sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:52/144)

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 229

curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem.  Wyłóż(...)papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka

karmelowy
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 170

jagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.Składniki:4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)1 pęczek szparagów (zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy(...)końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny:Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu.Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem balsamicznym

Oryginalny smak
Chińszczyzna 219

przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym się mięsie. Dusić około

dom-agi.pl
Zraz zawijany z mielonego. 194

cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem  do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito(...)Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej

Kulinarny karnet Christophera
Kebab z mięsa mielonego 216

pewno lepiej odtworzyć smak oryginalnej potrawy. Kebab z mięsa mielonego   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego ½ czerwonej cebuli 1 duży pomidor 1/3 kapusty pekińskiej ½ zielonej części cebulki dymki 4 chlebki pita Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do kebaba 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worhestershire szczypta mielona kolendra (można rozgnieść ziarna lub dodaćposiekana świeżą) szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku szczypta(...)kminu rzymskiego szczypta mielonego ziela angielskiego(można rozgnieść ziarna) szczypta gałki muszkatołowej garść świeżej mięty szczypta kurkuma Sos jogurtowy: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki octu 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 150 ml jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej

Mania Gotowania
Wieprzowina w chińskim smaku 170

chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około 5 minut, odcedzamy.  Mięso myjemy i kroimy w paseczki, wrzucamy do woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy i podsmażamy około 2 minutki.  Dodajemy warzywa i przyprawę chińską, mieszamy i podduszamy pod przykryciem 7 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki pod panierką 172

pierzynką z mascarpone, posypane panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte(...)łyżeczki suszonego tymianku Sposób przygotowania: P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić. Mascarpone połączyć

Gosia gotuje
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 191

mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik  soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej

Walijskie Pichcenie
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 235

bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza(...)zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut, w tym czasie przygotowujemy cebule

Poezja smaku
Cannelloni z mięsem mielonym 348

tygodniu będzie makaronowo... Obiecałam to pewnej osobie, która potrzebuje przepisów.Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym500 g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnkuolej do smażeniaopakowanie makaronu Cannellonisól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej300 ml sosu pomidorowysól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego seraCebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor.Dodać mięso

kolorowotorcikowo
Sos z pieczonych cytryn 170

Bardzo smaczny sos, lekko kwaśny i z małą goryczką. Sos niemal do wszystkiego. Świetnie nadaje się do ryby, wszelkich grillowanych mięs, można w nim moczyć warzywa. Co najważniejsze, ilość składników jest bardzo mała. Cytryny, czosnek i oliwa. I nieco soli do smaku. I oczywiście odrobina cierpliwości, gdyż cytryny musimy upiec. Polecam! Przepis znalazłam   tutaj składniki (na 1/2 szklanki(...)pestki. Zawartość naczynia wraz z wyciśniętym sokiem przełożyć do małego blendera. Dodać pozostałą oliwę i nieco soli.  Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładką masę a sos zacznie lekko gęstnieć. Doprawić sola do smaku. Przelać do odpowiedniego naczynia. Podawać sos ciepły lub w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce

Stare Gary
Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 168

cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu: Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4230

jesienne dni.Składniki farszu:- 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco(...)chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy- mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczekCebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę

Smaczne Zdrowe
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 362

zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością(...)liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku.  Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych poza sezonem grzybowym. Grzyby obieramy, myjemy

PastelFood
Pyszna karkówka 145

sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek papryka słodka 1 łyżeczka 1 jabłko kwaśne jedna cebula- mała WYKONANIE Z sosu sojowego, ziół, papryki robimy marynatę wkładamy pokrojoną na kawałki karkówkę i zostawiamy na ok 2 godz. Patelnię rozgrzewamy, bez tłuszczu obsmażamy mięso. Przekładamy(...)szerokiego garnka z wodą ok. 1,5 szklanki. Przekrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do tego dodajemy podduszoną cebulkę. Mięso trzymamy na lekkim ogniu ok 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ósemki jabłko. Doda ono wonności naszemu sosowi. z jabłkiem gotujemy jeszcze ok 10 mni. Gotowe. Karkówka powinna być mięciutka. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania