sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:192/794)

Taco nadziewane bataty na niedzielny obiad 67

alternatywą niewątpliwie są taco nadziewane bataty. Uwielbiam takie danie, które składają się z wielu składników, ale i tak są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Taco sos to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mielonego i taco przypraw. Możecie dodać gotową mieszankę taco lub po prostu zrobić własną. To nic trudnego. Zawsze mam kmin rzymski, pieprz kajeński i koriander(...)sucha awokado, rukola, chili sos , jogurt, majonez, cytryna lub limonka, kolendra do podania Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i skrop oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W między czasie ugotuj taco sos. Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, kolendrę i mielone

codojedzenia
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 153

makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów(...)wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pasztet z kapusty i chleba 173

minut przed końcem zapiekania. Pasztet podawać na ciepło lub na zimno. Pasują do niego pomidory pokrojone w plasterki z siekaną cebulką, solą i pieprzem. Dobrze komponuje się też z sosem pomidorowym lub grzybowym. Mi jednak najbardziej smakuje ze słodko-pikantnym sosem chili. Opcjonalnie do przygotowywanej masy można dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego i po pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Trzeci talerz
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 184

były pyszne ale w połączeniu z sosem po prostu powaliły mnie na kolana! zresztą nie tylko mnie... psiapsiółce smakowały, a Córcia pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry: 1 duża cebula 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili(...)łyżeczki cynamonu 600 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu capri 2 czubate łyżki maki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia Na patelni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z sosem a'la Caprese 159

kulka mozzarelli małe listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Sos przygotowujemy na dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli.  Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz przyprawiamy solą(...)pieprzem. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente. Po 15 minutach do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone listki bazylii i całość gotujemy jeszcze chwilkę (1 minutę). Następnie do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę

Smak mojego domu
Spaghetti pieczone w pomidorach 309

Wariacja na temat spaghetti po Bolońsku. Obowiązkowo z mięsem i w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam. Wyszło przepyszne, mocno pomidorowe danie. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem :) ok 10 pomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula(...)przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą

https:KKuchniaMniam
Kopytka w sosie pomidorowym 206

Kopytka z sosem pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieciństwa. Druga mamina wersja kopytek to kluski ziemniaczane posypane rozkruszonym twarogiem i usmażoną cebulą. A Wy z czym jecie kopytka? Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego  ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół ekologiczna "jarzynka

Czerwień i błękit
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 163

nadziane” nagrzałam piekarnik do 190 ° C. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyłam połowę kiszonej kapusty. Na kapuście ułożyłam przygotowane gołąbki. Na wierzchu   rozłożyłam resztę kapusty. Całość polałam przecierem pomidorowym i uzupełniłam wodą (ok. 1/2 szklanki). Na koniec włożyłam listki laurowe. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę(...)naprawdę smaczne. Polecam i   życzę SMACZNEGO! Krys Przepis na te gołąbki znalazłam w programie Anny Olson Polecam również inne smaczne gołąbki: Gołąbki pieczone w piekarniku Gołąbki domowe z sosem pomidorowym Gołąbki ze świeżymi grzybami, z sosem grzybowym Gołąbki wegetariańskie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Canelloni ze szpinakiem i fetą, Między słowami 171

zapiekaj przez około 45 minut. Po tym czasie posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi. Sos: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, paprykę(...)Doprowadź do wrzenia, pamiętaj o mieszaniu. Zestaw z ognia. W oddzielnym garnku podgrzej mleko. Gdy będzie gorące, dodaj mąkę wymieszaną z łyżeczką masła. Następnie powstały sos beszamelowy dodaj do sosu pomidorowego. Doprowadź do wrzenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec gotowania wrzuć oregano.  Podstarzały aktor i młoda dziewczyna nawiązują nić porozumienia podczas pobytu w Tokio, gdzie oboje czują się osamotnieni

Qlinarnie i Qlinarnie
Naleśniki bolońskie zapiekane z serem 124

szklanka mleka 3 łyżki oleju  szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz  Sos 1 mała cebulka 1 łyżeczka bazylii 1 duży ząbek czosnku  1 puszka krojonych pomidorów 400 g 1 łyżka masła sól pieprz pół łyżeczki cukru(...)środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety) Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.  Polać sosem pomidorowym i posypać serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści

Andzia Pichci
Lasagne ze szpinakiem i musem marchewkowym 141

kalorycznością, oczywiście na korzyść mojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku(...)małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż szpinak się rozmrozi. Później dokładamy do niego przeciśnięty ząbek czosnku i posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Spód naczynia żaroodpornego podlewamy odrobiną sosu pomidorowego. Przykrywamy go 3 płatami surowego makaronu lasagne. Na płatach rozprowadzamy najpierw warstwę musu marchewkowego, szpinak, następnie sos i ser feta. Powtarzamy tę czynność jeszcze 2 – krotnie. Delektujemy się aromatycznym

Pyszny Duet
Indyk z ryżem w sosie pachnącym Indiami 126

łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki curry 1l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 3 łyżki masła pieprz sól Indyk w indyjskim sosie: 600g fileta z indyka 250g passaty pomidorowej 400ml mleczka kokosowego 1 cebula 4-5 cm imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry(...)olejem zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać imbir, czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać utarty w moździerzu kminek z nasionami kolendry, curry, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Sos dokładnie wymieszać, dodać sok z limonki, delikatnie zredukować, następnie dodać kawałki indyka i smażyć do momentu miękkości mięsa. 4. Ryż na słodko podawać z indykiem w sosie indyjskim, całość posypać

Szalona Kuchnia Eweliny
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 113

Niby taki klasyk, a można z nim nieźle podziałać, aby uzyskać zupełnie odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia(...)Szklę cebulę i dodaję czosnek. Wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem, Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając kotleciki w sosie i pilnując

W kuchni Karmel-itki
Burrito meksykańskie 416

Ossstre i rozgrzewające burrito w klimacie meksykańskim. Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki, na których opiera się kuchnia meksykańska. Mięso nadaje daniu sytości, a sos pomidorowy łączy wszystkie składniki w idealną całość. Burrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g(...)mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli sos do podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci

Smak mojej kuchni
Pizza na puszystym cieście 122

puszyste.   Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula dwa ząbki czosnku sól pieprz, oregano ulubione dodatki Sposób przygotowania: Sos: Cebule(...)czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce  oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos powinien być gesty. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania