sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:123/794)

Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie 93

obiad, który zagości na naszym stole niejednokrotnie. Za każdym razem przygotowywałam takie kotleciki z mięsem wieprzowym. Tym razem przewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny! Kotleciki: 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki(...)bułki tartej 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie mąka pszenna) Olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz

VioletoweKucharzenie
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 192

właśnie poznaliśmy strombolę.  Stromboli czyli zwijaną amerykańską pizzę. Wracając do początku wpisu oglądaliśmy program i tam prowadzący zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola  przepis(...)pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki  1 mozzarella  10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego  sól, pieprz, oregano  jajko+ jedna łyżka mleka    Ciasto przygotowujemy wg powyższego przepisu i cienko je wałkujemy. Na nim układamy wszystko według tego jak mamy ochotę

Kuchnia na wzgórzu
Polenta z sosem pomidorowym 99

osób: 150 gr polenty 100 gram pecorino lub parmezanu sól Sos pomidorowy:  puszka pomidorów czosnek oliwa extra virgin oregano Zagotuj wodę i wsyp polentę, zmniejsz ogień, aby buchająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posól i wsyp pecorino ciągle mieszając. Wyłóż na talerze polewając sosem

AZgotuj!
Pizza na ziemniaczanym spodzie 299

przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad(...)wymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę.Piec przez ok 25 min.Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści.Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka po cygańsku 174

przez moją mamę, zmieniłam zdanie. Dzisiaj przepis na karkówkę po cygańsku. Pewnie już widzieliście przepis na nią na innych blogach, mój jest trochę bardziej pikantniejszy i zamiast koncentratu używam sosu pomidorowego z cukinii, na który przepis znajduje się tutaj - - - > KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku składniki(...)dużych plastrów karkówki (około 800 g) 4 zielone papryki spiczaste 4 małe ogórki kiszone 150 g pieczarek 3 duże cebule 2 średniej wielkości marchewki szklanka sosu pomidorowego z cukinii  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku wykonanie: Karkówkę solimy, pieprzymy i zostawiamy na 2 - 3 godziny w lodówce. Następnie

Delusional Trine
Meksykańska miska 313

mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sos pomidorowy: 400 ml passaty pomidorowej 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka(...)pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą. Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Chili con carne z odrobiną białego wina 150

Składniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli  szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech(...)alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić ok 15 - 20 min. Na końcu dodać fasolę i kukurydzę (według własnych smaków). Podawać z ryżem i wmieszanym szczypiorkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2364

ostygł.   2.  Ciasto do pizzy rozwałkuj  na cienki placek, a następnie ułóż go   na blasze wyłożonej papierem do  pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem.    3.  Na sosie pomidorowym rozsyp  równomiernie startą mozzarellę.    4.  Umytą  cukinię i  paprykę oraz  zielone i czarne  oliwki pokrój

SzczyptaSmaQ
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1607

Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami(...)pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym: Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy

kulinarnyJa
Pizza, różne wariacje w dodatkach 215

masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut. TERAZ DODATKI. Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki. Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś(...)posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów. I PRZYSZŁA KOLEJ NA DODATKI W czasie gdy ciasto sobie rośnie my dekorujemy. Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej

Pasje Jolki
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 323

Dziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę. Doskonałe danie do oczyszczenia lodówki z resztek, których nie chcemy wyrzucać. Polecam! Scroll down for recipe(...)English Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą (2-3 porcje) Składniki: 500 g ręcznie zrobionych lub gotowych ze sklepu gnocchi 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka wędzonej papryki 1×400 g krojonych pomidorów w puszce 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 łyżeczka cukru

karmelowy
Pizza z tortilli 129

lodówki.Plusem jest możliwość  przygotowania jej bez użycia piekarnika na zwykłej patelni. Potrzebujemy 2 tortille ok 15 dag  startego żółtego sera  na szybki do przygotowania sos pomidorowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% odrobina wody sól, pieprz pół łyżeczki oregano pół łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny Dodatki według upodobań ja tutaj wykorzystałam kilka pieczarek 4 plasterki szynki(...)Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, można krótko przesmażyć na patelni. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na jednej tortilli rozkładamy równomiernie żółty ser  Przykrywamy drugą tortillą, smarujemy dokładnie sosem pomidorowym Układamy ulubione dodatki, posypujemy ponownie startym żółtym serem, oprószamy szczyptą oregano. Tak przygotowane tortille (pizzę) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Andzia Pichci
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 149

książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą  albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło(...)lodówki na 30 minut. Kiedy sos będzie gotowy do podania w dużej ilości osolonej wrzącej wody gotujemy makaron, aż będzie al dente. Nakładamy go do miski i polewamy zimnym sosem pomidorowym Rada sióstr Chiappa Ilość czosnku można zmniejszyć do 2 ząbków Tytuł: Po prostu po włosku Autorki: Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa Wydawnictwo : Buchmann Liczba stron: 304 Data wydania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto z pomidorami A. Starmach 171

pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 liście bazylii poszatkowane tymianek(...)wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem

Kubki smaku
Barcelona 187

całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella(...)owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa w miejsce coca-coli. Dla miłośników fast-foodów obowiązkowym punktem na mapie powinna być miejscowa sieciówka PANS, która serwuje pyszne (mówię to jako zagorzała

Taste Of My Day
Faszerowana węgierska papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka 220

Faszerowana papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka SKŁADNIKI: kilka papryk flexum świeży lub mrożony szpinak mięso mielone z indyka czosnek sól, pieprz, bazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory(...)skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi.   Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 10 minut do zarumienienia się skórki papryki. Smacznego

MarciochaKucharzy