ciepłe dni zaczynają już pachnieć liśćmi, pierwszym dymem z kominów i mokrą ziemią. Na blogowy stół stawiam zatem naczynko pełne ciepłych, aromatycznych i jeszcze lekko wakacyjnych roladek bakłażanowych w sosie pomidorowym :) Bakłażany, suszone pomidory, parmezan i powalająca zapachem bazylia to przecież goście z włoskich stron! Chili lekko rozgrzeje podniebienia i otuli brzuchy, kurczak zawinięty w bakłażanowe plastry doda daniu treściwości(...)zioła, parmezan i pyszny sos pomidorowy rozkręcą całość do końca. Dzięki kilku składnikom możecie w prosty sposób wyczarować ciepłe danie z włoskim powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano
Kuchnia w Słońcu Skąpanalekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (plastry) schabu 1 większa cukinia(...)pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 4-5 suszonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oregano Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml bulionu warzywnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier Schab oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki obrać, pokroić na większe kawałki
My simple kitchenrurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich ) 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula duża 2 sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera wykonanie : Makaron ugotować(...)dodać cebulę , zioła prowansalskie i paprykę. chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku solą pieprzem . Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną. W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego Sos pomidorowo - serowy Zapiekać w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilibardziej jest w podświadomości niż żołądku, bo do lodówki zaraz nie biegnie. A więc zaczynam serię dań bezmięsnych wegańskimi medalionami z Amarantusa, soczewicy i słonecznika podanych w sosie pomidorowym. Dla mnie BOMBA! Witaminowo energetyczna oraz smakowa :) Co prawda trochę czaso i pracochłonne ale zdrowe i bardzo smaczne. Amarantus z powodzeniem można zastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy(...)smak. W wersji wegetariańskiej można dodać jajko, wtedy będą się lepiej trzymały przy smażeniu. Wegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka tarta Sos: 2 puszki pomidorów 1 ząbek czosnku
W kuchennej krainielikopenu. Składniki na ok 3 porcje Czas przygotowania: 25 min ok 1.5 kg cukinii 1 jajko ok 4 łyżki mąki dyniowej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy ok 2 kg pomidorów 1 cebula ok 3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) natka pietruszki 3 łyżki oliwy(...)oliwek Przygotowanie: 1. Sos pomidorowy - pomidory kroimy w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w szerokim rondlu na oliwie z oliwek, kiedy się zeszkli dorzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem i gotujemy na dużym ogniu ok 20 min, sos powinien zgęstnieć, a pomidory się rozpaść, jeśli pomidory nie były wystarczająco słodkie można dodać ok 1 łyżki miodu
Słodki KompromisFasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku T en przepis szczerze polecam miłośnikom fasolki oraz wyrazistych w smaku, pikantnych dań. Całe mnóstwo smaku, do tego niebanalnie i zdrowo. Całość szybko się przygotowuje, można przyrządzić z wyprzedzeniem- odgrzać lub podać na zimno. Zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 0,5 kg fasolki szparagowej 3 kromki(...)sosie. W tym samym czasie zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzucić fasolkę i gotować kilka minut aż będzie miękka, ale wciąż al dente. Odcedzić. Sos pomidorowy doprawić ziołami, solą, papryczką chili, cukrem i pieprzem. Powinien być wyraźnie czosnkowy i pikantny. Fasolkę przełożyć do sosu i przemieszać, aż pokryje się pomidorami. Wyłożyć na talerz
olalacookingZnudziło Wam się spaghetti z sosem pomidorowym? A może spaghetti nigdy Wam się nie nudzi i macie na nie ochotę w każdej postaci? W obu przypadkach ten wpis jest dla Was. Poznajcie pięć niecodziennych przepisów spaghetii: od scylijskiego z kalafiorem i rodzynkami, przez miętowo-bazyliowe, aż po spaghetii z ziemniakami. 5 niecodziennych przepisów na spaghetti Spaghetti to zdrobnienie włoskiego słowa(...)ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto i mozzarellą Super prosty przepis na aromatyczne i orzeźwiające spaghetti. Bazyliowo-miętowe pesto pięknie
