Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiCzęsto o swojej kuchni mówię, że szukam nowych pomysłów na stare przepisy. Poza tym przy dwójce dzieci staram się gotować szybko (stąd w końcu to moje
bistro mamapapryki- koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło. Przygotować sos. Wymieszać – roztopione masło, zmielony czosnek, sól, biały pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Przygotowane ogony, każdy osobno, ułożyć na folii aluminiowej (błyszczącą stroną folii do wewnątrz - porady
mojewypiekiinietylkomusiałam szukać przepisu. Wiedziałam, że znajdę go u Basi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade. Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego- sól- świeżo mielony czarny pieprz- słodka czerwona papryka- rozmaryn (dałam suszony)- olej rzepakowy Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy
mojewypiekiinietylkosekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać na patelni bo obeschnie i nie będzie jej można zwinąć.Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami.*Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą.Smacznego
Złote przepisyrosół i dusić 5min.Wyjąć plasterki rzodkwi i ułożyć wokół brzegu talerzy .Do pozostałości na patelni dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Mamy wspaniały sos. Przed samym podaniem sosu dodajemy pokrojony szczypiorek. Dużo nie mieszamy, aby roślina nie straciła swojego smaku.Pozostałą rzodkiew pokroić w cienkie paseczki i prażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku(...)klarowanym maśle z każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem.Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem.P.s.Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos
Kulinarny karnet Christopheraminut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu. O czym należy pamiętać: 1.Polędwicę solimy dopiero po usmażeniu. 2. Steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia. 3.Polędwica średnio wysmażona
Kulinarny karnet Christopheraduża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa , a zamiast kwaśnej śmietany jakiś sos serowy ( założę się , że kupny z torebki). Za ton piwo było zimne i smaczne, sala dobrze klimatyzowana i obsługa miła. Po atrakcjach nad Odrą wróciliśmy taksówkami ( bo akurat
Buniabaje w kuchniprzygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego1 mała cebula2 ząbki czosnkukilka gałązek natki pietruszki1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka oreganoświeżo zmielony pieprzsólszczypta mielonej kolendrychili Wykonanie:Cebulę i czosnek drobno(...)pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków, tak by dobrze do nich przylegały.Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły".Świetnie pasuje do nich sos na bazie
Pasja Smakucytryny Rukola 5 łyżek oliwy 3 łyżki sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę skórki z cytryny na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans(...)oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy
Kolizje Smakówkanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie:Bułki zalać
Walijskie PichcenieDobrze przygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy (odcinając róg woreczka) do miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość). Po 25 minutach wyjmujemy filety i odkładamy na deseczkę (zanim pokroimy) na ok. 7 minut, aby mięso wchłonęło soki. Po niecałych
mojewypiekiinietylkomusztarda jako tradycyjne dodatki do grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca
Chilli Czosnek i Oliwamięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy warzywa oraz sos. Umyte i wydrążone papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w paski, dymkę(...)dodajemy papryki, cebulę i orzeszki – cały czas mieszamy ok. 1 minutę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy do chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku
mojewypiekiinietylkozapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej(...)Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny. Składniki: ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1/4 główki małej kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 2 cebule 1 jajko 40 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 niepełna szklanka wody 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka masła 10 dag sera podlaskiego
Wanilia i Kardamon