SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE) 1 kg maślaków 23 łyżki śmietany 18% 1 cebula masło natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: chili, sos pomidorowy, liść laurowy INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się(...)SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE) 1 kg maślaków 23 łyżki śmietany 18% 1 cebula masło natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: chili, sos pomidorowy, liść laurowy Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się
A to pestkajest to najzdrowsze dania świata i nawet wolę nie liczyć ile ma kalorii. Ale nie serwujemy sobie takich smakołyków na co dzień. Naleśniki nadziane farszem z soczewicą, zapieczone w sosie pomidorowym z ciągnącą się mozzarellą to danie bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wspaniale. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jeśli nie podajemy dania najmłodszym, warto przygotować(...)farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju (użyłam oleju rzepakowego z bazylią) 3 łyżki ketchupu opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku sos pomidorowy: szklanka przecieru pomidorowego pół pęczka natki pietruszki spora szczypta soli i pieprzu szczypta cukru trzcinowego ząbek czosnku dodatkowo: kulka mozzarelli łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na naleśniki miksujemy
Mienta blogpizzę w wersji zmodyfikowanej dla mnie. Jest naprawdę pycha :) Dużo białka, rozpuszczalnej frakcji błonnika z warzyw, bogactwo minerałów i witamin, a dzięki odpowiedniej dawce pieprzu, kurkumy i dodaniu domowego sosu pomidorowego ma genialny aromat :) Ponadto pieprz też trawienie - ze względu na zawartość kapsaicyny pobudza wydzielanie soków żołądkowych, natomiast kurkuma działa przeciwzapalnie i wspomagająco przy chorobach jelit. Przygotowanie jak zwykle(...)cukinia 2 średnie marchewki 4-5 białek (mogą być też całe jajka, jeśli są tolerowane) 2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól Na wierzch: ser owczy, dziki łosoś, brokuł, papryka, domowy sos pomidorowy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Białka rozkłócić, dodać przyprawy i warzywa, całość wymieszać Rozgrzać patelnię, wylać połowę masy, smażyć z jednej strony
pyszne zdrowościszklanki mąki 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Ser żółty + dodatki wedle uznania Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce (ja kupuję takie ) pół łyżeczki soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Mąkę dokładnie mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy(...)będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią, całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka z pomidorami i bazylią(...)papryki 1/2 czerwonej papryki 1 młoda cukinia 50 g sera cheddar zioła włoskie do smaku czubrica zielona do smaku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo zmielony do smaku Sos pomidorowy: 500 g pomidorów w puszce bez skórki 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku świeże oregano Sposób przygotowania Makaron lasagne gotować około
Wanilia i Kardamonmożemy otrzymać 2 pizze o średnicy około 35 cm, 3 pizze o średnicy 30 cm lub 4 pizze o średnicy około 25 cm. Lub po porostu 6 kształtnych calzone. SOS POMIDOROWY DO CALZONE / PIZZY 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy garść świeżych liści oregano 0,5 łyżeczki cukru sól do smaku Pomidory razem z zalewą przerzucamy(...)przeciskamy przez praskę. I gotujemy wszystko minimum 30 minut, aż zalewa z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy. CALZONE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ciasto na pizzę sos pomidorowy 500 g liści młodego szpinaku (baby) 300 g sera ricotta garść zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę
Marder&Marder Manufacturepowstał jako uzupełnienie koft z kapusty pekińskie j, ale jest tak dobry, że spokojnie można do dodawać do makaronu, gołąbków, ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości passaty(...)cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę. Gotowe! Smacznego! Artykuł Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSkładniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oregano 3 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 250g świeżego ananasa 200g krewetek tygrysich(...)uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki wkładając słupki sera, okryć ciastem tak aby zakryć całkowicie ser. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidorki, koncentrat, oregano i całość smażyć na małym ogniu do momentu aż pomidorki się rozpadną. Po tym czasie całość
Szalona Kuchnia Ewelinysię mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej(...)soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia cebuli z czosnkiem + olej do smażenia kotlecików Sos pomidorowy: bulion warzywny (ja miałam rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki
MojaQchnia.plGOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym. Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około(...)pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku do obkładania gołąbków gałązki pietruszki sos pomidorowy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Zdejmujemy liście z włoskiej kapusty, parzymy chwilę w gorącej wodzie. Krok 2. Wszystkie składniki farszu mieszamy, kładziemy porcję farszu na każdy liść, zawijamy. Krok 3. Naczynie
Moja Książka Kucharskadrożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania papieru do pieczenia 250-300 ml letniej wody papier do pieczenia SOS POMIDOROWY 250 g przecieru pomidorowego ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki DODATKI żółty ser/mozzarella salami cebula papryka oliwki kapary Przepis 1 SUCHE DROŻDŻE: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy(...)Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki na pizzę oraz robimy sos pomidorowy: przecier łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz ziołami. 5 Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je nożem na dwie części, z każdej będziemy formować pizzę. Część ciasta rozciągamy w powietrzu
Kuchnia BazyliiGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2-3 szklanki bulionu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty 1/2 serka naturalnego Arla Apetina 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz Dodatkowo
Oryginalny smakłatwa do wykonania, jednak dość czasochłonna. Najważniejsze jest ciasto. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę najlepiej piec na kamieniu w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 0) 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki(...)oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego z kartonika szczypta soli 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego wraz
BullioDziś przedstawiam propozycję na fajne koreczki z klopsikami i makaronem w kształcie kokardek od Lubelli podane z bazylią i ulubionym sosem pomidorowym do maczania. Łatwe, szybkie i przyjemne, a podane na ciepło nasycą naszych gości, czy to na imprezie sylwestrowej, czy karnawałowej. Polecam! Scroll down for recipe in English Koreczki z klopsikami i makaronem (45 koreczków) Składniki: 45 sztuk kokardek(...)bardzo drobno posiekanej 1/2 szklanki bułki tartej 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę 1 jajko sól i pieprz 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu Przygotowanie: W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż
karmelowypół żółtej papryki 1 mała cebula łyżka oleju pół szklanki tartego, wyraźnego w smaku sera – użyłam Cheddara kulka mozarelli sól i pieprz do smaku 50ml czerwonego wina1 Na sos pomidorowy: 2 duże, dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowujemy zaczyn na ciasto – do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy do nich mleko(...)równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć 4 milimetry grubości. Na połowę każdego placka wykładamy po łyżce sosu pomidorowego, na to porcję farszu – dzielimy farsz na 6 równych części. Na farsz sypiemy porcję sera tartego oraz rozrywamy kawałek mozarelli – ją też tniemy na 6 równych kawałków
Smaczna Strona