Niedzielny kucharzsobą do pracy, szkoły. Dodatki? To już jest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody(...)pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy z mięsem mielonym * pieczarki drobno pokrojone i podsmażone na oliwie z oliwek * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać by płyn był letni (nie gorący!!!). W misce wymieszać drożdże z cukrem, zalać połową płynu, wymieszać. Zasypać to łyżka
Zrób to smacznieciepłe – bo wychodząc o 17 na tą jesienną zimną pogodę .. zamarzam .. I tak otworzyłam szafkę zawierającą różne produkty spożywcze nagromadzone i wzrok mój padł na czerwoną soczewicę .. sos pomidorowy .. i padło zupa pomidorowa ale taka na ostro z soczewicą, trzy minuty .. no dobra 15 i zupa wylądowała w pojemniku. Szybka zupa z soczewicą ( 2 porcje(...)szklanki czerwonej soczewicy 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku z Lidla ) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu dwie szczypty chili 250 ml wody Do małego garnuszka nalej wody wsyp soczewicę, przykryj pokrywką i zagotuj. Do garnka wlej olej dodaj obrany i pokrojony
Kuchnia na wzgórzuMakaron z chorizo w sosie pomidorowym to sycące, pikantne i niezwykle smaczne danie, które z pewnością zadowoli podniebienie niejednego smakosza ostrych potrw. Dodatek pikantnego hiszpańskiego chorizo dodaje potrawie wyrazistości i smaku. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest proste a zarazem wykwintne. składniki na 3 porcje 300 g makaronu penne(...)pomidorowy, wszystko razem łączymy doprawiamy do smaku suszonym oregano, odrobiną cukru, solą oraz czarnym pieprzem i dusimy na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniaznacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Świetnie się komponuje z dowolnymi dodatkami. U mnie przede wszystkim królują warzywa oraz ekspresowy sos pomidorowy, którego na pizzy oczywiście nie może zabraknąć. Z pomocą przyszła tutaj Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów , którą w mig można było go przyprawić. Pizza z batata jest bardzo(...)puree z batata (z sporego 1 batata) 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej 1 łyżeczka Vegety Natur do ziemniaków z ziołami 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 150 ml passaty 1 łyżeczka Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodatki: ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ cukinii garść czarnych oliwek garść rukoli garść pomidorków koktajlowych chlust oliwy
Food Squareklasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski(...)czerwona -1papryka igołomska -czosnek -sół, oliwa z oliwek, listki bazylii Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie, przykryj i duś do miękkości, następnie przetrzyj przez sito. I sos pomidorowy gotowy! Dopraw pieprzem, cukrem jak wolisz, dolej oliwy , włóż kilka świeżych listków bazylii. Ugotuj fusilii al dente, polej sosem, posyp parmezanem,udekoruj bazylią i posyp sobie Euforią- prażonymi ziarnami
Z Kuchni Do Kuchnibyła przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna. Podaję przepis na moją tradycyjną 700 g bakłażana 250 g gotowego sosu pomidorowego 250 g sera mozzarella 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano sól i pieprz do smaku mąka oliwa z oliwek extravergine świeża bazylia opcjonalnie gotowany bób Pokrój bakłażana(...)mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz. Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią, mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I czynność powtarzałam do chwili, kiedy
Z Kuchni Do KuchniSałatki bardzo lubię i sporo ich na blogu a dziś powstała kolejna. Wykorzystałam rybkę z puszki a dokładnie filety śledzia w sosie pomidorowym. Do rybki dodałam ryż i jajka. Miałam jeszcze coś dodać ale po wymieszaniu składników stwierdziłam, że nic więcej nie trzeba bo świetnie smakuje a do tego przypomina mi w smaku paprykarz, stąd też ta nazwa.składniki(...)puszki filetów ze śledzia w sosie pomidorowym Graal1 woreczek ugotowanego ryżu , dałam mieszankę parabolicznego z dzikim3 jajka ugotowane na twardo3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki majonezuDo miski przełożyć rybkę z puszki razem z sosem pomidorowym. Kawałki śledzia rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowany ryż, jajka pokrojone w drobna kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.Sałatka
Monia miesza i gotuje