sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:123/794)

Spaghetti z klopsikami 130

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
Gołąbki na dziko 237

Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw(...)mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula.          Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne są nie do przebicia. Te na dziko, są jakby ich skromniejszą wersją, odnośnie walorów smakowych. Co jednak wcale

mojewypiekiinietylko
Sałatka norweska 1348

przygotować. Ja ją uwielbiam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 kostka sera feta (270 g) 2 puszki łososia w sosie pomidorowym ( 2 x 150 g) WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM. 1. Jajka pokrój w kostkę; 2. Fetę pokrój w kostkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i łososia oraz(...)sos pomidorowy z puszki. Wszystko razem wymieszaj. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Kurczak pieczony na warzywach 118

dzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 7-8 minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem

Gotuj z Mąką
Fasola w sosie pomidorowym 156

Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie.  Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.  Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola

Codziennik Kuchenny
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 91

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz.  Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Muszle podajemy ciepłe

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza nr 2 132

odstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki.  Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli(...)początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki  15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie przetrzeć przez drobne sitko. Powinno się ją piec w temperaturze

The Sweet Damsel
Schab z grzybami w sosie pomidorowym 391

Miękkie i kruche plastry schabu duszone w pomidorowym sosie z leśnymi grzybami. Schab jest soczysty dzięki temu, że moczył się wcześniej w mleku, a w połączeniu z aromatycznym i lekko kwaskowatym sosem smakuje idealnie. 4 plastry schabu ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki mleka SOS POMIDOROWY: 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych 1 cebula(...)godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bulion , grzyby leśne , koncentrat pomidorowy , kremówka , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 139

łyżki oliwy z oliwek solidna szczypta soli 3 większe pieczarki kilka kawałków kurczaka (u mnie w przyprawach gebab-gyros) starty żółty ser (polecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto układamy w patelni i dociskając ręką „rozciągamy” je aby pokryło cały dół. Odstawiamy jeszcze na chwilę. Następnie smarujemy sosem pomidorowym (passatą lub ketchupem). Na wierzch wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra

Słodkie okruszki
Faszerowane papryki po grecku 64

feta – bardzo greckie dodatki, które wpływają na śródziemnomorski klimat tego dania. A aby było jeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku(...)nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy.   Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.   Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone

Smaczna Strona
Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie 81

obiad, który zagości na naszym stole niejednokrotnie. Za każdym razem przygotowywałam takie kotleciki z mięsem wieprzowym. Tym razem przewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny! Kotleciki: 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki(...)bułki tartej 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie mąka pszenna) Olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz

VioletoweKucharzenie
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 172

właśnie poznaliśmy strombolę.  Stromboli czyli zwijaną amerykańską pizzę. Wracając do początku wpisu oglądaliśmy program i tam prowadzący zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola  przepis(...)pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki  1 mozzarella  10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego  sól, pieprz, oregano  jajko+ jedna łyżka mleka    Ciasto przygotowujemy wg powyższego przepisu i cienko je wałkujemy. Na nim układamy wszystko według tego jak mamy ochotę

Kuchnia na wzgórzu
Polenta z sosem pomidorowym 91

osób: 150 gr polenty 100 gram pecorino lub parmezanu sól Sos pomidorowy:  puszka pomidorów czosnek oliwa extra virgin oregano Zagotuj wodę i wsyp polentę, zmniejsz ogień, aby buchająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posól i wsyp pecorino ciągle mieszając. Wyłóż na talerze polewając sosem

AZgotuj!
Pizza na ziemniaczanym spodzie 284

przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad(...)wymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę.Piec przez ok 25 min.Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści.Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka po cygańsku 166

przez moją mamę, zmieniłam zdanie. Dzisiaj przepis na karkówkę po cygańsku. Pewnie już widzieliście przepis na nią na innych blogach, mój jest trochę bardziej pikantniejszy i zamiast koncentratu używam sosu pomidorowego z cukinii, na który przepis znajduje się tutaj - - - > KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku składniki(...)dużych plastrów karkówki (około 800 g) 4 zielone papryki spiczaste 4 małe ogórki kiszone 150 g pieczarek 3 duże cebule 2 średniej wielkości marchewki szklanka sosu pomidorowego z cukinii  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku wykonanie: Karkówkę solimy, pieprzymy i zostawiamy na 2 - 3 godziny w lodówce. Następnie

Delusional Trine