Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól(...)się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już mamy usmażone wszystkie robimy sos. Wszystkie składniki przeznaczone na sos mieszamy dokładnie razem i wlewamy na patelnię na której smażyliśmy gołąbki. Gotujemy 2-3 minuty co jakiś czas mieszając a następnie wkładamy usmażone gołąbki
Przepisy i porady kulinarnegotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam(...)odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuje koperkiem i kilkoma kurkami
wesoła kuchniaNietypowe Zraziki Roladki ze schabu nadziewane kapustką, ogórkiem i papryką w pysznym pomidorowym sosem. Składniki: · 1 kg schabu · Kilka listków kapusty włoskiej · 1 papryka czerwona · 3 ogórki konserwowe · Sól(...)sitko do rondelka. 12. Wlewamy koncentrat pomidorowy i wsypujemy zioła, dwie minutki gotujemy. 13. Sosem polewamy roladki. 14. Danie gotowe
Kulinarna Chwilacoś zielonego, kiedy formuje się łodyżka i liście. I już "niedługo" będę mogła - przynajmniej taką mam nadzieję - zerwać pierwsze moje własnoręcznie wyhodowane pomidory. A tymczasem zapraszam na klopsiki w sosie pomidorowym. Jeszcze nie ze swoich pomidorów 😊 Składniki na 4-5 porcji: klopsy: 400 g piersi z indyka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 sucha bułka pszenna 1 łyżka suszonych(...)ziół prowansalskich sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu mąka pszenna do oprószenia klopsów oliwa lub olej do obsmażenia sos: 500 ml pasaty pomidorowej około 300 ml wody 2 większe liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 mała cebula 4-5 większych ząbków czosnku Mięso zmielić
Codzienna kuchnia niecodziennaSoczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: parmezan bazylia Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki
wyzwania kuchenneTaki obiad zrobiłam ostatnio z sentymentu do dawnych czasów. Puszkowany tuńczyk z sosem lub przecierem pomidorowym i do tego makaron to danie typowo studenckie (przynajmniej w czasach moich studiów). Łatwe do wykonania, szybkie i niedrogie. Danie można podkręcić ziołami i różnymi dodatkami (u mnie czarne oliwki). Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym(...)słoik sosu lub przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu, ale jakiego studenta stać na taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente. Na patelnię wylać przecier pomidorowy. Zagotować. Tuńczyka
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy jęczmiennej W aksamitnym sosie pomidorowym Składniki • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki
W królestwie smaków Beatysarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty, gołąbkach bez zawijania , gołąbkach z mięsem i kaszą , dolmie czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka kapusty około 1,5 kg 1 marchewka 1 cebula 1-2 kostki masła(...)łyżeczka vegety Farsz: 300 g ryżu 800 mięsa karczku b/k 1 cebula 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Sos : 500 g passaty pomidorowej JAMAR (opakowanie ma 700 g) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano 1 płaska łyżeczka suszonej bazyli 1 płaska łyżeczka cukru sol i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę
Gosia gotujeEfekt smakowy taki sam jak w przypadku gołąbków zawijanych. Czas : 1,5 godz Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4 Trudno o bardziej polskie danie niż gołąbki: kwaskowe w sosie pomidorowym, lub pachnące grzybami, podlane śmietaną, z mięsem, albo jarskie, z kapusty kiszonej, lub świeżej, z ryżem, albo kaszą, misternie zawinięte w cienkie jak muślin liście, uduszone, lub upieczone(...)szklanki posiekanej drobno kapusty 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos 1 butelka passaty pomidorowej lub puszka całych pomidorów plus łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula Łyżka masła Szczypta cukru Olej Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno obydwie cebulę. Rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju. Wysyp
Niedzielny kucharzLekkie wiosenne danie- zapiekana cukinia w sosie pomidorowym, nadziana twarogiem ze skórką cytrynową i suszonymi pomidorami. Lekka bo właściwie dietetyczna (więc idealna dla tych co mają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej. Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą(...)danie świetne jest właśnie na wiosnę i na lato. A do tego kieliszek schłodzonego białego wina. Do przygotowania dania użyłam twarogu i jogurtu bez laktozy marki Mlekovita. SOS 500 ml passaty pomidorowe ½ cebuli 2 ząbki czosnku garść bazylii, sól, pieprz i trochę cukru do smaku NADZIENIE 230 g twarogu bez laktozy Mlekovita 1 jajko 2 łyżki jogurtu Polskiego
Smaczny zeszytktórym się piekła wyłożyć na nowym papierze i piec przez kolejne 10 minut, obserwując by nie była zbyt spieczona. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami, boczek i pieczarki. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 5 minut do momentu roztopienia się(...)sera. Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie. Pizza z cukinii świetnie komponuje się z sosami np. czosnkowym czy pomidorowym a u mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy: całość: 1380 g, 966 kcal, B 77 g, T 59 g, W 41 g. W 100g: 70 kcal
Ola la LCHFwarzywami Zazwyczaj robiłam kuskus z warzywami i mięsem bez żadnego sosu czyli raczej „na sypko” :) tak jak na przykład tutaj. Dziś postanowiłam dokonać małej modyfikacji dodając sos pomidorowy. Danie nabrało zupełnie innego smaku i przyznam szczerze, że teraz sama nie wiem które wolę bo oba są pyszne :) Polecam. Składniki potrzebne do przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g(...)warzywami, całość mieszam, doprawiam do smaku i duszę jeszcze przez około 5 minut żeby smaki się wymieszały. Do tak przygotowanego sosu dodaję gotowy kuskus, mieszam i wykładam na talerze. Pomidorowy kuskus gotowy. Pomidorowy kuskus z mięsem i warzywami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-) Składniki: muszle makaronowe u mnie 25 sztuk 250 g świeżego szpinaku 270 g sera feta 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka(...)masła do smażenia 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sos: 400 g passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta cukru trzcinowego sól Dodatkowo: mini kulki mozzarelli oliwa do wysmarowania naczynia 1. Muszle gotujemy al'dente. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, który
kruche babeczkirozerwało. Blachę przenieść w ciepłe miejsce i odstawić do ponownego wyrastania na około 20-30 minut lub krócej w zależności od wysokości temperatury pomieszczenia. Farsz na pizzę: Sos : 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka tymianku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki na sos wymieszać Składniki: około 250-300 g startego żółtego sera(...)najczęściej używam mozzarelli w kawałki) około 100-150 g kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Kolejno kładziemy ser żółty, kiełbasę, brokuł, kukurydzę i pomidora. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenie jest zależny od mocy piekarnika
Niebieski kubek z kawa300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie(...)wersji spokojnie można się też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak. Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej papryki, a na koniec, zamiast mąki, zagęszczamy sos śmietaną 18%, oczywiście uprzednio go ostudzając, i po wymieszaniu podgrzewając jeszcze
Aromatyczne Podróże