sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:67/794)

Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 138

Panierowane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku, na koniec zapiekane z serem i sosem pomidorowym. Danie barzo proste, a niesamowicie smaczne. I wykwintne. Jeśli macie dość panierowanych, nudnych kotletów, zróbcie indyka parmigiana. Czas: Godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Kotlet panierowany inaczej Kotlety z indyka są pieczone w piekarniku, a na koniec zapiekane pod warstwą mozzarelli i parmezanu(...)towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu

Niedzielny kucharz
Conchiglie z łososiem 139

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
KREWETKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 99

Krewetki z fasolą w sosie pomidorowym to wyśmienita potrawa kuchni greckiej. Może być serwowana na obiad lub kolację. Ten kto lubi owoce morza będzie zachwycony tym przepisem. KREWETKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM.  SKŁADNIKI : fasola biała cannellini (400 g) krewetki średniej wielkości  (1 kg.) pomidory krojone z puszki (400 g) oliwa z oliwek (4 łyżki) papryka czerwona(...)pokrojonego, dodajemy liść laurowy, pomidory z puszki i ciągle mieszając dusimy na średnim ogniu aż część wody odparuje. Następnie dodajemy fasolę, bulion, natkę pietruszki i gotujemy 5 min. aż sos pomidorowy się zawiąże. Dodajemy wcześniej usmażone krewetki z chilli i gotujemy jeszcze 1- 2 minutki. Solimy i pieprzymy wg. uznania. 5.) Danie podajemy skropione oliwą z oliwek i ze świeżym

Rita creative
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 98

jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Czytaj dalej Zupa chińska „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Uwielbiamy chińskie zupy(...)proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności. Czytaj dalej Zuccini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Danie

Niedzielny kucharz
Prosty sposób na gołąbki 161

tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę.  Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu.  Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze(...)liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakis czas sosem zeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy

prawdziwe jedzenie
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 353

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą(...)ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka ziół prowansalskich2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty1 duża garść szpinaku, posiekanego½ szklanki startej mozzarelli¼ szklanki startego na tarce parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso

karmelowy
Mintaj pieczony w pomidorach 207

wymaga dużego nakładu pracy, nie jest czasochłonny i nie zawiera wyszukanych składników. Zapewniem Was, że ryba przygotowana w ten sposób smakuje dużo lepiej niż wygląda ;) Składniki na 2 porcje: sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych(...)ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz

Zawsze głodna!
Pizza na spodzie z kalafiora 187

bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type(...)typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior

Poezja smaku
RAW roladki z cukinii i awokado w sosie pomidorowym 180

skórkę z cytryny oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładką zieloną pastę. Następnie przełóż ją do miski, dodaj posiekane warzywa i dokładnie wymieszaj. Farsz gotowy. Aby przygotować sos pomidorowy, pomidory, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pozostałą ich część wrzuć do blendera, dodaj olej oraz przyprawy i zmiksuj na gładki sos. Teraz kolej na formowanie całej potrawy(...)dnie talerza rozsmaruj hojną ilość sosu pomidorowego. Aby przygotować roladkę, sięgnij po 2 plastry cukinii i ułóż je wzdłuż tak, aby brzegi zachodziły na siebie. Nałóż łyżkę farszu z awokado i zwiń. Podobnie postępuj z pozostałymi roladkami. Ułóż je na pomidorowym sosie, polej jeszcze kilkoma kroplami oleju i udekoruj pestkami dyni. Podawaj od razu. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Bakłażan w cieście 153

jadalnego, ale od czasu do czasu raczyła takim oto frykasem. Nie jestem pewna, co do ówczesnego wyglądu i składu tego dania, ale na pewno były bakłażany w cieście i sos pomidorowy, a czy w środku czy na wierzchu to, już doprawdy, nie czas na wymaganie ode mnie aż takiej pamięci :)Składniki:1 bakłażan pokrojony na plasterki grubości(...)kanapkę" po środku wkładając żółty ser (grubość ok.3mm): bakłażan - ser - bakłażan. Tak ułożone maczamy w cieście i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy po obu stronach.Podajemy polane obficie sosem pomidorowym

W kuchni wieczorem
Pizza z rukolą,pomidorkami i prosciutto 171

semoliny (mąki z pszenicy durum) lub mąka chlebowa 125 ml wody 1 niepełna łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżych drożdży lub szczypta suszonych 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki sos pomidorowy (przepis poniżej) 200 g mozzarelli 16 pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli ser parmezan lub pecorino romano (ewentualnie grana padano) Do misy miksera przesiać mąkę, wymieszać z solą. Drożdże wymieszać(...)pieczeniem. Jeżeli pieczemy na blasze, powinna być ona również dobrze rozgrzana. Gdy ciasto odpocznie uformować je w placki rozciągając i równocześnie obracając, aby miało mniej więcej jednakową grubość. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć ser. Przygotowaną pizzę przełożyć na blachę na dolnym poziomie piekarnika. Piec ok. 5-7 minut (w temp.250-260C ciut dłużej, ale w sumie nie więcej niż 10 minut

Pełny talerz
krewetkowe saganaki 129

zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.Wspomagałam się przepisem z tej strony.*Saganaki  to nazwa małej, dosyć głębokiej  patelenki, z dwoma uszkami(...)krewetki wyjąć, a  na  patelnię   wlać  ouzo by odzyskać wszystkie smaki. Teraz można  oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić krewetki na patelnię.Wlać sos pomidorowy   i delikatnie wymieszać z krewetkami . Posypać  pokrojonym  w kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze

Stare Gary
Sałatka z grillowanym kurczakiem 164

Sałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, awokado, serem mozzarella i pomidorowym sosem winegret to idealna propozycja na weekendowego grilla. Lekka, sycąca i smaczna. Dwadzieścia minut i jest gotowa do podania. Sałatka z grillowanym kurczakiem: Składniki Ilość porcji: 4 Pierś z kurczaka – 400 g Sałata lodowa – 150 g Pomidorki koktajlowe – 200 g Ser mozzarella(...)100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki cayenne Pieprz i sól Pomidorowy sos winegret: Pomidorki koktajlowe – 50 g 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Świeża bazylia Pieprz i sól   Przygotowanie

ale Pysznie
Pizza Margherita 273

mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać(...)miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Sos pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem i bazylią. Mozzarellę pokroić w plasterki albo porwać na kawałki. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich obsypać mąką, przełożyć na natłuszczoną oliwą blachę i delikatnie

Pasja Smaku
Naleśnikowe rollsy z mięsem 155

przecież połączę jedno z drugim, to nie dość, że będzie więcej farszu to i smarować będzie lepiej. I tak zrobiłam! By nie były zbyt mdłe i suche, podlałam sosem pomidorowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodatkowo podać je z filiżanką czerwonego barszczu.  Co ważne- porcja z tego przepisu jest naprawdę spora! Śmiało możecie przygotować rollsy na przyjęcie(...)mała pietruszka 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Mały pęczek pietruszki Przyprawy: Sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego Sos pomidorowy: 2 łyżki oleju 1 słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego Pudliszki ½ szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy 100g drobno startego sera

Kuchnia w czekoladzie