poszukiwaniu inspiracji. Jednak myślę, że właśnie takie sytuacje są najfajniejsze i pokazują, że czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Sos pomidorowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 200 ml pasty pomidorowej ½ łyżeczki suszonej papryki suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka(...)cukinia 200 g mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 18 makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia
Food Squaresmarujemy delikatnie margaryną. Układamy warstwę suchego makaronu (nie gotujemy go wcześniej), na makaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka warstwa szpinaku, na szpinak pokruszony ser feta, wszystko skropić sosem pomidorowym (3-4 łyżki) i kolejna warstwa makaronu, dyni, szpinaku i fety oraz sosu pomidorowego. Po ostatniej warstwie nie przykrywamy makaronem, na górze ma pozostać farsz, który oprócz sera oprószamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/małych papryk zielonych 50 dag.miesa mielonego z indyka 2 cebule czerwone 1 białko 2 ząbki duże czosnku sól,pieprz,majeranek,bazylia,natka pietruszki, 1 łyżka startego żółtego sera light Sos Pomidorowy : ****************************** 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobiną wody do jej rozrobienia 1 szkl.rosołu sól, cukier ,sok z cytryny ************************************ 1 . Przygotować sos - zagotować(...)oliwie z oliwek cebulą, wsypać natkę pietruszki drobno posiekaną. 4 .Wszystko dokładnie wymieszać . 5 .Wydrążone papryki posolić ,napełnić nadzieniem , posypać odrobiną wierzch serem ,ułożyć ciasno w rondlu ,zalać sosem pomidorowym ( dom3/4 jej wysokości ), przykryć papryki odciętymi denkami . 6 . Całość gotować na małym ogniu do miękkości .W razie potrzeby dorobić sosu i dolać , gdy sos zgestnieje można dolać wody.Na koniec papryki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistartego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku 150 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sos śmietanowy: 300 g śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 200 g startego sera 1/2 łyżeczka soli(...)pokrojone warzywa szklimy na niedużej ilości oleju przez ok. 5 min. Po tym dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 min, aż mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody. Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej
Kuchnia Łukaszamakaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej(...)patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i oregano. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje i sos się zagęści. Przygotowany makaron wyłożyć
Bulliomakaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej(...)patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i oregano. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje i sos się zagęści. Przygotowany makaron wyłożyć
Bulliomałą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku 4 jajka kolendra do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż(...)średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie. Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia
karmelowyktóra mimo dość dużej kaloryczność w porównaniu do fasoli charakteryzuje się sporym udziałem białka (34,4g/100g). Składniki (na około 3 porcje): 3 szklanki ugotowanych ziaren soi 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy w słoiczku z marketu NETTO) 4 kabanosy drobiowe domowej roboty sól, pieprz, sporo majeranku wg. smaku około 0,5-1 szklanka wody Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na grubsze plastry(...)teflonowej patelni,aż się zbrązowią dodajemy soję, mieszamy i podsmażamy kilka minut koncentrat mieszamy z wodą i wylewamy na patelnię dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos pomidorowy zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem najlepiej smakuje na następny dzień kiedy sos pomidorowy przegryzie soję ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćByła dość cienka ale nie taka, żeby nie można było jej jeszcze cieńszej zrobić. Jasne, salami jest tłuste, ale sama mozarella także. Więc trochę się rozczarowałem, bo oczekiwałem aromatycznego sosu pomidorowego, który niestety został przygaszony zbyt dużą ilością sera, przez co góra placka trochę popłynęła. Kolej na ravioli con carne (nadzienie mięsne, pomidorki cherry, cebula, marchew, szczypior(...)pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady, bez wyraźnego smaku. Druga pasta - granchi di fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski
Right Behind The Kitchennich, które już lada moment przestaną być dostępne, czyli bakłażana oraz cukinię. Do tego postanowiłam dołożyć świeżego pomidora i aby ożywić całość złocistą, słodką kukurydzę. Dno naczynia posmarowałam sosem pomidorowym, który w połączeniu w rozpływającym się serem mozzarella stworzył super sos, którym polałam kawałki zapiekanki. Spróbujcie koniecznie ! Składniki: 2 małe bakłażany, pokrojone w plastry 1 duża cukinia, pokrojona w plastry(...)duże jędrne pomidory, pokrojone w plastry 1 kulka sera mozzarella, pokrojona w plastry 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy sos pomidorowy: mały słoiczek przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, pół posiekanej małej cebuli Przygotowanie: Bakłażana oraz cukinię przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym
Życie ze smakiemMięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut. 5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmożna skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup lub dowolny sos pomidorowy Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy warstwami plasterki sera żółtego, plasterki wędliny i pokrojoną w piórka cebulę (składniki układamy na całości
IMPRESJA SMAKUCukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym Czas na cukinie. Składniki: 2 cukinie 200 g pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 szalotka sól morska 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne oliwa oregano 150 g mozzarelli Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ(...)rozgrzanej oliwy (2-3 łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować
Wino Francja Kuchniazapiekania można na dno naczynia wlać niewielką ilość wody. Dzięki temu upieczone papryki i farsz nie będą suche. Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym. sos: 4-5 dojrzałych pomidorów (np. malinówek) ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka
bistro mama