sosu sojowego, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku

Kawa z mlekiem
PULPECIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem spaghetti 197

Pulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku(...)Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania i zalewamy sosem.  Zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Na talerzach rozkładamy makaron spaghetti, nakładamy porcję pulpecików z sosem pomidorowym, całość posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z sałatą, lub rukolą skropioną sokiem z cytryny i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Makaron z kalafiorem w sosie pomidorowym (Pasta con ragù di cavolfiore) 96

szybko i bezproblemowo przygotować. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na makaron z kalafiorem w aromatycznym sosie pomidorowym. Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu  500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2  ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz(...)łyżeczki przecieru pomidorowego i kilka listków bazylii . Sos doprawiamy sol ą  i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.  W międzyczasie r óżyczki kalafiora gotujemy na parze a makaron we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany na parze kalafior

La grande e la piccola cuoca
Toskański makaron z sosem pomidorowym 125

kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański(...)taka genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Toskański makaron z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Patchwork

Patchwork
Naleśniki po meksykańsku 149

meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy   Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności(...)naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi. Gotowe naleśniki możemy polać zrobionym sosem pomidorowym. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Spaghetti z sosem pomidorowym 99

Makaron spaghetti z gęstym sosem pomidorowym  Dzisiaj prosty obiad ale kto z nas nie uwielbia spaghetti?  Sos pomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :)  Przepis  Składniki   makaron spaghetti  2 puszki po 400 gram pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano 50 g startego(...)parmezanu lub żółtego sera  Wykonanie 1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając czekamy aż sos zacznie gęstnieć. ( W zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać tyle musimy czekać - u mnie trwało to 20 min)   Gdy sos zgęstnieje zostanie go około 500 ml.  2.  2 ząbki czosnku siekamy

Mój pomysł na
Tarta pomidorowa z klopsikami 176

mąki 1 jajko 15 dkg masła 1/3 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Nadzienie: 10 dkg sera (dowolny żółty ser) 2 jajka 150 ml śmietany 18% 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego(...)łączyć wyjąć z miksera i zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Nadzienie: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać do nich ser, śmietanę, sos pomidorowy, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać. Po upływie godziny ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem naczynie do pieczenia. Na wierzch ciasta połozyć papier a następnie wysypać groch

mecooks
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 226

szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15  dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera(...)odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą

Wanilia i Kardamon
Sos Boloński - Bolognese 145

Składniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Sos Boloński - Bolognese -  Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy(...)wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego  dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Moje posty

Słodka Strona
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 182

niedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki(...)czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę

Passions hobbies life
Sos pomidorowy z pieczarkami 107

Sos pomidorowy z aromatycznymi pieczarkami, cebulą, czosnkiem i czarnymi oliwkami. Idealny dodatek do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco z parmezanem i natką. Jeśli chcecie dodać nieco ostrości dodajcie posiekaną papryczkę chili. Posiekana w kostkę cukinia lub bakłażan też będą świetnym dodatkiem do sosu. Będzie pysznie!Zdarza się, że do sosu wsypuję 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Zasmakuj Kuchni
Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 198

Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa). "Składanie" zapiekanki: - podsmażone mięso, - pieczarki wraz z cebulą - ogórki kiszone i sos pomidorowy

Ugotować
Pizza z mini cukiniami i "Syn" 136

drożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego oregano łyżka oliwy Dodatki 5 mini cukinii 4 łyżki sosu pomidorowego pół cebuli opakowanie mozzarelli mini w zalewie łyżeczka suszonego oregano sól Drożdże rozpuścić w 100 ml wody. Dodać cukier. Wymieszać. Powierzchnię posypać szczyptą mąki. Odstawić do rozmnożenia drożdży. Mąkę(...)ciasto w koło o grubości do 1 cm (warto zrobić wyższy rant dookoła placka) na blacie posypanym mąką lub papierze do pieczenia. Ciasto przełożyć na kamień lub blachę. Posmarować sosem pomidorowym i posypać suszonym oregano. Na sosie rozrzucić cebulę i kulki mozzarelli. Rozłożyć promieniście połówki cukinii. Cukinie posypać solą i oregano. Pizzę piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym

Weekendy w domu i ogrodzie