cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo(...)godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie poprzez rozgniatanie.Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, łyżeczkę musztardy,szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy
Słodkie PrzyjemnościZapiekanka gołąbkowa Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam! Składniki: 800g kapusty (użyłam młodej kapusty) 500g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra SOS: 2 łyżki masła
Blog z ApetytemProsty pomysł na kurczaka w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje z kopytkami (przepis na domowe kopytka znajdziecie tutaj) 🙂 Mięso z kurczaka oczyścić i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Posypać solą
BullioZdrowsza wersja pizzy, po przygotowana na bazie mąki orkiszowej. Za to z mnóstwem pyszności w kolorach jesieni. Dynia, pomidory i jarzębina - coś pysznego! A do tego korzenny sos pomidorowy. Polecam :) SKŁADNIKI (2-3 okrągłe pizze) ciasto 3,5 szklanki orkiszowej jasnej 1,5 szklanki letniej wody 7g suchych drożdzy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 lyżki oliwy sos 300ml(...)passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki cukru muscovado 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola
DefinicjaSmakutempie, jeszcze chwila i na naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko(...)mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy
psgotujemyCzasami w pośpiechu chcemy przygotować sos, który będzie dodatkiem do pizzy czy gołąbków, świetnym pomysłem jest błyskawicznie wykonany, pyszny sos pomidorowy, niezbędny dodatek do tych właśnie potraw. składniki na 2 porcje łyżeczka masła łyżeczka mąki pszennej 220 ml soku pomidorowego sól do smaku szczypta cukru odrobinę suszonej bazylii przepis Stapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy(...)rumieniąc. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym. Przyprawiamy sos do smaku solą, szczyptą cukru i suszoną bazylią. warianty jeśli nie mamy soku możemy użyć koncentratu pomidorowego i trochę mleka
Smakowite DaniaKurczak, sos pomidorowy i mozzarella - nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie jest czasochłonne. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto 2 puszki krojonych pomidorów 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili , bazylia Piersi dokładnie oczyszczamy z błonek, przekrajmy na dwie lub trzy części
Kolejny blog o gotowaniupulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano. Smacznego
kolorowotorcikowoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pizzerinki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i pomidorami. Bardzo smaczne, mięciutkie w środku, idealne na imprezę lub przekąskę. Można przygotować je również z innymi, dowolnymi dodatkami. Ja robiłam również z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Zapraszam do wykonania. Post Pizzerinki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSmak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego(...)użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą. Sos pomidorowy,przecier pomidorowy, śmietanę lub mleko wylać na patelnię. Jak ktoś chce bardziej dietetycznie można dolać mleka zamiast śmietany. Chwilkę podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką
Kuchnia Pokoleńgołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.Składniki:1 główka kapusty włoskiejFarsz:2 szklanki ryżu50 dag mięsa mielonego2 cebule20 dag pieczarek sól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób przygotowania:1. Robimy farsz: ryż(...)mieszamy z połową kostki rosołowej, zalewamy gołąbki. Układamy liście na wierzch. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 170 st. C.7. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.Smacznego
Kuchnia domowa AniMenemen - turecka jajecznica... Paski różnokolorowej papryki. Aromatyczny sos pomidorowy. A na wierzchu jajka sadzone. Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja. A dla Was jaki posiłek będzie stanowić? Zapraszam! Składniki: 1 czerwona papryka; 1 pomarańczowa papryka; 1 żółta papryka; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/2 łyżeczki chili w płatkach(...)zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać. Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem
Gospodyni MiejskaKolejne danie do przygotowania w kilka chwil. Filet z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku z płynącym serem mozzarella. 3 kawałki fileta z kurczaka każdy tak ok.130 gram 1 puszka pomidorów w puszce (kawałki) 400 gram 1 kulka sera mozzarella w zalewie pół średniej cebuli opcjonalnie pół stronka czerwonej papryki przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżeczka(...)dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje. Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu
Andzia Pichciząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić(...)Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem , wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH
Stare Gary