niedużej kapusty pekińskiej 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 100 gram ugotowanego ryżu pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka) 1 łyżeczka majeranku sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Ryż gotujemy – wg Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami(...)tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ). Po usmażeniu wszystkich gołąbków, wycieramy patelnię i na nią wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy go pieprzem i odrobiną cukru i majerankiem. Wkładamy w niego gołąbki i na małym ogniu całość gotujemy około 15 minut. Podajemy gołąbki z sosem. Smacznego
Kuchnia na wzgórzuNigdy do końca nie wiem jakie nadzienie przygotuję do pizzy. Po prostu przyrządzam taką pizzę, na którą mam ochotę. Dzisiaj zamarzyła mi się pizza bianco z łososiem. Często zamiast pomidorowego sosu używam sos bianco czyli biały sos, pesto lub sos romesco . Jest naprawdę wiele smakowych kombinacji, trzeba tylko się odważyć i chociaż raz zrezygnować ze stereotypów jakim niewątpliwie jest pomidorowy
codojedzeniapropagatorką wegańskiej kuchni. Wzbogaciliśmy go krewetki i rzodkiewki. Jeśli nie lubisz krewetek możesz zastąpić je kurczakiem, albo w ogóle pominąć, też będzie pysznie! Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i sosem pomidorowym Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i powstaje pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakuje doskonale. To ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów
Niedzielny kucharzpulpeciki w pomidorowym sosie Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
Miód i pieprzpieczarek - 2 szalotki lub czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - masło - 1/2 małej cukinii - odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej) - sól, chili świeże Wszystko podsmażamy na maśle. Sos pomidorowy: - 1 pomidor świeży - 100 ml pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz(...)polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem! Smacznego
SMYKWKUCHNISos pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku(...)ogniu kilka minut często mieszając. Dodajemy startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory i kostkę rosołową. Początkowo sos może być rzadki, ale po kilku minutach zacznie gęstnieć. Doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. W garnuszku śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy, dodając kilka łyżek gotującego
Trzeci talerzsmaku. Jednym słowem danie wyszło przeeepyszne! Polecam! (4 porcje) Kuleczki: 350-400g mięsa mielonego cielęcego (może być też inne) 3 łyżeczki kompozycji przypraw Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym bazylia sól, pieprz Dodatkowo: 400g pomidorów z puszki/słoika (z sokiem) 1 cebula 75 ml śmietany 12-18% 75 ml mleka reszta opakowania Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie(...)pomidorowym Ponadto: olej Mięso wymieszać z kompozycją przypraw Knorr i delikatnie doprawić do smaku, a następnie uformować niewielkie kuleczki o wielkości pośredniej między orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki usmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić i podrumienić cebulę. Cebulę dodać do mięsa wraz z pomidorami, śmietaną, mlekiem i pozostałą częścią produktu Knorr. Całość
Di gotujeJedno z najlepszych połączeń, jakie jadłam na pizzy. Brak sosu pomidorowego sprawia, że pizza z ziemniakami i prosciutto, jest lekka, pyszna i nietypowa. Zasmakowała zwłaszcza mojej siostrze, która nie przepada za sosem pomidorowym Pizza z ziemniakami i prosciutto składniki na dwie pizze Skadniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania) 135 ml wody
PatiGotujeKilka dni temu prezentowałam spaghetti śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki
Czerwień i błękitcieście. Jeśli już mowa o smaku pizzy to jestem tradycjonalistką i zdecydowanym moim faworytem jest pizza neapolitańska. A jaka jest Twoja ulubiona? Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami , który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania makaronowego z pappardelle . Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito! Ciasto(...)podwoi swoją objętość. Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką. Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C. Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy. * przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne: kuchnia włoska
Moja smaczna kuchniaśrodek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitmeksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnie, zmniejszyć gaz i położyć jedną tortillę. Rozsmarować sos pomidorowy. dodać kurczaka oraz ser żółty. Przykryć
Magiczne Życie Martyświeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 60 g masła 10 g soli ciasto 950 g, 12 pizzerinek x 80 g Sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) pulpy pomidorowej odcedzonej na sitku z nadmiaru soku 1/2 łyżeczki cukru sól, czosnek, oregano do smaku Na wierzch: mozzarella tarta oliwki pomidorki koktajlowe cieniutko pokrojone na plasterki surowe(...)placek, naciskając od środka palcami. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki powinny wyrastać jeszcze ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie posmarować je sosem pomidorowym. Brzegi można też posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną mąki i posypać sezamem. Rozgrzać piekarnik do 200 °C i piec placki z sosem ok. 10 minut, aż się trochę
Przepisy na domowy ser i chlebostatecznie zestawu B nie spróbowałam, ale inni ambasadorzy bardzo chwalili swoje dania. O innej wizycie w tej restauracji pisałam TU . Zestaw A (mięsny): Arancini z policzkami wołowymi w sosie pomidorowym, oprószone serem wędzonym z dodatkiem c hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane w kawie i miodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon i gorczycy, balsamicznymi(...)sosem malinowym. Na początek zostaliśmy powitani drinkiem festiwalowym z nowym Martini Fiero – to prawdziwy sztos! Arancini było smaczne, policzki wołowe świetnie przygotowane, do tego fajnie chrupiące warzywa i sos pomidorowy. Proste, ale przyjemne, chociaż bardzo sycące danie. Z powodzeniem mogłoby pójść również jako główne. Żeberko bardzo dobrze upieczone, dosłownie rozpływało się w ustach. Warzywa przygotowane w punkt, dzięki czemu
Pasja Smaku