Spaghetti w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią 197czosnkuparmezanoliwa z oliwekświeże liście bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron ok. 7-8 min. Do sosu pomidorowego dodajemy świeżo posiekaną bazylię i odrobinę parmezanu. Sos gotujemy, do momentu zgęstnienia.Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy świeżą bazylią i parmezanem
kulinarnyJa
Naleśniki - krokiety z mięsem 223panierujemy w jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :)* Naleśnik z farszem składamy na cztery lub zwijamy w tradycyjny rulonik i odsmażamy na patelni. Ja podałam z sosem pomidorowym i szczypiorkiem :)Takie naleśniki można polać dowolnym sosem lub tylko zwyczajnie keczupem. Zawsze przygotowuję większą ich ilość i zamrażam. Proporcje, które podałam są orientacyjne, więc
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety 288rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie. Gotowe. Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj . Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować do pulpetów. Polecam . Smacznego
Smaki Edyty
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 401prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię sok pomidorowy (Biedronka, 2 złote), do tego bazylia i olej, trzyma się to na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje - i już. Więc sos praktycznie(...)CZOSNKOWYM własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka CALZONE (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Schab w sosie pomidorowym z makaronem 646cienkie paseczki, doprawić solą pieprzem, ostrą papryką, bazylią suszoną, wrzucić do warzyw i smażyć chwilkę. Wlać wywar, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy,dodać listek laurowy, wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Pokruszyć mozzarellę, podrzeć listki świeżej bazylii i dodać wszystko do sosu. Zmniejszyć gaz i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotować makaron. Podawać z makaronem oblanym sosem. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Zaskakujące i naprawdę spektakularne – grillowane pomidory 212grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać do salsy albo sosu pomidorowego należy je lekko naoliwić a każdą ich część tak grillować aby miała kontakt z rusztem. Najlepszym sposobem aby dowiedzieć się czy grillowane pomidory są już dobre to spróbowanie ściągnięcia(...)gotującej się wodzie. Przecinanie pomidorów na połowy jest też ważne bo pozwala odrzucić nam nadmiar soków i ziaren, które mogą nam przeszkadzać w przygotowaniu sosów. Mówiąc o pomidorach z grilla nie można zapomnieć o zupie pomidorowej przygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz te z puszki. Aby przygotować pomidory
naRuszcie
Zapiekanka z bakłażana i cukini 397już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Składniki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 średniej wielkości cebule 3 duże ziemniaki 500 ml pomidorowej passaty pół szklanki brązowego ryżu 1 mozzarella Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia. Następnie kroimy bakłażana(...)passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut
Delusional Trine
DORSZ DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM 159Dawno już nie było przepisu na pyszną rybkę. Uwielbiamy z mężem najbardziej dorsza,dlatego pojawia się u Nas co najmniej raz w tygodniu. Dziś dorsz w aromatycznym, pomidorowym sosie ,mówię Wam coś pysznego. Składniki: 6 kawałków dorsza cebula 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz świeża bazylia ,ewentualnie suszona(...)kawałków,solimy i posypujemy pieprzem. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje. Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze 10 minut
Niespełnione zdolności kulinarne
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 365czasie pieczenia zależy od nich i od wydajności Waszego piekarnika – obserwujcie co się dzieje i jak zachowuje się ciasto. Powtarzamy operację z pozostałymi kulami ciasta. UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego(...)choć można też manitobę zamienić na 300g mąki pszennej lub żytniej chlebowej, typ 720-750-850, dla wzbogacenia smaku, koloru i konsystencji ciasta. SOS NA PIZZĘ WŁOSKI 1 puszka pomidorów lima lub San Marzano w passacie pomidorowej, w całości sól i cukier do smaku – od ½ do 1 łyżeczki 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 1 łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki
Karo in the Kitchen
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 318zapewne już w czerwcu ale maj i wiosna pochłonęły mnie bez reszty...wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali sól(...)tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam. Na patelni dusimy do miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę i seler - chwilę razem dusimy i zalewamy sosem pomidorowym. Przyprawiamy sporą ilością mielonych ziaren kolendry - ja dałam ok 1 łyżeczki, garam masalą, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie. Do gotującej masy pomidorowej wrzucamy nasze mini pulpeciki - przykrywamy
sierotka maRysia w kuchni
gołąbki z parowara... 233mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, kapusta słodka 1 duża, sos pomidorowy - ile potrzeba FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA PAPRYKI Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą liście kapusty(...)usunięte zgrubienie głąba - na każdy liść nakładać dużą porcję farszu i ciasno zawijać liście układać w parowarze i gotować z 30 - 40 minut SOS: wodę 2 szklanki z obgotowanej kapusty wymieszać z sokiem pomidorowym 1 litr, zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawić przyprawą w płynie.............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu
W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z kiełbasy 240dałam podwawelską) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodać drobno(...)pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy. gulasz
O kuchni z uczuciem
Konserwa rybna domowa 256dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem. Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew
Maminek kulinarny
Sos pomidorowy + film 180Pyszny i aksamitny sos pomidorowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw m.in. gołąbków, pulpetów czy makaronu. Przygotowuje się go prosto i niemal błyskawicznie, a podany na gorąco smakuje idealnie. składniki na 0,5 l sosu 1.5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3łyżki mąki pszennej przepis W rondelku roztapiamy tłuszcz
Smakowite Dania