sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:46/144)

Mięso z ryżem, warzywami i serem żółtym 390

Jedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki

Kuchnia Pełna Pasji
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 220

Mięso drobiowe jest jednym z najbardziej wszechstronnych mięs, które możemy umieścić na grillu lub w wędzarni. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest łatwe do przyrządzenia i ma dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej(...)używanie pośredniej metody grillowania. Nie będą one narażone wtedy na bezpośrednie działanie ognia oraz unikniemy ich przypaleń. Kiedy myślimy o grillowanych kawałkach kurczaka od razu na myśl przychodzi nam sos. My dziś proponujemy wam sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka. Składniki: 350 ml ketchupu 120 ml Bourbonu120 ml brązowego cukru80 ml startej cebuli60 ml octu2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu

naRuszcie
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 288

Sycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)pokrojoną w kostkę łopatkę. Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy

Oryginalny smak
SAŁATA Z SOSEM JOGURTOWYM 202

Pyszny dodatek zarówno do obiadu jak i np. do mięsa na grilla.Przez dodanie drobno startego selera naciowego i ogórka nasz jogurt zyskuje nieprzeciętny smak.Skladniki:główka sałatyna sos:1 maly 200g jogurt greckiszczypiorek,kawałek selera naciowegopół ogórki zielonegosólpieprzkoperekWykonanie:Ogórek zielony ścieramy na oczkach, seler naciowy drobno kroimy - dodajemy do jogurtu, mieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście

Walijskie Pichcenie
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym 295

Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, ale krótko aby mięso tylko zmieniło kolor. Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w półplastry. Obsmażone mięso i pokrojoną cukinie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek a nastęnie dolać mleko. Gotować

Monia miesza i gotuje
Drobiowe kotleciki z sosem curry 209

odstawiam na chwilę.W między czasie rozgrzewam patelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy.Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy.Sos z curry : łyżka margaryny łyżeczka mąki łyżeczka curry 200 ml śmietany 30% sól Margarynę rozpuszczam

Mechanik w kuchni
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 263

autentyczność składników – zdaję sobie sprawę, że to co teraz napiszę zabrzmi jak reklama, niestety – nikt mi za nią nie zapłacił… Od paru ładnych lat korzystam z past curry, sosów i marynat tajskiej firmy Kanokwan. Odkryłam je dość dawno na Amazon, zamówiłam, wypróbowałam… Żałowałam okrutnie, że są w Polsce niedostępne – ale teraz znajdziecie je w supermarketach w stałym asortymencie(...)całości – dajcie wtedy 2 więcej) albo skórkę startą z limonki. Całość gotujemy razem na małym ogniu 5-6 minut. Wrzucamy usmażone mięso i gotujemy razem jeszcze przez 4-5 minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona

Karo in the Kitchen
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 203

świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno świetnie też sprawdzi się z różnego

Gotowanie to kochanie
Burrito 232

pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito       Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 150g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku

Mania Gotowania
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 231

większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów

Fabryka pomysłów
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 299

naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów(...)nią temperaturę, jednocześnie dociskając chlebek do patelni. Naan będzie się nadymał podczas pieczenia, a zależy nam na charakterystycznych przypalonych ciapkach, które dodają mu smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego

Karo in the Kitchen
Losoś pieczony z czarnym sezamem 153

piekarniku.Ladnie "dojdzie" i bedzie bardzo soczysty. Losos pieczony w piekarniku jest najsmaczniejszy.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!Jeszcze pare slow o teriyaki.To moj ulubiony sos sojowy .Ma niepowtarzalny smak.Teriyaki to japonska technika kulinarna polegajaca na pieczeniu ryb i miesa w marynacie zw. tare.Nazwa teri pochodzi od czasownika teru (blyszczec),gdyz marynata na potrawie blyszczy pod wplywem duzej ilosci cukru w sosie.Glowne skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka meksykańska 5822

Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku

Mania Gotowania
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 269

PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy

Tajskie smaki
gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny... 181

godziny na smalcu zrumienić mięso, dodać cebulę, czosnek i podsmażać z 5 minut wlać wodę, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, dodać natkę pietruszki podawać z czym się lubi, u mnie ziemniaki i marchew duszona - gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię