sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:39/144)

Piegowate mielone 249

zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę do panierowania) sos sojowy lub sól do smaku pieprz do smaku smalec(...)smażenia Przygotowanie: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w pióra.  Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej

Bon appetit mon amie
Japońskie kuleczki mięsne 230

kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia.  Składniki na kuleczki:  - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek,   może być inny)  Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin- 3 łyżki stołowe(...)startego świeżego imbiru- 1-2 łyżki podprażonego sezamu do posypania- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też

mojewypiekiinietylko
Ostra wieprzowina. 184

właśnie sposób postanowiłam - będzie coś na nutę chińską. Inspiracją był ten przepis.   Składniki: 200g mięsa schabowego opakowanie makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos: 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonk 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka(...)zależności od tego jak ostrą chcecie mieć potrawę, 1/3  łyżeczki to smak dość łagodny) Mięso kroimy w paseczki. Zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy chili i zostawiamy. Kroimy: paprykę, pora, dymkę w paseczki, obieramy czosnek. Wrzucamy do jednej miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy olej sezamowy, czekamy

Brzuszki Łakomczuszki
Strogonow 259

pozostałą wodą, mieszając mięso wlewamy wodę z mąką, dodajemy pieczarki z cebulą i papryką, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Około szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa  i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy zieleniną - koperkiem lub pietruszką. Smacznego

Salonik smaków
Kibbeh po polsku 251

oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego.  Czas przygotowania:40 minutPorcje: 16   Składniki:500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu,1 duża cebula(...)mięty,1 łyżeczka mielonego kuminu,Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie:Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę.3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem.Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej

SzczyptaSmaQ
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 166

porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek 300 g jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Wykonanie: Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę

Powiedz dietom nie
Bitki z karczku w sosie musztardowym 189

6 plastrow miesa z karczku  3 srednie cebule  3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki  papryka sol 3 liscie laurowe  maka

Klaudynkowa kuchnia
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 270

sojowego • sól, pieprz do smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać groszek. • Podawać na gorąco

To co kocham
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 537

ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili(...)sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.   W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić.  Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę.  Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku

SzczyptaSmaQ
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 431

pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki  (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka(...)Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe! ~~~ Ingredients: 1 Tbsp

Tajskie smaki
Wieprzowina w orientalnym stylu 209

plastry i lekko rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić w paski.Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać oliwę.Usmażyć mięso na lekko złoty kolor.Dodać paprykę i chwilę jeszcze smażyć.Dodać sos sojowy.W między czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie makaron przełożyć na patelnię, wszystko razem wymieszać, podgrzać, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać

Mix smaku
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką i sosem czosnkowym 276

Wyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :)Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2

Apetyczna babeczka
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 406

już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udka pieczone w piwie i miodzie 324

delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie !Składniki:* 4 całe udka* 700 ml jasnego piwa* 3 łyżki miodu* 1 łyżka cukru trzcinowego* 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego* 1,5 łyżeczki soli*zioła prowansalskieWykonanie:Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić na 2 godziny do lodówki.Zamarynowane mięso przełożyć

kolorowotorcikowo
Kotlety mielone ze szczypiorkiem 195

urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie.  Kotlety mielone ze szczypiorkiem  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Bułkę(...)pieprz oraz odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy.  Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.  Podajemy z ulubionym sosem i ziemniaczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki