makaronu kolanka, muszelki lub innego drobniejszego makaronu 1 puszka cieciorki 400 g 1 średnia marchewka 1 średnia cebula Kawałek selera (wielkości marchewki) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego (może być po prostu passata) 3 łyżki oliwy lub oleju Garść szpinaku Garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku, albo gałązka świeżego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól(...)Smaż na średnim ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj połowę odłożonej cieciorki, podlej połową szklanki wody. Duś bez przykrycia przez 5 minut. Wlej do rondla szklankę sosu pomidorowego. Duś kolejne 5 minut. Krok 3 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Zachowaj pół szklanki wody spod gotowania. Krok 4 Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków
Niedzielny kucharztarce o grubych oczkach. Szynkę rwę na mniejsze kawałki. Mozarellę kroję w plastry a oliwki i suszone pomidory na mniejsze fragmenty. Na każdy kawałeczek ciasta wykładam po łyżce sosu pomidorowego i rozsmarowuję. Posypuję serem. Na każdą część wędrują składniki w następującej kolejności: salami lub szynka, plastry mozarelli, starty ser, oliwki i suszone pomidory. Całość posypuję ziołami prowansalskimi lub "suszonymi pomidorami(...)Pizzerinki wkładam do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i trzymam je tam 18 minut. Po tym czasie wyjmuję i dekoruję rukolą oraz pomidorkami papryczkowymi. Proponuję podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Pasują do nich idealnie :) Smacznego! Pizzerinki na cieście francuskim Pizzerinki na cieście francuskim
Przepis na Dzień Dobryrazem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut. 3. Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego(...)warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano. TWÓJ PASAŻ FINANSOWY KREDYTY MIESZKANIOWE, KONTA, KARTY KREDYTOWE
KUCHNIA POLSKAodchudzania. Jest ponadto produktem ułatwiającym oczyszczanie organizmu z toksyn, co przekłada się na lepszą efektywność stosowanej diety odchudzającej. Składniki 100 g ,może być więcej dzikiego ryżu (owies wodny) sos pomidorowy,najlepiej aby był domowy, jeśli nie to dopraw ten z butelki lub użyj soku warzywnego bądź pomidorowego jaja kacze lub inne parmezan tarty świeża bazylia, sól i pieprz(...)smaku czarnuszka i sałata ozdobna do podania Ugotuj ryż według instrukcji. Na dużej patelni rozgrzej sos pomidorowy . Wrzuć ryż, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Wbij jaja, przykryj pokrywką. Duś do ścięcia się białka. Dosmacz solą i pieprzem. Posyp czarnuszką i parmezanem. Podawaj z sałatą. Moje małe dzieci przepadają za tym daniem. Wyjątkowo syte , ale lekkie jak piórko
Z Kuchni Do KuchniWyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia) Na spód wyłożyć sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Dodatki: sos pomidorowy
ClauditteMissCookingtaki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI(...)makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron. Natkę pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorach (140-170 g). Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rybę do sera. Rybę w oleju lekko odsączamy, gdy dodajemy zaś ryby w pomidorach, to dodajemy wraz z sosem pomidorowym. Gdy korzystamy z wędzonej ryby to polecam dodać odrobinę dobrego oleju. Wszystko razem rozcieramy widelcem. Gdyby masa jest zbyt sucha, wtedy można dodać odrobinę oleju z ryb lub sosu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym to mój pomysł na pyszny, niewymagający obiad bez dodatku mięsa. Zrobicie je naprawdę szybko i zapewniam, że zjecie z wielką przyjemnością! Artykuł Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plPikantny makaron z chili i białą kiełbasą to ekspresowy pomysł na obiad. Nie wiem czy wiecie, ale biała kiełbasa bardzo fajnie współgra z pomidorowym sosem. Mogliście się o tym przekonać już przy przepisie Makaron z białą kiełbasą i pomidorami . Kiełbasa również nie wymaga długiego czasu obróbki i sama w sobie, nawet ugotowana w wodzie bez dodatków, ma ciekawy smak (jest(...)dobrze doprawiona). Do sosu pomidorowego w tym przepisie dodałam papryczkę chili, aby nadała mu ostrego smaku. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, jednak mimo wszystko nie będziecie przekonani do użycia ostrej papryczki, doprawcie sos słodką papryką w proszku. Smacznego! Zobacz też: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron z bakłażanem i boczkiem Przepis na pikantny makaron z chili i białą kiełbasą
Kuchnia BazyliiWielkanoc za pasem, w związku z czym przedstawiam dzisiaj sycący przepis dla całej rodziny. Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny
karmelowychorobą jelit, smakuje mi niemal wszystko. Jednak mówiąc o pomidorach i wszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości(...)pierwsze jestem przeciwnikiem cukru a po drugie preferuję wersję pikantną z papryczką chwili oraz czosnkiem. Podobnie możemy zrezygnować z dodatku warzyw (papryka, marchew), jeżeli chcemy uzyskać klasyczny włoski sos pomidorowy. Przygotowanie: Pomidory koniecznie obieramy ze skórki (oblane gorącą wodą obierają się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę
Gar Zdrowiawięc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate(...)czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego. The post Pikantny ketchup z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki), 150 g ryżu, 2 cebule, 1 biała kapusta, 2 l bulionu, sól, pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się(...)potrzeby mieszania gołąbków. Teraz czas na sos pomidorowy. Powstały wywar z gołąbków zlać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Gotować przez 10-15 minut bez przykrycia. Na koniec stopniowo dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Sos przelać do garnka z gołąbkami i gotować
Świat Domowej KuchniNajprostszy i najszybszy przepis świata na pastę w sosie pomidorowym. Makaron ten powstał, gdy w kuchni nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, a i godzina nie była młoda. Wyszło smakowicie, ale warto zaznaczyć, że dla łakomczuchów potrzebna jest dużo większa porcja, gdyż danie to jest bezmięsne, a co za tym idzie mniej sycące. Składniki na świderki w sosie pomidorowym(...)balsamicznego, a następnie doprawić solą, pieprzem, chili i cukrem. Dodać łyżkę startego parmezanu i podgrzewać do rozpuszczenia się sera. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie wymieszać z sosem na patelni. Gotowe danie posypać parmezanem
Karola gotujebiałym winem, dodajemy oliwę i sól. Roztarte drożdże przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1,5 h).Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników(...)czasie ciasto dzielimy na 3 części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką. Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko startym serem i dodajemy dodatki. Na koniec ponownie posypujemy serem i wstawiamy na dno piekarnika nagrzanego do 250`C na 5-7 minut. Wierzch posypujemy porwaną bazylią
Słodkie Przyjemności