już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Składniki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 średniej wielkości cebule 3 duże ziemniaki 500 ml pomidorowej passaty pół szklanki brązowego ryżu 1 mozzarella Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia. Następnie kroimy bakłażana(...)passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut
Delusional TrineDawno już nie było przepisu na pyszną rybkę. Uwielbiamy z mężem najbardziej dorsza,dlatego pojawia się u Nas co najmniej raz w tygodniu. Dziś dorsz w aromatycznym, pomidorowym sosie ,mówię Wam coś pysznego. Składniki: 6 kawałków dorsza cebula 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz świeża bazylia ,ewentualnie suszona(...)kawałków,solimy i posypujemy pieprzem. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje. Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze 10 minut
Niespełnione zdolności kulinarneczasie pieczenia zależy od nich i od wydajności Waszego piekarnika – obserwujcie co się dzieje i jak zachowuje się ciasto. Powtarzamy operację z pozostałymi kulami ciasta. UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego(...)choć można też manitobę zamienić na 300g mąki pszennej lub żytniej chlebowej, typ 720-750-850, dla wzbogacenia smaku, koloru i konsystencji ciasta. SOS NA PIZZĘ WŁOSKI 1 puszka pomidorów lima lub San Marzano w passacie pomidorowej, w całości sól i cukier do smaku – od ½ do 1 łyżeczki 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 1 łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki
Karo in the Kitchenzapewne już w czerwcu ale maj i wiosna pochłonęły mnie bez reszty...wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali sól(...)tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam. Na patelni dusimy do miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę i seler - chwilę razem dusimy i zalewamy sosem pomidorowym. Przyprawiamy sporą ilością mielonych ziaren kolendry - ja dałam ok 1 łyżeczki, garam masalą, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie. Do gotującej masy pomidorowej wrzucamy nasze mini pulpeciki - przykrywamy
sierotka maRysia w kuchniinny oliwa z oliwek **************************************** Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek,na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną drobną cebulę ,chwilę dusimy dodajemy posiekany czosnek i zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy zioła oraz przecedzoną fasolę z puszki .Gotujemy ,aż sos nam trochę odlatuje ,przyprawiają do smaku.W garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron al' dente.Cedzimy na durszlaki .Lekko schłodzony
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, kapusta słodka 1 duża, sos pomidorowy - ile potrzeba FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA PAPRYKI Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą liście kapusty(...)usunięte zgrubienie głąba - na każdy liść nakładać dużą porcję farszu i ciasno zawijać liście układać w parowarze i gotować z 30 - 40 minut SOS: wodę 2 szklanki z obgotowanej kapusty wymieszać z sokiem pomidorowym 1 litr, zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawić przyprawą w płynie.............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu
W Mojej Kuchni Lubiędałam podwawelską) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodać drobno(...)pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy. gulasz
O kuchni z uczuciemdodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem. Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew
Maminek kulinarnyPyszny i aksamitny sos pomidorowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw m.in. gołąbków, pulpetów czy makaronu. Przygotowuje się go prosto i niemal błyskawicznie, a podany na gorąco smakuje idealnie. składniki na 0,5 l sosu 1.5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3łyżki mąki pszennej przepis W rondelku roztapiamy tłuszcz
Smakowite Daniaodpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej (z papryką i sosem sweet chilli) lub 5 sztuk kupnej parzonej białej kiełbasy 1 op. (500 ml) passaty pomidorowej 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 3 łyżki gęstej śmietany(...)osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza, bardzo smaczna i zdecydowanie zdrowsza. Polecam! Jaglany spód do pizzy: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 jajka sól pieprz czarny 1 łyżeczka bazylii suszonej DODATKI: 1 cebula 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)Skropić oliwą i uformować na nim krążek o średnicy ok 25 cm. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy i smażyć, aż będzie gęsty, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Sos rozsmarować na krążku uformowanym z kaszy. Rozłożyć cząstki odsączonego z oleju tuńczyka, oliwki i pokrojoną w grubą kostkę mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamlaurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć(...)godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód, bigos nabierze delikatniejszego
Moniki Smakołykiprzetworów owocowo-warzywnych , przypraw i koncentratów , propozycję przetestowania kilku produktów. Na pierwszy rzut, poszedł sos węgierski . Do tej pory bardzo sceptycznie podchodziłam do wszelkich gotowców w słoikach , jednak tym razem się pokusiłam i postanowiłam go wypróbować. Skład: woda, papryka krojona, cukier, pieczarka, koncentrat pomidorowy(...)cebula krojona, marchew krojona, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, olej roślinny, sól , aromat, czosnek granulowany, chilli,(0,4%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem dużych kawałków kruchych warzyw papryki , marchwi , pieczarek , cebuli i przypraw to gotowy produkt dla osób ceniących sobie wygodę . Sos ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaj
Smakowite Daniasezonie nic z tego nie bedzie. Poki co dzis przepis na male, cukiniowe rurki napelnione miesem mielonym z dodatkiem cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam. Cukiniowe rurki z nadzieniem skladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu(...)okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam w piekarniku. Po tym czasie wyciagamy cukinie ze sosu, a sos zageszczamy maka. Podajemy np z ryzem. Smacznego! Uwagi: Poniewaz zostalo mi sie troche miesa z farszu
Przysmaki Karolki