sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:102/794)

Pomidorowa z selerem naciowym 115

pomidorowej nikogo zbytnio namawiać nie trzeba. Jadana nie tylko w poniedziałki, podbiła serca naszych krajan. Tym razem zrobiliśmy w wersji „włoskiej”, z ziłami toskańskimi, selerem naciowym i sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i świeżą bazylię. Składniki 4 łodygi selera naciowego 2 młode marchewki 2 łyżki oliwy 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla

R'n'G Kitchen
Penne z groszkiem ,marchewką ,kukurydzą i sosem balsamicznym na szybko 112

kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne  Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino Romano glassa z octem balsamicznym z Modeny sól i pieprz do smaku Zagotuj wodę. Kiedy się zagotuje wrzuć penne i gotuj jak nakazuje producent na opakowaniu. Międzyczasie(...)piórka. A po jakimś czasie dołóż warzyw odsączonych z zalewy. Podsmażaj delikatnie. Dosmacz przyprawą bez chemii, jest genialna, aromatyczna i nadaje się do wszystkiego. Pod koniec duszenia dodaj sosu pomidorowego,najlepiej robionego w domu. Wrzuć penne na patelnię z sosem i wymieszaj. Rozłóż na talerze. Przed podaniem dosmacz glassą i serem pecorino. Szybko i naturalnie pysznie! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sos boloński 157

Dzieci mogły by jeść go na okrągło, w sumie szczerze powiem, że nie wiem, co pomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, posypany serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem(...)grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać zioła, passatę pomidorową i 1/4 łyżeczki cukru. Cukier niesamowicie podkreśla smak pomidorów. Wszystko chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Pizza z serem i pieczarkami 75

wałka na kształt koła. Oczywiście jak ktoś potrafi , może to prawidłowo zrobić ręcznie :) Piekarnik  nagrzać do  temperatury 160℃. Blachę posmarować oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez około 15-20 minut, aż spód będzie upieczony, ale nie spalony. Wyjąć pizzę z piekarnika(...)podawać z pozostałym sosem pomidorowym. . Smacznego

Gosia gotuje
ZAPIEKANKA Z CUKINII 187

przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i w moim przypadku dużą ilością oregano W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy warstwę ziemniaków, nakładamy na nią nasz sos pomidorowy i warstwę cukinii, którą lekko oprószamy solą, po czym smarujemy ją sosem pomidorowym i dajemy plasterki cebuli. Tak układamy po kolei warstwy warzyw, aż do brzegów naszego naczynia. Całość

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Poniedziałek: Bakłażan pod parmezanem – 3 składniki 153

minut. 4 osoby będą się delektować za 15 zł. Poziom trudności: bardzo łatwe Czas: 20-25 minut Trudno uwierzyć, że podpieczony na patelni parmezan zapieczony z prostym sosem pomidorowym i parmezanem można podać jako wykwintną przystawkę, albo wykorzystać jako sycący lunch do pracy. A tak właśnie jest tym daniem. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale(...)się zmieści. Smaż dotąd, aż bakłażan ładnie się zarumieni. Wtedy przewróć na drugą stronę. Kontynuuj, aż cały bakłażan będzie obsmażony. Krok 3 Do naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie. Ułóż na nim warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem. Połóż drugą warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy

Niedzielny kucharz
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 61

sposób podania. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej w stylu gniocchi. Pierogi leniwe podaliśmy z sosem marinara, czyli dość długo duszonym sosem pomidorowym. Lekko kwaskowe kluseczki rewelacyjnie smakują z równie kwaskowym sosem. Pierogi leniwe a la gniocchi świetnie smakują też z pesto wszelkiego rodzaju, albo, jak klasyczne gniocchi, przysmażone(...)kluseczki. Krok 3 Zagotuj w garnku sporą ilość wody. Gotuj kluski partiami. Krótko – 40-60 sekund od wypłynięcia na powierzchnię wystarczy. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj podsmażone na maśle, z sosem pomidorowym lub dowolnym pesto. Artykuł Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekane tortille faszerowane fasolką i szpinakiem 139

czym dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. 2. Następnie dodajemy mrożoną fasolkę i marchewkę. Całość podsmażamy ok. 15 min, aż warzywa zmiękną. 3. W tym momencie przygotowujemy sos pomidorowy blendując pomidory z puszki i doprawiając pozostałymi składnikami. Sosu nie trzeba podgrzewać! 4. Do usmażonych warzyw dodajemy rozdrobniony ser ricotta, następnie wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy. 5. Tak przygotowany(...)farsz przekładamy na placki tortilli, które zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. 6. Tortille polewamy z wierzchu przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar. 7. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, aż rozpuści się ser. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 147

wybór makaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego  1 mniejsza(...)przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Klasyczny Boeuf Stroganow 83

nazwami Strogonow, Stroganov czy Stroganoff można jest spotkać w USA, Chinach, Japonii czy Iranie. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Klasyczna wersja polska tego dania wybiera sos pomidorowy i dodaje ogórek kiszony - spróbujcie sami

Milion Smaków
gołąbki z gotowanych ziemniaków 678

liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków  -                                               SKŁADNIKI: 1/2 litra(...)Następnie wlać wcześniej rozmieszany koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, a sos stał się jednolity i dość gęsty. Sos doprawić do smaku solą , pieprzem oraz bazylią. Sos pomidorowy podawać do gołąbków. Smacznego

w mojej kuchni
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 136

Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeszcze surowe mięsko

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka gryczana 135

było zaskoczenie! A Wy - zaskoczeni? Składniki: 200g kaszy gryczanej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 pomidory 1 papryczka chili 1 szkl. sosu pomidorowego (250ml) 250g sera wegańskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę plus papryczkę(...)pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy, a 1/3 zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy kaszę, na wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą sera

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ziemniaczane kluski w sosie pomidorowym 176

Pyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi, co nie co pozmieniałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 500 g passaty pomidorowej (mały kartonik) 1 płaska łyżeczka suszonego(...)parmezan do posypania kilka listków bazylii do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania sosu: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek, suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, przesmażamy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dusimy około 10-15 minut. Dodajemy posiekane listki bazylii, zdejmujemy z ognia i utrzymujemy

My Culinary Art
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 149

soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy(...)mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii

Kuchenne Wariacje