sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:199/794)

Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 163

Dobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos  TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli  2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa  mielonego  25 dag pieczarek 1 cebula

W kuchennym oknie Ewy
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 571

papryki. Sos jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, podany został do klusek śląskich. Moje pomysły na sosy: Błyskawiczny sos śmietanowy. Sos śmietanowo-serowy Sos szpinakowo-śmietanowy . Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj Przepis na sos holenderski . składniki : 1 szklanka pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 186

morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów lub frytek lub do maczania

Sztuka gotowania w/g Samiry
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 141

przygotowania tego tradycyjnego sosu barbecue używamy majonezu jako bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw z grilla. Składniki: 2 szklanki majonezu 1 szklanka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce przez

naRuszcie
Gołąbki Teściowej 143

liście nakładać nadzienie, zawinąć boki (równolegle do nerwu), zwinąć w rulon. Układać gołąbki ściśle jeden przy drugim. Nie więcej niż dwie warstwy. 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego rozrobić z wodą, doprawić i powstałym sosem zalać dokładnie gołąbki do duszenia.  Jeśli potrzeba należy dorobić sos, tak aby każdy(...)gołąbek był nim podlany. Wierzchnie gołąbki przykrywamy pozostałymi  niezużytymi liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika na około 2 h lub dusimy na niewielkim ogniu 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Kaloryczność 1 gołąbka to około 70-100 kcal

IzaGotuje
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 314

słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę, że ten kto lubi smak mięsa mielonego w sosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja!  Z przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa(...)mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rozmącone jajko. Mieszamy

Czerwona Porzeczka
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 120

środka. Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.)Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
O basta! Wege pasta 224

chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie  ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką sosu, skropiłam oliwą.  Zapiekłam pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30min. w 180st. Po tym czasie zdjęłam folię, oprószyłam wiórkami żółtego sera

bastalena
PULPETY Z KASZĄ MANNĄ 116

Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella     SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego, 4 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu(...)łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE  Pulpety:  Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy.  Sos: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka

słodki bratek
Faszerowana kalarepa 167

Lubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego(...)sera 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebulka 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko

O kuchni z uczuciem
PULPETY Z INDYKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 118

Witam Was w Tą Piękną Sobotę ;) Większość z Was na pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję  ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku ;) 🍝 🍝 🍝 🍝 Robi się je na prawdę bardzo szybko . Nie używam jajka,mąki ,bułki ;) Podaję z kaszą jęczmienną ale również świetnie się sprawdzą z ziemniakami ,makaronem czy ryżem ;) Polecam ;)   Zapraszam również(...)cebuli 2 łyżki płatków owsianych (ale nie trzeba) Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego  Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką dokładnie. 2. Z mięsa formujemy pulpeciki. 3.pulpeciki przekładam do naczynia do zapiekania . 4. Gotowe pulpeciki zalewam przecierem pomidorowym , siłę i pieprzę

Gotowanie Patki
Pizza włoska 250

mąki jest bardzo ważny) - +/- 200 ml letniej wody - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - szczypta cukru Dodatki: - szynka parmeńska - pomidorki koktajlowe - rukola - kulka mozzarelli Sos bazowy: - puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej - cukier - sól - oregano Mąkę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru. W mące robimy wgłębienie, wylewamy drożdże, delikatnie rozrabiamy ręką i powoli(...)ranty. Ważne jest by nie używać wałka, ponieważ w ten sposó pozbędziemy się z ciasta powietrza, a tego nie chcemy. Uformowane ciasto przekładamy na blachę/kamień, smarujemy warstwą sosu pomidorowego, układamy cienkie plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok 5 minut. Do momentu zarumienienia się rantów. Na upieczoną pizzę wykładamyplastry szynki parmeńskiej, pomidorki i rukolę. Podajemy z oliwą

Cook&Love
Kopytka w sosie z kiełbasą 110

się to dość często. Roztargnienie? Nie sądzę, bo bardzo lubimy kopytka! Żeby nie było nudno, choć kopytka z cebulką na maśle są wyśmienite, postanowiłam przygotować je w doskonałym, lekko pomidorowym, sosie z kiełbasą.  Kopytka: 1200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę wystudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko wrzątek 3 łyżeczki soli Sos: 3 kiełbasy śląskie Henryk Kania(...)kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dorzucamy ją do cebuli. Całość podsmażamy do zarumienienia. Następnie do podsmażonej cebuli i kiełbasy dodajemy koncentrat pomidorowy i kopytka. Całość podgrzewamy, wyłączamy w momencie, kiedy kopytka są dobrze obtoczone w sosie. Podajemy ze szczypiorkiem i pikantną rukwią wodną. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 205

dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się

Monia miesza i gotuje