Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto, delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)drugiej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać. 4. Warstwa czerwona: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano i gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie wymieszać. 5. Formę
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka glukozy ok. 80ml letniego mleka wymieszanego z wodą pół na pół 1 łyżka oliwy z oliwek na czubku łyżeczki soli morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę(...)jeśli potrzeba, używając wałka tworzymy cienkie, a miarę okrągłe placki. Na desce do krojenia lub specjalnej łopatce wysypujemy sporą ilość mąki. Na nią kładziemy pojedynczo placki pizzy. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy starty ser w ulubionej ilości. W następnej kolejności dodajemy cebulę, paprykę, kabanosy oraz pomidora. Gotową pizzę, posuwistym ruchem "zrzucamy" z deski na gorący kamień. Pieczemy do uzyskania
Kuchenna Kontrrewolucyanadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty parmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak(...)szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachnadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty parmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak(...)szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachSkładniki: 190 g koncentratu pomidorowego 1 i1/2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku pieprz do smaku 1/2
Przepisy kulinarne babci AntoninyUwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz(...)jakiś czas mieszając. Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość. Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływem ciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już teraz dusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec
Pasje Jolkisię kupować gotowce, które trochę je przypominają. I te też mi smakują niestety, kupuję je na szczęście coraz rzadziej. Ogólnie chodzi mi o to, że przepadam za śledziami w sosach pomidorowych, z jakimi dodatkami by nie były. W pomorskich dodatkowo bardzo pasuje mi połączenie ryb z rodzynkami. Może chodzi po prostu o słodki dodatek, bo dla mnie kombinacja(...)nawet i bez śledzi. Wyszło pysznie. Składniki: 4 solone filety śledziowe 3 średnie cebule 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody (lub więcej, zależy jak gęstego koncentratu użyjemy) 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki rodzynek pieprz szczypta soli (jedynie do doprawienia sosu) olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie
Kardamonovyjednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w formie kolanek (na przykład chifferi, piccolini, pipette rigate), ulubione mięso mielone (najlepiej pasuje wołowina, ale nie będziemy się upierać), ser (mozzarella albo cheddar), sos pomidorowy marinara, odrobina przypraw i przepyszny obiad w stylu comfort food gotowy. Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese choć tak prosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych(...)razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać makaron, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając często przez około 10-12 minut (aż makaron zmięknie
Pociąg Do Kuchnigruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy(...)jego przyswajalność znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów
Kuchnia MagdaLenygruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy(...)jego przyswajalność znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów
Kuchnia MagdaLenyzapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również dodać kilka łyżek wody (koniecznie zagotowanej gorącej). Całość mieszamy(...)przywierała do dna.Ugotowany makaron spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy
Smaki Brazyliipieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa(...)się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g)2 średnie cebule4 ząbki czosnku80g salami3 gałązki okazałej bazyliioliwa z oliwekpieprz i sólSposób przygotowania:Pokroić w drobną kostkę cebulę
W kuchni wieczoremudźca indyka 1 cebula 1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 700 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 3 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Mięso(...)około 3 minut cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy na patelnię około 200 ml przecieru, a następnie całość przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego, sos sojowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu do gulaszu dodajemy odsączoną ciecierzycę, fasolkę oraz kukurydzę. Podgrzewamy pod przykryciem kolejne
Qchnia po prostumakaronem. Pomidorowa Jest Najlepsza Pomidorowa to w naszej rodzinie instytucja, danie pomnikowe, dlatego jest też częstym gościem u nas w domu. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego, z którego można na szybko zrobić pomidorową. Pomidorową jadamy w formie zupy-kremu, gęstego, zawiesistego, który robimy z czterech składników: pulpy pomidorowej (im lepszej jakości tym lepiej), cebuli, czosnku(...)naczyniu gęstniejącą, skoncentrowaną dobroć. Podczas długotrwałego procesu podgrzewania, cukry w pulpie karmelizują się, sos staje się wspaniale słodki i nie wymaga żadnych ulepszaczy w postaci miodu, czy cukru. Niezwykle ważnym składnikiem jest masło, gdyż nadaje ono kremowi jedwabistej gładkości, połyskując złotem na powierzchni zupy. Pomidorową podajemy zwykle z makaronem, w zasadzie z każdym rodzajem, nie muszą to być nitki. Kiedy
Niedzielny kucharzSezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków(...)łyżkach oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz, pokrojoną paprykę z dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie, produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej), następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu
Kuchnia Beaty